Gezocht: lokale bronnen over de thema’s Mens- en natuurrelaties en Rampen voor het onderwijs
In oktober 2024 zijn archieven en docenten het project Bronnen in de Klas gestart. Met een bronnendata...
Bron: Oefenen met graven op de Edese heide
Voor het project Bronnen in de Klas zijn we opzoek naar bronnen over de Eerste Wereldoorlog (1914–1918).
De oorlog beïnvloedde de levens van miljoenen mensen, zowel aan het front als op het thuisfront. In België leidde de Duitse bezetting tot zware repressie, vernielingen en een diepe indruk op het collectief geheugen. Hoewel Nederland neutraal bleef, waren de gevolgen voelbaar, zoals vluchtelingenstromen, schaarste, mobilisatie en economische veranderingen.
Om dit verhaal goed te kunnen vertellen in de klas zijn we op zoek naar bronnen rond dit thema.
Het gaat hierbij om
Te denken valt aan
We zijn op zoek naar
Voorbeelden van bronnen
Kijk in de bronnenbank op de website van VGN Kleio
Meer informatie over het project Bronnen in de klas vind je op Entree - Educatie en Presentatie - KIA community
Bronnen insturen
Via het digitale formulier Aanleveren bronnen – VGN Kleio
Vragen en informatie
Reacties
Hallo Ellen,
Ik heb onze archiefbronnen over de Eerste Wereldoorlog vindvaar gemaakt via het Termennetwerk.
We willen ze voor je digitaliseren. Geef het maar aan via ons aanvraagformulier.
Beste Toos,
Fijn dat je dit gedaan hebt.
Helaas is onze ervaring dat vaak de archieven niet weten te vinden en ze dan ook nog geen tijd hebben om op de website te zoeken. Vervolgens is het ook nog altijd afwachten of wat je vindt ook bruikbaar is voor de doelgroep. Vandaar onze vraag: we zoeken 'kant en klare bronnen' die op de website van de geschiedenisdocenten met een korte tekst beschikbaar gemaakt kunnen worden. Er staat altijd bij waar de bron vandaan komt, mogelijk met een link.
Het is praktisch om informatie die al voor een publicatie is gebruikt te hergebruiken.
Heb je vragen, dan kunnen we even contact zoeken.
groet Ellen
Voor dit onderwerp is het proces nog te bewerkelijk.
Misschien voor een andere keer:
Voor wat betreft WOII hebben wij de bronnen al digitaal, via permalink en LOD beschikbaar.
Op onze beeldbank vind je wel de volgende afbeeldingen.
https://n2t.net/ark:/35574/PEMN_2532590
https://n2t.net/ark:/35574/PEMN_2528488
https://n2t.net/ark:/35574/PEMN_2528491
Aangepast op 9 april
Beste Toos Wilms,
Bedankt voor jouw reactie. Prachtige voorbeelden van bronnen!
Mag ik je vragen om ze zelf in te sturen? Vele handen maken licht werkt. En met dit project kun je zelf jullie collectie beter vindbaar maken voor onderwijsgevenden in jouw eigen omgeving.
Insturen kan met het digitale formulier Aanleveren bronnen – VGN Kleio. Bij het laatste invulvakje (nr. 13) zou je kunnen vermelden dat er veel meer info te vinden is op jullie site en voeg dan ook de links eraan toe. Zo kunnen docenten het makkelijk vinden en faciliteren wij als archieven hen in hun zoektocht naar bruikbaar materiaal voor omgevingsonderwijs.
En als je bronnen over andere onderwerpen hebt, die geschikt zouden zijn voor scholen, stuur die dan ook in. Dat mag altijd, graag zelfs. Je noemt zelf al WOII. Je hoeft een verzoek van ons naar een bepaald thema niet af te wachten hoor.
Ik probeerde eerst te leveren via het formulier https://www.vgnkleio.nl/aanleveren-bronnen/.
Helaas lukt het niet om alle velden in het formulier te vullen. Verschillende velden geven steeds een foutmelding. Daardoor wordt het formulier dus niet verstuurd. Het formulier lijkt niet te werken?
Vandaag lukte het wel.
Een fascinerende Eerste Wereldoorlog-archiefbron is het identiteitsbewijs van Sikaniso Mtolo. (Ik heb die zojuist aangeleverd als bron bij VGN Kleio.) Mtolo was een zwarte Zuid-Afrikaan die zich in 1916 aanmeldde bij de hulptroepen van het Britse Rijk, waarvan Zuid-Afrika destijds deel uitmaakte. Hij werd naar Frankrijk verscheept, maar zijn schip kwam in het Kanaal in aanvaring met een ander schip en zonk. Ruim zeshonderd Zuid-Afrikanen en dertig bemanningsleden kwamen om. Het lichaam van Mtolo spoelde twee maanden later aan in Zandvoort. Daar werd zijn identiteitsbewijs gevonden. Dat kwam weer terecht in het archief van de gemeente Zandvoort, onder de 'Akten van overlijdensverklaring en aangiften van overlijden'.
Mtolo werd begraven in Noordwijk. Daar doet amateur-historicus Mark Sijlmans al jaren onderzoek naar de verhalen achter de 133 oorlogsslachtoffers die hier begraven liggen. Hij stuitte ook op Sikaniso Mtolo en zocht contact met zijn familie. Dat liep anders dan Sijlmans had verwacht, vertelde hij een paar jaar terug in een interview. "Ik had gehoopt meer informatie over Mtolo te krijgen, maar in plaats daarvan was ik degene die de familie inlichtte. Ze wisten niet beter dan dat opa was verdwenen. Blijkbaar had honderd jaar eerder nooit iemand de moeite genomen om de nabestaanden te vertellen dat Mtolo hier was begraven."
Het verhaal gaat nog verder, maar het gaf mij veel meer inzicht in de Eerste Wereldoorlog en wat hierover in Nederlandse archieven te vinden is.
Hier staat meer info: Sikaniso Mtolo: een Zuid-Afrikaanse schipbreukeling
De bron: https://hdl.handle.net/21.12102/9BB2D7A17CD8476B8A5FF9C21130CCC4
Aangepast op 15 april
Dank Jan Kruidhof .
Wat een bijzondere geschiedenis!
Mooi dat je die hebt toegevoegd aan Bronnen in de Klas.