3D opname Brink Deventer bewaren/vernietigen/in het E-depot
Deventer Brink in 3D in Google Earth! Een project van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek en Mindblow...
Zojuist gelezen op Twitter (@RALeiden):
Proeftuin: de studiezaal van het RAL is sinds kort uitgebreid met 6 internetaansluitingen voor bezoekers!
Dit zette me aan het denken: hoe lang heeft het nog zin om veel in internetfaciliteiten voor bezoekers te investeren? En in wat voor vorm dan (computers beschikbaarstellen met internetaansluiting, of wifi beschikbaarstellen voor eigen computers van bezoekers)? Of hebben bezoekers over een paar jaar vrijwel allemaal zelf toegang tot internet via hun mobiele telefoon?
Reacties
Wat mij betreft wifi, zodat je met je laptop overal bij kunt. Ik zou niet graag met m'n mobiele telefoonschermpje door de toegangen moeten browsen... Voor de bezoekers die geen laptop bij zich hebben zijn een aantal vaste PC's met internettoegang natuurlijk ook wel handig.
Albert Koevoet geeft al een doorslaggevend argument. Maar ik kan er nog wel een paar bedenken: - een bezoeker lokaal op de Wifi of via een kabel kan toepassingen benaderen die niet beschikbaar zijn via het internet - de tijd van "gratis internet" op de mobiel is voorbij, getuige de stappen van Vodafone deze week en de plannen van KPN - er komt vast een dag dat er ook in de studiezaal diensten worden aangeboden die alleen digitaal kunnen worden benaderd en van je bezoeker vereisen dat deze daarvoor een eigen 'internet-enabled device' meebrengt gaat wat ver Sommige van deze punten hebben geen houdbaarheidsdatum, dus het antwoord op je vraag luidt voorlopig nog "voor onbepaalde tijd" en zeker nog wel voor de komende jaren. Voor wat betreft de vorm: minder verschillende manieren is minder kosten in onderhoud, dus ik kan me voorstellen dat wireless met enkele vaste PCs of leen-laptops (met wireless) de ideale oplossing is voor de meeste studiezalen. De nadelen zijn natuurlijk duidelijk, zoals beperking van toegang en dergelijke. Maar voor bijvoorbeeld hotels zijn deze problemen tijden geleden al opgelost en ik zie niet waarom dergelijke kant-en-klare oplossingen niet ook in locaties als archieven kunnen worden ingezet.
Op het BHIC hebben we van oudsher verschillende werkeilanden met computers met internetaansluiting. In totaal zijn er voor het publiek nu twaalf computers beschikbaar. Zolang die gebruikt worden blijven ze staan. Als ze minder gebruikt gaan worden, dan zal daarmee rekening worden gehouden bij vervanging ervan (die dan geheel of gedeeltelijk uit kan blijven). We hebben daarnaast wifi voor bezoekers beschikbaar waarmee ze onze website kunnen raadplegen zoals dat ook via de vaste computers kan (alhoewel ik dit voor de locatie Den Bosch nog zou moeten testen - voor de locatie Grave werkt het). Voor de goede orde: iemand die thuis zit kan namelijk niet alle scans van aktes gratis inzien - een deel zit achter een betaalsysteem - maar op de studiezalen zijn die natuurlijk wél gewoon in te zien. Je kunt dus prima met je eigen internetapparaat aan de gang. (Overigens las ik dat T-Mobile niet Vodafone en KPN zal volgen in het aanbieden van databundels in plaats van het huidige flat fee internet.) Ik zeg: investeer in je wifi. Daarmee bespaar je kosten op computers en geef je klanten de mogelijkheid te werken zoals zij willen, op het apparaat dat zij willen, op de plek die zij willen. Behoud daarnaast voldoende computers met internetaansluiting voor dat deel van het publiek dat nog niet met een eigen laptop naar de studiezaal komt. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het zowel in Den Bosch als in Grave nog niet rustiger wordt achter de computers... ;-)
Als ik in een studiezaal ben, gebruik ik mijn mobieltje als modem. Ik hoef me dus niet met zo'n klein schermpje te behelpen :-) Volgens mij is dat nu nog heel uitzonderlijk, maar dat zal vast toenemen.
@Yvette: Ik zou dat ook wel eens willen, maar heb me daar nog niet in verdiept. Toch eens naar kijken... *ooit*
In het informatiecentrum in Amsterdam is internet beschikbaar voor de klanten een must omdat de indexen, inventarissen en scans alleen via de Archiefbank geraadpleegd kunnen worden. Inzage van de scans is daar gratis, maar voor een print moet worden betaald (zelfde tarief als thuis voor een scan) en downloaden mag niet. Overige internettoegang is gratis. Misbruik (waar we in hartje Amsterdam in eerste instantie bang voor waren) komt zelden voor. Hardware bestaat uit een rij beeldschermen en thin clients. Verder zijn er aansluitingen voor laptops.
Even een kleine verduidelijking van deze Tweet Op dit moment biedt het Regionaal Archief Leiden de bezoekers van de studiezaal 9 pc's met internetverbinding Een van deze pc's is zelfs voorzien van een 30 inch high resolution monitor voor het bestuderen van beeldmateriaal (prachtig om hier oude kaarten op te bekijken) Zodra onze nieuwe website in gebruik genomen is, wordt de website de toegang ot al onze informatie. Ook op de studiezaal is dit zo, er zullen geen andere programma's worden aangeboden. Verder zullen bijna alle microfiche readers verdwijnen, omdat wij bijna alle genealogische bronnen gedigitaliseerd hebben en ook aanbieden via de website. Dit zal natuurlijk nogal wat gevolgen hebben voor het gebruik van internet op de studiezaal. Wij denken dan ook dat de huidige 9 pc's niet genoeg zullen zijn en hebben ons beraden over mogelijke oplossingen. Veel gebruikers hebben tegenwoordig een laptop bij zich en dus hebben wij besloten om naast internet op pc's die wij hebben staan ook internetverbinding aan te bieden, die de bezoekers kunnen gebruiken met eigen laptops. Dit gaat wij doen op twee manieren: ten eerste natuurlijk wifi, maar omdat dit bij veel gebruik best eens wat traag zou kunnen worden, gaan wij een flink deel van de werkplekken ook voorzien van een bekabelde aansluiting. Dit worden er straks in het totaal 24, de eerste zes zijn hier nu van in gebruik genomen. er zal overigens geen verschil zijn in wat aangeboden wordt. Alles wat je op de studiezaal kunt zien, kan je thuis ook bekijken. Het enige verschil is er bij het reserveren of aanvragen. gebruik je onze internetverbinding, dan kunnen wij gebaseerd op ip-range weten dat je op de studiezaal bent. Met de verandering in mobiel internetten en het misschien zelfs afschaffen van onbeperkte hoeveelheden dataverkeer, denk ik wel dat investering in het aanbieden van internet toegang in wat voor vorm dan ook nu en in de toekomst gewaardeerd zal worden door de studiezaal bezoekers
Op het Gelders Archief bieden we sinds dit jaar ook wifi aan. Gebruik is wisselend, maar matig intensief. De aansluiting is nu relatief goedkoop. Zwaardere belasting zal vast investeringen vergen (maar ik geef toe accuut, ik ben geen systeembeheerder), maar dat betekent ook dat er een toenemende behoefte aan is. Gezien het toenemend gebruik lijkt me dat iets om gewoon rekening mee te houden. Wij hebben, net als het BHIC computereilanden met een stuk of 10 pc's. Voor speciale toepassingen als Digilegger (die mensen niet anders dan in de studiezaal kunnen benaderen) en online raadplegen van beeldmateriaal is dat handig (gegarandeerd groot scherm). Met de huidige stand van zaken is beveilgen van deze omgeving lastig (wifi laat zich niet leiden door de muren van een gebouw). Ook al lees ik dat in de praktijk misbruik nauwelijks voorkomt, dan nog vind ik het wel een taak van de archiefbeherende instelling om zaken als tonen van niet openbaar of auteursrechtelijk beschermd materiaal goed te regelen. Dat kan bij ons dus ook niet anders dan via de internetpc's. Ben wel benieuwd wie dat anders geregeld heeft en, zo ja, hoe dan (onbekende mogelijkheden leveren weer een andere kijk op het verhaal natuurlijk). Kostentechnisch lijkt het me niet een enorm issue, als er maar behoefte aan is, want je gaat natuurlijk niet iets vervangen of als extra aanbieden wat toch (al) niet gebruikt wordt.
@Joost: Voor zover ik weet kunnen mensen via onze wifi-verbinding ook bij Digilegger, maar zeker weten doe ik het niet. Zou ik eens moeten nagaan. Niet-openbaar of auteursrechtelijk beschermd materiaal staat niet op onze site, dus dat scheelt weer. Onze wifi-verbinding is niet beveiligd, maar ik begreep dat door de ligging van het BHIC - toch enigszins afgelegen - misbruik vrijwel niet voor kan komen, omdat de verbinding daar weer te zwak voor is. En ach, als iemand aan de Zuid-Willemsvaart gaat zitten en dan via onze wifi z'n mail wil ophalen, dan heeft ie mijn zegen. Mag ie zelfs nog een beetje kadastraal onderzoek doen, als het hem lukt - als je aan het vissen bent, heb je daar de tijd wel voor... haha! ;-) Hoe het met de kosten zit, dat weet ik niet - we gebruiken een 'oude' verbinding, begreep ik van onze ICT-coördinator, die ze bij het verkrijgen van een nieuwe verbinding maar gewoon hebben aangehouden voor studiezaalgebruik. "Vraag niet hoe het kan, maar geniet er van", denk ik dan altijd maar.
Wij hebben in het Onderzoekerscentrum 13 pc's staan met internetverbinding via wifi. Daarnaast nog 7 of 8 pc's voor de vrijwilligers die via hetzelfde wifi werken. Bezoekers kunnen ook hun eigen laptop gebruiken. We hebben een abonnement bij Ziggo, hoogste snelheid, kost ongeveer 50 euro per maand geloof ik. Levert maar zelden problemen op. Investeren in sneller internet is nu nog niet nodig. Het komt maar zelden voor dat alle pc's tegelijkertijd bezet zijn. Onze bezoekers hebben natuurlijk niet het Amsterdamse probleem, dus in het geval van onze digitale bestanden kunnen ze net zo goed en soms beter lekker thuis werken als ze met stamboomonderzoek bezig zijn. @Yvette Dat heb je me wel eens eerder verteld en ook ik heb me daar, net als @Christian, nog niet in verdiept. Maar waarom zou ik ook als ik gratis wifi tot mijn beschikking heb? De kosten voor de internetverbinding zijn niet spectaculair op jaarbasis. De hardware is een ander verhaal, maar ook dat is niet dramatisch als je er met je investeringen rekening mee houdt. Omdat je eigenlijk alleen maar een internetverbinding en een browser aan hoeft te bieden is bijzondere software niet nodig. Dus een PC direct uit de aanbieding is prima.