KVAN-dagen 2010: een oproep om ideeën te spuien

  • sep 2009
  • Petra Links
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 10
  • 110
Petra Links
KIA Community
  • Christian van der Ven
  • Verwijderde gebruiker

De voorbereidingen van de KVAN-dagen beginnen na een lange zomer op gang te komen. Uiteraard bruist de commissie van de ideeën over onderwerpen die in 2010 aan de orde moeten komen. Maar graag horen wij ook van jullie wat dingen zijn waar tijdens de KVAN-dagen aandacht aan moet worden besteed. Gaan we verder met de ontwikkelingen op het gebied van web3.0 of zijn we nog niet klaar met web 2.0? En zijn er nieuwe trends die we absoluut niet moeten missen? Laat je horen :)

Reacties

10 reacties, meest recent: 7 september 2009
  • Dag Petra, ik ben andere Petra en ik zou graag educatie op de agenda zetten. Ik ben nog nooit op een KVAN dag geweest, dus kan niet beoordelen hoe zinvol die zijn voor educatoren. We krijgen ook in de archieven steeds meer te maken met educatie. Vaak gaat de aandacht, meen ik, naar het basis- en voortgezet onderwijs. Dat is redelijk overzichtelijk, korte termijn oplosbaar. Maar hoe bereiken we de WO-studenten? En de volwasseneducatie? En wat doen we met maatschappelijke stages? Is dat relevant voor een archief? Kortom, wat mij betreft mag educatie op de agenda en wil ik er graag over meedenken.

    Verwijderde gebruiker
  • @Petra, Dank je voor je snelle reactie en je suggestie. Begrijp ik het goed dat je graag zou zien dat de KVAN-dagen aandacht besteden aan educatie door archiefinstellingen aan (potentiële) gebruikers, in het bijzonder WO-studenten? Is dit iets waar jullie ervaring mee hebben, niet of wel gelukte pogingen? Ik ga het onderwerp zeker eens in de groep gooien, het is in iedergeval iets waar ik zelf nog niet aan heb gedacht. Wel een keer komen, he? ;)

    Petra Links
  • Petra, ik denk dat we zeker nog niet met Web 2.0 klaar zijn. Web 3.0 (semantisch web) is echter interessant genoeg om daar wederom een sessie aan te wijden, zodat het veld op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Binnen Archief 2.0 discussieerden we al over het een en het ander. Welnu, een van de trends van 2009 is de enorme opmars van sociale netwerken en communities geweest. Ook archieven durven (gelukkig!) steeds meer buiten hun eigen (ook digitale) muren te stappen, en wagen zich midden in de 'boze' buitenwereld. Een recent voorbeeld van mijn eigen organisatie is onze stap in Wikipedia, waar we onze informatie nu aanbieden, daarbij de Wikipedianen trotserende. Een kleine pilot nog maar, maar een omzwaai in denken. In plaats van 'de ruimte in' krijg je dan 'de wijde wereld in'! :-) Ik herhaal nog maar eens wat ik hier zei: als Hyves 9 miljoen (!) leden heeft - en dat heeft Hyves - dan zou het toch wel erg onprofessioneel zijn, om niet minimaal de vraag te stellen óf we als archiefdienst in Hyves een filiaal moeten openen... Ik geef maar een voorbeeld. Sociale netwerken, online communities, digitale gemeenschappen dus... In een eerder draadje hier werden trouwens al wat goede suggesties voor de organisatie van de volgende KVAN-dagen gedaan hè.

    Christian van der Ven
  • Dag allen maar @ Christian, de link naar Hyves...is dat volgens jou een geschikte toepassing voor educatie? Met Vincents Tekenlokaal hebben we een 'Hyve'sfiliaal' en daar haken heus wel wat mensen bij aan. Maar, Hyves is absoluut geen educatieve tool en het blijft wat chatten en babbelen. Ja ja, je naam valt dan eens een keer onder die jongeren en zo, maar het blijft voor mij teveel Spielerei en geen educatie! Of ben ik te voorbarig en interpreteer ik te snel?

    Verwijderde gebruiker
  • @Petra Robben: Ik kan niet zeggen of Hyves al dan niet geschikt is als educatieve tool, omdat ik te weinig ervaring heb met Hyves op dat vlak. Misschien wel. En inderdaad, misschien wel helemaal niet. Dat Vincents Tekenlokaal geen succes is geworden kan 1001 redenen hebben. Het kan zijn dat Hyves gewoon niet geschikt is voor de doelstelling van het tekenlokaal, maar het kan ook tig andere redenen hebben, of een combinatie daarvan. Ik ken educatieve websites die ontzettend zijn mislukt. Is een website daarom niet geschikt als educatieve tool? ;-) Het simpelweg openen van een filiaal is niet voldoende - dat zul je zelf ook al wel hebben bedacht. Van niets komt niks, zal ik maar zeggen. Ik zou zeggen: waag er eens een tijdje aan om voorbeelden te zoeken van goede toepassingen in Hyves - niet noodzakelijkerwijs educatieve toepassingen misschien - om te leren wat al dan niet werkt. En start vervolgens misschien een nieuw 'filiaal' rond een of ander project, waar je dan een tijdje zogezegd al je energie inpompt, promotie enzovoort. Ik denk maar zo: als er 9 miljoen mensen lid van zijn geworden, dan moet er toch wel íets goed zijn aan Hyves hè? Misschien ook wel voor educatieve doeleinden... Misschien een project voor de groep Archiefeducatie? Al is het maar gezamenlijke gedachtenvorming.

    Christian van der Ven
  • @Christiaan, Ja, natuurlijk heb je gelijk en waarschijnlijk zullen ook tijdens de eerste volgende KVAN-dagen ontwikkelingen op web 2.0 gebied op de agenda staan. Jullie bijdragen afgelopen juni vond ik erg inspirerend en er zijn veel positieve reacties op geweest. De openingszinnen in deze discussie waren ook om een beetje te prikkelen. En daarbij ben ik benieuwd of er ontwikkelingen zijn die we over het hoofd hebben gezien. :) Overigens ben ik erg benieuwd naar jullie ervaringen met Wikipedia, zal je blog volgen.

    Petra Links
  • @Petra: Waar ik vandaag aan moest denken - naar aanleiding van iets anders - is het volgende: iedere archiefdienst zit op dit moment met het probleem (oh ja, het is een 'uitdaging'...) hoe de fysieke studiezaaldienstverlening (en de medewerkers) zich verhoudt tot de digitale. Hoe bouwen we het ene op zonder het andere af te breken? Hoe gaat dat met de medewerkers? Ik heb daar zelf al een paar keer medewerkers van andere diensten voor over de vloer gehad, die ik dan uitlegde hoe wij dit op het BHIC hebben aangepakt. Da's natuurlijk geen heilige weg, maar het bewijst minimaal dat dit een onderwerp is wat heel erg speelt in den lande. En ik verwacht, dat in 2010 op veel diensten een soort breekpunt wordt bereikt, en er harde keuzes gemaakt zullen gaan worden. Of minimaal gemaakt zouden móeten worden. Lijkt me een zeer goede sessie voor de volgende KVAN-dagen...

    Christian van der Ven
  • @Christian: Dat is inderdaad een erg interessant thema, dank je voor de suggestie. Ik gooi het in de groep. Sommige instellingen waaronder het Stadarchief Amsterdam hebben hierin een aantal jaren geleden al een duidelijke keuze gemaakt. Wellicht is het ook interessant aandacht te besteden aan hoe bepaalde keuzes hebben uitgewerkt en wat er wellicht geleerd kan worden van hun ervaringen.

    Petra Links
  • Vanuit mijn eigen straatje geredeneerd, denk ik dat archieftoezicht ook interessant kan zijn. Waarschijnlijk is volgend jaar (eindelijk) duidelijk wat de gevolgen van de Herijking van het Interbestuurlijk Toezicht zijn voor het (provinciaal) archieftoezicht. Wat betekent dit voor gemeentearchivarissen / gemeentelijke archiefinspecteurs? Wat betekent het voor het werk van de Provinciale Archiefinspecties? Daarnaast blijft de vraag: wat is het 'object van toezicht' in een digitale wereld. Wat zijn digitale archiefbescheiden en wat wil archieftoezicht dan zeggen?

    Verwijderde gebruiker
  • @Ingmar. Hartelijk dank voor uw suggestie. Ik ga het inbrengen in de vergadering. Zelf weet ik weinig van de zaken die spelen bij de inspectie, maar dat geldt niet voor de hele commissie. Nogmaals, dank :)

    Petra Links

Trefwoorden