Omgang archivering internationale samenwerking
Goedemiddag, wie heeft ervaring met het vaststellen en vastleggen van dossierhouderschap bij internati...
Beste allemaal,
in gemeente Tilburg hebben we sinds kort een volledig Woo-team. Het leuke daaraan is dat we met frisse blikken en meegebrachte ervaring kijken naar het proces van een Woo-verzoek. We willen aan het proces een stap aan de voorkant toevoegen. Een soort intakegesprek of verbindingsgesprek met de verzoeker. We zien dat als volgt voor ons. Er komt een Woo-verzoek binnen, de contactpersoon Woo bekijkt het en als het verzoek zich daarvoor leent wordt er contact gezocht met de verzoeker om te proberen de vraag achter de vraag duidelijk te krijgen.
We maken hier dan een notitie van die we toevoegen aan het zaaksysteem, daarna zetten we het verzoek door naar de behandelende afdeling. Hoewel een Woo-verzoek uiteraard een besluitvormend proces is met alles er op en eraan denken wij we het met deze werkwijze iets minder te juridificeren voor de verzoeker. Tegelijkertijd weet de behandelende afdeling ook wat de achtergrond is.
Zijn er meer gemeenten die op deze manier werken en zo ja, hebben jullie een belscript met vragen, telefoonnotitie oid?
We horen het graag.
Groetjes Angelique, Annemiek en Buse (Cluster Woo gemeente Tilburg)
Reacties
Beste Angelique, Annemiek en Buse,
Bij de gemeente Middelburg hebben we ook een Woo-team en sinds 1 november een Woo-functionaris. Wij nemen bij binnenkomst van een Woo-verzoek ook eerst contact op met de verzoeker om de vraag achter de vraag te achterhalen, of erop te wijzen waar de informatie te vinden is op onze website en om uitleg te geven over de procedure.
Dit "intakegesprek" doen wij alleen nog niet aan de hand van een belscript. Dit vind ik een goed idee en ben hier ook zeker in geïnteresseerd. Al vraag ik mij wel af of een script toepasbaar is voor alle Woo-verzoeken, aangezien ieder verzoek weer anders is. Maar als er een belscript beschikbaar is hoor ik dit ook graag.
Wij zetten nu na het intakegesprek ook een notitie in het zaaksysteem, als aanvullende informatie voor de behandelaar.
Met vriendelijke groet,
Sigrid van Eerten (gemeente Middelburg)
Hoi Sigrid,
Dank je wel voor je reactie. Het is wel zo dat verzoekers niet verplicht zijn te vertellen waarom zij de betreffende informatie willen hebben. Dus daar moeten we wel rekening mee houden bij het bellen.
In Tilburg zijn we een script aan het samenstellen. Maar ieder Woo-verzoek is maatwerk. Bel je wel, bel je niet? Vorige week hebben we het geen intakegesprek maar een verbindingsgesprek genoemd. Ik verwacht dat we die term ook gaan gebruiken naar de verzoekers toe. Morgen staat het op ons werkoverleg. Als ik meer informatie heb zal ik het hier schrijven.
Groetjes Angelique
Hoi Angelique,
Hartelijk dank voor je reactie. Nee dat is inderdaad zo, ze hoeven het belang niet aan te geven, zeker iets om rekening mee te houden.
Verbindingsgesprek is inderdaad een mooie term, klinkt vriendelijker dan intakegesprek. We zijn benieuwd naar het vervolg, we worden graag op de hoogte gehouden.
Hartelijke groet,
Sigrid
Hi Angelique,
Je vraag maakt me nieuwsgierig.
Is die stap niet standaard onderdeel van elke interactie met een aanvrager? Bij elke zaak? Het lijkt me dat je een volstrekt logische keus maakt door dit zo uit te voeren.
In het NORA Basisconcept van Dienstverlening is die stap voor elke nieuwe aanvraag - dus voor elke zaak.- als volgt gespecificeerd "Bespreek de melding zo nodig met de aanmelder om volstrekt duidelijk te krijgen wat de aard van het verzoek is".
Je spreekt van 'toevoegen'. Ontbrak die standaard stap in de standaard werkwijze voor een woo-aanvraag? En is dat wellicht ook zo bij andere standaard-afhandelingen van andere zaken?
Groet,
Jan
Goedemorgen Jan,
Vorig jaar ben ik als projectmanagementondersteuner en secretaris Woo begonnen bij het Woo-team. De toenmalige contactpersoon Woo deed dit niet. Toen zij in september wegging stond ik er samen met onze programmamanager ai alleen voor. Dus in eerste instantie heb ik haar werkwijze overgenomen. Op dit moment lopen er een aantal grote verzoeken waarbij mijn nieuwe collega's en ik bedachten dat met een stap vooraf een aantal onbegrippen wellicht niet hadden ontstaan. Dus zonder kennis te hebben van het NORA basisconcept zijn we van mening dat het inderdaad een kwestie van dienstverlening is om op voorhand contact op te nemen met de verzoeker. Of het bij andere zaken wel gedaan wordt of ook ontbreekt weet ik niet.
Wij gaan het vanaf nieuwe Woo-verzoeken in ieder geval wel doen.
Groet,
Angelique