E-depot -> Applicatie (functioneel) Beheer

  • apr 2020
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 32
Verwijderde gebruiker
E-depot
  • Violet
  • Monique van der Linden
  • Wim van Dongen
  • Remke Verdegem

Goedemiddag,

Ik kan heel veel informatie vinden m.b.t. het E-depot (inrichting, ingest etc.) maar ik kan weinig informatie vinden m.b.t. het beheer van het E-depot.

Hoe is het applicatie (functioneel) beheer ingeregeld?

Graag zou ik willen weten waar ik meer informatie kan vinden?

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp.

Sandra

Reacties

5 reacties, meest recent: 1 mei 2020
  • Beste Sandra,

    Het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) gebruikt de ED3 (Eisen Duurzaam Digitaal Depot https://www.provincialearchiefinspecties.nl/pdf/ED3-v2.pdf) als leidraad voor het inrichten van een e-depot. In C1.6 wordt verwezen naar 'gangbare beheerstandaarden'. Denk hierbij aan ITIL, ASL en BISL.
    Dus dit zou je wellicht als algemene informatie kunnen zien.

    Specifiek bij het RAZ is het technisch beheer belegd bij de leverancier Picturae. Picturae zorgt voor de hosting en ontwikkeling van de programmatuur. Zaken zoals testen, functionele inrichting en preserveringsplanning doen we zelf. Hoe we e.e.a. ingericht hebben lees je in ons preserveringsplan: https://erfgoedcentrumzutphen.nl/images/Archief/e-depot/Preserveringsplan_e-depot_RAZ_11.pdf

    Hopelijk kun je hier wat mee!

    Groet Niels

    Verwijderde gebruiker
  • Goedemorgen Niels,

    Dank je wel voor de informatie.

    Ik ga hier in duiken.
    Sandra

    Verwijderde gebruiker
  • Hi Sandra,

    Het e-Depot van het Nationaal Archief is geënt op Preservica, een off-the-shelf pakket van het Engelse bedrijf met de gelijknamige naam. Het applicatiebeheer ligt deels bij Preservica (te weten de core van de applicatie) en deels bij het Nationaal Archief (de workflows en de rapportages). Veel workflows en een deel van de rapportages zijn maatwerk, met als voordeel dat de workflows 'naadloos' aansluiten bij de werkprocessen van NA en de aangesloten RHC's.
    Het beheer van de applicatie (lees: workflows en rapportages) en de doorontwikkeling doen wij agile, kortcyclisch, met sprints van 3 weken.
    Het functioneel beheer ligt eveneens bij het Nationaal Archief, bij de afdeling Informatiemanagement. Die afdeling is feitelijk de schakel tussen de klant (NA, RHC's, uitplaatsende departementen) en het scrumteam e-Depot, waar het applicatiebeheer en de doorontwikkeling ligt. Het e-Depot van het Nationaal Archief zelf is gebaseerd op de OAIS standaard, de ‘REFERENCE MODEL FOR AN OPEN ARCHIVAL INFORMATION SYSTEM’ (ISO 14721:2003).
    Een klein jaar geleden ontving het Nationaal Archief voor haar e-Depot het CoreTrustSeal (CTS), een internationaal kwaliteitszegel voor betrouwbare informatiebewaarplaatsen. Teneinde dat CTS te verkrijgen, is de organisatie, het informatiemanagement en de technische infrastructuur rond het e-Depot beoordeeld. Zie http://www.coretrustseal.org/wp-content/uploads/2019/07/e-Depot-of-the-National-Archives-of-the-Netherlands.pdf Daarin vind je ook informatie over het functioneel en applicatiebeheer.
    Let wel, het document is opgesteld in het Engels.

    Met vriendelijke groeten,
    Remke Verdegem (zij/haar)
    ProductManager e-Depot
    Proxy ProductOwner e-Depot
    Nationaal Archief

    Remke Verdegem
  • Beste Sandra,

    Niels Komen heeft je al uitgelegd dat het Regionaal Archief Zutphen gebruik maakt van de E-depot oplossing die Picturae in de markt zet. De kern hiervan is het Open Source software programma Archivematica dat wordt beheerd door het Canadese bedrijf Artefactual.
    Picturae werkt nauw samen met Artefactual aan de doorontwikkeling van Archivematica en voegt daaraan ook zelf ontwikkelde modules toe, o.a. de specifiek voor de Nederlandse markt ingerichte validatie van metadata van datasets tegen TMLO/ToPX, en een volautomatische koppeling met het eigen collectie management systeem Memorix Archieven.
    Door dit laatste kunnen afgeleide presentatie formaten van in het E-depot opgeslagen digitale objecten plus hun metadata ‘ real time’ in Memorix Archieven worden opgenomen en via een daarop aangesloten website ter raadpleging worden aangeboden (uiteraard met in achtneming van beperkingen, zoals openbaarheid, conform hetgeen daarover is vastgelegd in de TMLO/ToPX metadata).

    Zoals Niels meldde verzorgt Picturae het technische beheer van deze E-depot oplossing voor haar klanten, zoals de inrichting van de servers, het uitbreiden en doorontwikkelen van de functionaliteit en het uitrollen van upgrades. Het functioneel beheer deelt Picturae met haar klanten: zo waakt Picturae bijvoorbeeld over de initieel met de klant afgesproken preserverings policies en heeft de klant via het Archivematica dashboard mogelijkheden om de workflows voor bepaalde soorten datasets aan te passen, waarna deze kunnen worden verwerkt volgens de OAIS standaard: van SIP via AIP t/m DIP, waarbij de laatstgenoemde in Memorix Archieven terecht kan komen (uiteraard is ook koppeling met andere collectie management systemen mogelijk).

    Verder biedt het Archivematica dashboard de klant ook een soort pre-ingest functionaliteit, die het mogelijk maakt om een dataset, na opname en het daaraan gekoppeld doorlopen van de meest basale checks, even te ‘ parkeren’, om eerst de inhoud van die dataset te analyseren, zodat op basis van die analyse kan worden besloten om die dataset in zijn geheel, in delen of slechts gedeeltelijk verder te verwerken als SIP richting AIP en DIP.

    Tenslotte is het niet onbelangrijk nog te vermelden dat het Regionaal Archief Zutphen onlangs ook – net zoals het Nationaal Archief – het CoreTrustSeal in de wacht heeft weten te slepen voor haar E-depot implementatie op basis van de Picturae E-depot oplossing (zie daarover een artikel van de hand van Niels elders in dit platform).

    Met vriendelijke groet,

    Wim van Dongen
    Product Owner Archivematica E-depot
    Picturae

    Wim van Dongen

Trefwoorden