Datagedreven werken - kennis delen over ervaringen

  • 30 sep
  • Olivier Giraud
  • 3
  • 173
Olivier Giraud
KIA Community
  • Willem Sijl
  • Jaap Huib van der Knaap
  • Jasper Slob

Beste KIA-collega's,

Het aCBG (agentschap ondersteunend aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) is bezig, in het kader van de invoering van een nieuwe kernapplicatie, met het onderwerp "datagedreven werken". De 500 medewerkers van het CBG helpen met het beoordelen van medicijnen voor mens en dier om te bepalen of ze op de markt mogen komen (en blijven).

Informatiehuishouding maakt deel uit van dit team maar dit "datagedreven werken" project gaat verder dan enkel IoO. Er komen wel herkenbare thema's in terug, zoals gedragsverandering. Ik werk er samen met vertegenwoordigers van verschillende disciplines zoals het primaire businessproces, architectuur en informatiemanagement.

We staan aan het begin van dit project en zijn op zoek naar, qua omvang vergelijkbare, organisaties die ons kunnen inspireren en waarvan we kunnen leren.

Kan jij mij in contact kunnen brengen met relevante gesprekspartners?

Bij voorbaat dank voor tips!

Reacties

3 reacties, meest recent: 3 oktober
  • Dag Olivier,

    Het eerste dat ik mij afvraag is wat datagedreven werken precies voor jullie organisatie betekent? Je merkt dat daar vaak data-analyse aan wordt gehangen. Dat je dan beslissingen kan nemen op basis van data. Dan zie je dat veel organisaties bezig zijn met het optuigen van allerlei dashboards.

    Ook goed dat je de vraag hier stelt trouwens. Het is iets waar 'ons' vakgebied zich nog naar moet ontwikkelen. Want volgens mij heeft Informatiehuishouding een belangrijke rol te spelen bij datagedreven werken. En dan zit het vooral op de duurzame toegankelijkheid van de data (of gegevens, hoe je het ook wilt noemen). Dus hoe richt je de archivering ervan in? Denk dan aan het bijzonder aan het toebedelen van waarderingen vanuit de selectielijst aan data of aan het daadwerkelijk vernietigen ervan.

    Dit is ook iets waar we mee bezig zijn in een handreiking vanuit het Nationaal Archief. Dus mocht je daar over in contact willen komen, graag! Ik ben erg benieuwd naar jouw perspectief hierin.

    Groeten,

    Jasper

    Jasper Slob
  • Bedankt voor de reacties en de verwijzingen.

    Voor de volledigheid, hierbij de situatieschets van onze organisatie. Op dit moment ontvangen we informatie van fabrikanten vooral in de vorm van pdf's en voor een klein deel in de vorm van gestructureerde data. Met de invoering van een nieuw systeem zal de komende jaren de hoeveelheid gestructureerde data enorm groeien.

    Parallel groeit de samenwerking met collega-overheden uit de EU ook gestaag waardoor steeds meer data uitgewisseld wordt om gezamenlijk een oordeel over een dossier te kunnen vellen.

    Het CBG wil graag gebruik maken van deze data voor verschillende doeleinden, binnen het primaire proces en om de bedrijfsvoering (de onderliggende processen) te verbeteren.

    Deze veranderingen vereisen nieuwe spelregels, nieuwe rollen, nieuwe functies c.q. vaardigheden.

    Dit is wat we bedoelen met 'datagedreven werken'. En omdat deze complexe verandering veel innovatie voor het CBG betekent willen we niet overal het wiel opnieuw uitvinden en dus willen we leren van overheidscollega's die deze reis aan het maken zijn of achter de rug hebben.

    Olivier Giraud

Trefwoorden