Wat zijn de raakvlakken van BIM-informatie en duurzame toegankelijkheid?

  • 16 sep
  • Remco van Veenendaal
  • 1
  • 1
  • 260
Remco van Veenendaal
InformatiehuishoudingOverheden
  • Wouter Verdaas

Verkenning

Het adviesrapport 'Raakvlakken tussen BIM-informatie en duurzame toegankelijkheid' is het resultaat van een pilot ter verkenning van de duurzame toegankelijkheid van BIM-informatie. Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, het Nationaal Archief en de Haagse Hogeschool voerden deze verkenning uit in de eerste helft van 2024.

Bevindingen en aanbevelingen

Het doel van de pilot was om antwoorden te formuleren op de volgende onderzoeksvragen:

  1. In hoeverre leent de Industry Foundation Classes (IFC) uitwisselingsstandaard zich voor archivering en preservering van BIM-informatie (duurzaamheid);
  2. In hoeverre zijn de viewers die nu op de markt zijn, geschikt als viewer voor het toegankelijk maken van BIM-informatie (toegankelijkheid).

In het rapport (met Nederlandse en Engelstalige samenvatting) beschrijven we onze bevindingen en doen we aanbevelingen.

Samen aan de slag?

We komen graag in contact met archief- en informatieprofessionals en collega's uit de bouwsector die ook in dit onderwerp geïnteresseerd zijn, er in praktijk mee te maken hebben, en/of die samen met ons met de aanbevelingen aan de slag willen gaan.

Reacties

één reactie, 16 september
  • Aangepast op 16 september

    Als Nationaal Archief zijn we in het bijzonder geïnteresseerd in de vraag hoe groot deze uitdaging voor wie is. Bijvoorbeeld: hoeveel BIM-informatie met welke vernietigingstermijnen houden de bouwsector en archiefvormers duurzaam toegankelijk, en hoeveel BIM-informatie wacht op overbrenging naar welke archiefdiensten?

    Remco van Veenendaal