Algoritmes archiveren

  • 27 aug
  • Community manager KIA
  • 45
Community manager KIA
KIA Index

Momenteel is er geen inhoudelijk expert die deze informatie up-to-date houdt. Wil jij je inzetten om deze informatie relevant en actueel te houden? neem contact op met de community manager KIA.

Het Algoritmeregister
De regering wil dat de overheid algoritmes verantwoord gebruikt. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat algoritmes voldoen aan de waarden en normen van de samenleving. En er moet uitleg zijn over hoe algoritmes werken. Wanneer de overheid open is over algoritmes en hun toepassing, kunnen burgers, organisaties en media haar kritisch volgen en controleren of ze de wet en de regels volgt.

We verwijzen graag door naar https://algoritmes.pleio.nl/ voor actueel nieuws en actieve community's.

Onderstaande informatie vormde het kennisdossier 'Algoritmes archiveren' op KIA Pleio (tot juli 2024).
Algoritmes spelen een steeds grotere rol bij de uitvoering van veel overheidstaken. Zo heeft de gemeente Amsterdam onder de naam 'Vroeg Eropaf' een algoritme ontwikkeld dat moet zorgen voor snellere signalering dat een burger behoefte heeft aan schuldhulpverlening. Na meldingen van schuldeisers koppelt het algoritme de benodigde gegevens aan elkaar en verwijst het de casus door naar de juiste hulpverlener, met alle benodigde informatie.

Met de snel voortschrijdende ontwikkelingen in het veld van de Kunstmatige Intelligentie (of: Artificiële Intelligentie / AI) groeien de mogelijkheden om grote hoeveelheden data door een algoritme te laten analyseren, evenals de verfijning van de algoritmes zelf. Ze zijn een geliefd middel, vanwege de reputatie die algoritmes hebben voor het kunnen ontdekken van patronen en verbanden in grote datasets. Steeds meer overheden willen hier dan ook gebruik van maken, in de hoop de efficiëntie en effectiviteit van hun werkprocessen te verhogen. Dit betekent dat de uitkomsten van algoritmische data-analyses een steeds grotere rol spelen bij besluitvorming. In de gemeentelijke selectielijst 2020 is daarom onder 2.1.2 opgenomen dat een 'Algoritme met ingrijpend maatschappelijk effect en/of complexe structuur' bewaard dient te worden.

De inzet van algoritmes door overheden is geregeld onderwerp van debat, of in het geval van het SyRI-algoritme zelfs een rechtszaak die leidde tot een verbod op verder gebruik ervan. Verantwoording kunnen afleggen over algoritmegebruik is dan ook van groot belang, zowel voor overheden als burgers. Archivering kan hier een belangrijke rol in spelen, waarbij de discussie ook steeds meer gaat over wat er naast het algoritme zelf (de broncode) gearchiveerd dient te worden.

Kennisproducten

Begrippen i.v.m. algoritmes

Lees meer

Trefwoorden