Toets Autoriteit Persoonsgegevens op Archiefbesluit en -regeling gepubliceerd

  • 4 jul
  • Niels van Driel
  • 1
  • 262
  • 1
Niels van Driel
Informatierecht
  • Stéphanie Gautier
  • Hooijdonk Sjoerd van
  • Edith Vis
  • Chido Houbraken

Concept Archiefbesluit en -regeling zijn onderwerp geweest van een internetconsultatie. Daarnaast hebben verschillende adviesorganen er hun zegje over gedaan. Ook de AP heeft concept Archiefbesluit en -regeling getoetst. Het resultaat is inmiddels gepubliceerd: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/documenten/toets-concept-archiefbesluit-20xx. Dit document heeft verstrekkende implicaties voor diverse processen in de archiefsector.

Reacties

één reactie, 10 juli
  • Als ik onderstaande citaat uit de toets lees, ben ik heel benieuwd wat dat betekent voor de plannen van het Nationaal Archief om het archief van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging integraal online te zetten.

    "Het concept stelt echter geen enkele beperking aan het kunnen maken van kopieën van openbare documenten met persoonsgegevens van nog levende personen. Gevolg daarvan is dat verzoekers kopieën van die documenten op grote schaal kunnen verzamelen, automatisch doorzoekbaar kunnen maken, en online kunnen publiceren. Dit verschilt wezenlijk van het maken van een kopie van enkele documenten waarin persoonsgegevens slechts incidenteel voorkomen, zoals men gewoon is te doen in de studiezaal van de archivaris. Grootschalige publicatie van documenten met persoonsgegevens van levende personen is niet zomaar toegestaan als archivarissen uit eigen beweging openbare documenten publiceren.
    [...]
    Het concept moet daarom voorzien in voorschriften of bevoegdheden voor de archivaris om te voorkomen dat verzoekers zonder passende waarborgen een groot volume aan documenten met persoonsgegevens van levende personen kunnen kopiëren. Daarvoor is noodzakelijk dat verzoekers voor het kopiëren vanaf bepaalde volumes worden geautoriseerd door de archivaris, eventueel met daar aan te verbinden beperkingen of voorschriften. Ook kan gedacht worden aan het voorschrijven van maatregelen zoals die in de memorie van toelichting bij de Archiefwet 20xx worden genoemd in het kader van de publicatie uit eigen beweging door archivarissen zelf, zoals de maatregel om documenten niet op persoonsgegevens doorzoekbaar te maken, toegang slechts te verlenen op locatie of tijdelijk online, of het gepseudonimiseerd openbaren van documenten. De AP concludeert dat het concept voor het kopiëren van openbare documenten met persoonsgegevens vanaf bepaalde volumes moet voorzien in het vereiste om door de archivaris te zijn geautoriseerd, eventueel met daar aan te verbinden beperkingen of voorschriften, zodat aanvulling van het concept noodzakelijk is."

    Chido Houbraken

Trefwoorden