1. Mogen de persoonsgegevens van insprekers in vergaderingen van volksvertegenwoordigingen zoals parlement, gemeenteraad, algemeen bestuur van waterschappen, provinciale staten en commissies daaruit na overbrenging openbaar worden ?

  • feb 2021
  • Sil van Doornmalen
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 32
Sil van Doornmalen
Informatierecht

Dit mag deels.

Democratisch principe

In principe zijn de vergaderingen van volksvertegenwoordigingen openbaar, zijn streams tijdens de vergadering dat ook en video-opnamen meestal ook. Het besprokene komt ook in de openbare verslagen van die volksvertegenwoordiging terecht. Insprekers weten dit en worden daar, als het goed is, op gewezen voordat ze spreken. Dat namen en andere gegevens van insprekers bekend worden, is dan ook niet te voorkomen en uit democratisch oogpunt zelfs ook gewenst.

Uitgangspunt

Het is een goed uitgangspunt om die persoonsgegevens, die vóór de overbrenging al openbaar waren, nadien ook openbaar te houden. Meestal zijn (mail)adressen, telefoonnummers, geboortedata, BSN-nummers en andere (combinaties van) bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens van (mogelijk nog levende) insprekende of schrijvende burgers niet openbaar, evenmin als bijzondere, strafrechtelijke of gevoelige persoonsgegevens in brieven van of over burgers. Dit type gegevens in het archief van de volksvertegenwoordiging hoort dan ook tijdens het leven van betrokkenen na overbrenging beperkt openbaar te blijven, in overleg met de overbrengende archiefvormer.