7. Mag ik als archiefdienst overgebrachte archieven met daarin BSN's en andere nationale identificatienummers beschikbaar stellen?

  • jan 2021
  • KIA Community Manager
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 158
KIA Community Manager
Informatierecht

Nee, dat mag niet.

Via BSN’s en dergelijke nummers kan identiteitsfraude worden gepleegd en daarom mogen deze nummers niet openbaar worden, of ze nu terecht of onterecht zijn verwerkt.

Het BSN of een ander nationaal identificatienummer mag namelijk op grond van artikel 46 van de Nederlandse Uitvoeringswet AVG alleen worden gebruikt, als dat in een wet of AMvB is voorgeschreven. In de praktijk wordt het BSN veel vaker, dus onterecht gebruikt. Bij overbrenging van archieven waarin onterecht BSN’s voorkomen, moeten die door de archiefvormer liefst worden verwijderd of als dat onmogelijk is, worden afgeschermd van openbaarheid na overbrenging. De verwerkingsverantwoordelijkheid – en dus ook de kosten voor extra maatregelen – liggen dan bij de archiefvormer.
Ook wanneer BSN’s rechtmatig zijn opgenomen, mogen zij niet openbaar worden gedurende het leven van betrokkenen. Bij overbrenging is dat onderwerp van overleg tussen de archiefvormer en de archiefinstelling.
Zie ook de website van de AP: burgerservicenummers