Beschikkingen, bijlage bij de concept-werkdefinitie: toelichting op de uitzonderingen

  • apr 2024
  • Jurriaan Stegenga
  • ·
  • Aangepast jul 2024
  • 3
  • 3
  • 848
Jurriaan Stegenga
Informatiecategorieën Woo
  • Tugrul Apaydin
  • Bart Jan Schuit
  • Hetty Joosten
  • monique witter

Update 11 juli 2024:

Op 4 juli 2024 is de werkdefinitie van informatiecategorie 2k Beschikkingen vastgesteld in de Stuurgroep Implementatie Actieve Openbaarmaking. De 1.0-versie van de werkdefinitie en de bijlage daarbij zijn te vinden op open-overheid.nl. Gebruik deze bij het voorbereiden van de actieve openbaarmaking van beschikkingen. Veel dank aan iedereen die gereageerd heeft op de conceptversies! Vragen en input uit de praktijk helpen ons om de werkdefinities beter te maken.

---

De reactietermijn liep tot en met 20 mei en deze KIA-groep is nu gesloten. We kunnen nieuwe reacties helaas niet meer meenemen.

Aan iedereen die gereageerd heeft: dank voor de feedback!

We hebben de reacties die we via deze KIA-groep hebben ontvangen, in een overzicht gezet. Daarbij hebben we steeds aangegeven wat we met elke reactie hebben gedaan. Of, als het om een vraag ging, deze van een antwoord voorzien. Hieronder hebben we het overzicht en een nieuwe versie van de concept-werkdefinitie geplaatst. Dit is nog geen vastgestelde versie, maar een laatste conceptversie die ter vaststelling wordt voorgelegd aan de stuurgroep Implementatie Actieve Openbaarmaking. De vastgestelde versie plaatsen we op open-overheid.nl. Zodra deze beschikbaar is, plaatsen we de link in deze groep.

Overzicht reacties informele consultatieronde - Bijlage bij werkdef. beschikkingen.xlsxBijlage bij werkdefintie cat. 2k Beschikkingen_toelichting bij de uitzonderingen_v0.8.xlsx

Origineel bericht:

In de Woo staan 21 soorten beschikkingen die zijn uitgezonderd van actieve openbaarmaking. Onderstaande bijlage bij de werkdefinitie van Beschikkingen geeft een overzicht van deze uitzonderingen, de toelichting hierover uit de memorie van toelichting, en aanvullende toelichting vanuit de werkgroep. Dit overzicht kan bijvoorbeeld gebruikt worden als checklist om te zien welke uitzonderingen binnen de eigen organisatie voorkomen.

Vragen:

  • Is de informatie in dit document helder, is het bruikbaar binnen jouw organisatie?

  • Wat moet er eventueel nog verduidelijkt of aangevuld worden?

  • Graag ontvangen we aanvullingen voor kolom f van het overzicht: bij welke organisaties komen deze uitzonderingen voor?

Bijlage bij werkdefintie cat. 2k Beschikkingen_toelichting bij de uitzonderingen_v0.4.xlsx

Reacties

3 reacties, meest recent: 19 mei 2024
  • Reactie gemeente Almere:

    Punt 14: rechterkolom aanvullen met gemeenten (zie bijvoorbeeld art 14 lid 3 Leerplichtwet). 

     

    monique witter
  • Reactie Belastingdienst:

    We hebben een paar opmerkingen/vragen:

    1.

    De Belastingdienst gaat ervan uit dat verzuim en vergrijpboetes vanuit de Belastingdienst niet openbaar hoeven te worden gemaakt. Klopt dit?

    In de kamerstukken staat ''De meeste beschikkingen van de Belastingdienst zijn al uitgezonderd, omdat artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen op de bijlage van artikel 8.8 Woo staat. Maar ook beschikkingen inzake andere belastingen of van de douane vallen onder deze uitzondering. In het algemeen zullen dergelijke beschikkingen de persoonlijke levenssfeer raken'' Ons lijkt dat verzuim en vergrijpboetes hier dus ook onder vallen, maar we zien dit niet terug in het overzicht.  

     2.

    De Belastingdienst kent beschikkingen die indirect verband houden met belastingen. Het lijkt erop dat deze beschikkingen niet onder de uitzondering vallen. Of vallen deze er indirect onder? Bijvoorbeeld:

    De Belastingdienst verstrekt tegemoetkomingen voor E-herkenning. E-herkenning is een inlogmiddel om toegang te krijgen tot Mijn Belastingdienst Zakelijk. De vergoeding bedraagt €24,20.  Deze beschikkingen lijken niet onder de uitzondering te vallen of interpreteren wij dat verkeerd? Het lijkt niet zinvol en wenselijk (arbeidsintensief) om al deze beschikkingen te publiceren. Wie zou hier belang bij hebben? 

    3.    

    De Belastingdienst verleent beschikkingen die doorgemandateerd zijn. Zo wordt uitvoering gegeven aan de Tijdelijke Subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB) in naam van de Minister van Klimaat en Energie.

    Deze subsidie voor blokaansluiting geldt veelal voor natuurlijke personen die onder de uitzondering vallen. Maar er zijn ook wooncorporaties die deze subsidie ontvangen. Deze vallen zo te zien niet onder de uitzondering en moeten openbaar worden gemaakt. Is dit juist? Is er een richtlijn wie in een dergelijk geval verantwoordelijk is voor de publicatie?

     4.

    Wordt kolom F van de bijlage (‘van toepassing op’) ook gepubliceerd in de ministeriële regeling? Mocht dat het geval zijn, dan moet deze natuurlijk compleet zijn. Toeslagen ontbreekt in deze kolom. Ook ontbreekt de Belastingdienst bij compensatiebepalingen.

     5.

    Belastingdienst keert compensaties uit naar aanleiding van FSV/toeslagenaffaire. Deze beschikkingen moeten ook uitgezonderd worden.

     

    Hetty Joosten
  • Een reactie vanuit de Provincie Utrecht:

    De no.’s 4 en 12 zijn ook van toepassing op een provincie.

    Bart Jan Schuit