Records in Contexts International Study Day (hybride event)
Samenvatting: Op 15 november wordt er in Parijs een studiedag over Records in Contexts (RiC) georganiseerd, die ook digitaal te volgen is. RiC is de nieuwe beschrijvingsstandaard voor archief, gebaseerd op Linked Data principes.
Reacties
De koppeling tussen Atlantis en BAG wordt steeds actueel gehouden.
Dat is juist de functie van BAG.
Wij hebben het adres ten tijde van de vergunning in de omschrijving opgenomen.
Bij het zoeken via de BAG locatie komen alle relevante archiefbestanddelen tevoorschijn.
adreswijzigingen worden daarom niet meer bijgehouden.
Wat is er nog meer nodig?
Hallo Toos,
Kun je me meer vertellen over de koppeling tussen Atlantis en de BAG? Wat wordt er in Atlantis vastgelegd vanuit de BAG? En hoe ziet dat er op de publiekskant uit? Toen ik dit in 2018 met Deventit besprak, was er nog geen Atlantisgebruiker met een "online"-koppeling, maar werd BAG data altijd geïmporteerd.
Je mag me ook mailen (esther.fidder@ede.nl). Of liever nog het me een keer laten zien via Teams?
Door GEO wordt bij ons een BAG ID toegevoegd bij de metadata, waarmee zowel het oorspronkelijk als huidige adres en alle tussenliggende wijzigingen vindbaar blijven.
Het probleem is dat je bij elke wijziging alle voorgaande adressen moet gaan wijzigen, als je gebruik maakt van verbindingen op basis van alfanumerieke data. Juist voor geo-informatie is het veel logischer om de locatie platgezegd: XY-coördinaat) aan elke alfanumerike aanduiding te verbinden. Op basis van eenvoudige geo-analyse kun je alle gerelateerde informatie vinden. Hoe geavanceerder je geo-analyse is hoe beter je complexe situaties kunt oplossen. Ik denk bijv. aan verplaatste boerderijen terwjl het huisummer gelijk bleef (nieuwbouw naast de oude plek). Voor heel geavanceerde geo-analyses moet je ook rekening houden met coördinatenstelsels, maar voor jouw doel is dat m.i. niet nodig. Ook kun je in plaats van XY met contouren werken, maar ook dat lijkt niet heel veel toe te voegen en historische contouren bepalen wordt vaak lastig. Vraag je GIS-collega's om hulp.
@ Ronald
Ik weet niet wie "ons" is: heb je een publieksomgeving voor me waar ik het in de praktijk kan bekijken?
@ Jules
Dank je wel voor het meedenken. Ik heb al een 2e afspraak met een GIS-collega staan om het hier verder over te hebben. Ik was vooral ook benieuwd of iemand al iets dergelijks in de praktijk in gebruik heeft, zodat ik kan zien hoe het er voor de digitale bezoeker uit kan zien.
@esther vanwege AVG nog met behoorlijk wat publieksbeperkingen maar bij het RHCe zijn deze afspraken regiobreed (20 gemeenten).
Hey Esther,
Het grootste gedeelte van onze bouwvergunningen hebben wij kunnen ontsluiten met de volgende locatie-gerelateerde metadata:
-adres huidig
-adres historisch (indien van toepassing)
-BAG gegevens
-Coördinaten
Echter, panden/objecten waarvoor nooit een BAGnr is afgegeven (gesloopt vóór introductie van de BAG), kunnen wij alleen ontsluiten met het adres historisch (indien beschikbaar) en coördinaten. Dit is echt wel een risico voor de vindbaarheid van deze dossiers omdat ze zeer waarschijnlijk alleen naar boven komen op een toegankelijke manier via de kaartviewer (zoeken op coördinaten is veel te precies).
Panden waarvoor wel een BAGnr is afgegeven maar welke inmiddels vervallen is (door sloop, samenvoeging, splitsing, vernummering, etc), kunnen wij ontsluiten met:
-adres historisch (indien beschikbaar)
-adres huidig (indien niet gesloopt)
-vervallen BAG gegevens (indien gesloopt)
-huidige BAG gegevens (indien niet gesloopt)
-coördinaten
Vervallen BAG gegevens zijn, zoals je zegt, niet op een toegankelijke manier terug te vinden, wat erg jammer is. Dus ook hier speelt naar mijn mening de kaartviewer een belangrijke rol in het kader van toegankelijkheid en vindbaarheid.