Informatieblad archivering chatberichten beschikbaar
Met de recente uitspraak van de Raad van State over de Wob en WhatsApp & SMS, is de discussie opgelaai...
Graag delen wij de conceptversie handreiking webarchivering: deel 1, publiekscommunicatie. Afgelopen maanden hebben we met diverse partners hard gewerkt aan deze handreiking. Momenteel zetten we de puntjes op de i, maar we wilden al graag deze conceptversie via dit kennisplatform inzichtelijk maken.
We nodigen jullie van harte uit om via dit platform samen in discussie te gaan over dit concept. Het is nadrukkelijk een concept. We willen jullie dan ook vragen om inhoudelijke suggesties en wijzigingsvoorstellen nog even vast te houden. We hopen namelijk in januari de eerste officiële versie te presenteren. Die versie stellen we ook beschikbaar voor een openbare review. En dat is hét moment om de inhoudelijke suggesties en wijzigingsvoorstellen met ons te delen. Zodat we concrete verbetervoorstellen op de definitieve versie van de handreiking tegelijk en gestructureerd kunnen verwerken.
Meer informatie over de review en planning daarvan volgt.
Na de openbare review gaan we aan de slag met de geleverde feedback. Ons streven is om eind maart de definitieve versie voor vaststelling aan de standaardisatieraad van het Nationaal Archief voor te leggen.
Het document is hier te vinden in de map Handreiking Webarchivering of via de onderstaande link.
Mochten jullie vragen hebben, dan horen we het graag.
Namens het beheerteam kennisproducten van het Nationaal Archief,
Suzi Szabó
Link naar conceptversie handreiking webarchivering
Reacties
Goed en helder geschreven stuk. In de praktijk zie je dat heel veel overheidssites op www.archiefweb.eu gearchiveerd worden. Welke voor- en nadelen heeft dat vanuit het perspectief van de Archiefwet?
Jack, bedankt voor het compliment. We hebben als Nationaal Archief geen standpunt over de kwaliteit van de dienstverlening van Archiefweb, of welke andere leverancier dan ook. We weten ook nog niet of Archiefwet kan voldoen aan de kwaliteitseisen in handreiking. Het Rijk is voornemens een raamwerkcontract aan te besteden op basis van deze kwaliteitseisen. Dan zullen we zien wie van de leveranciers er aan kan voldoen.
Wel kun je in het algemeen zeggen dat de door Archiefweb, en de andere leveranciers, gebruikte techniek van harvesting een aantal voor- en nadelen heeft. Ik hoop dat dat in de handreiking al voldoende aan bod komt. Overigens, is dit wel verreweg de meest gebruikte techniek. Dus ik betwijfel of er op dit moment veel bruikbare alternatieven zijn.
In de Handreiking lijkt een heel belangrijke rol weggelegd voor de contenteigenaar. Dit lijkt de persoon te zijn die bepaalt of een bepaalde website of webcontent al dan niet gearchiveerd moet worden.
Wel makkelijk; hoef ik er niet zo veel mee. Ik kom pas in beeld als ...?
De Handreiking lijkt toch een beetje te hinken op verschillende gedachten. Enerzijds: er zijn verschillende redenen om te archiveren. Op basis daarvan stel je vast of een website gearchiveerd moet worden. Anderzijds: alle overheidswebsites moeten gearchiveerd worden.
Ik blijf het vreemd vinden dat bij websites de vorm heel relevant lijkt te zijn als keuze om tot archivering over te (moeten) gaan.
Verder wel een helder stuk en vrij compact.