Vijf archivarissen, vijf stellingen: Archief 2020

  • dec 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 60
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

In Brussel wordt onder deze noemer vandaag een discussie gehouden in het kader van Archief 2020; bekijk het programma.

Hopelijk wordt er in NL binnenkort ook nog iets soortgelijks georganiseerd door Brain/KVAN (of ik moet iets gemist hebben).

De vijf stellingen:

“Is er nog een archivaris in 2030?”Leen Van Dijck, Directeur Letterenhuis“Samenwerking in archiefland: mag het ietske meer zijn aub? We weten nu stilaan wat het lot van eilandjes in de 21ste eeuw zal zijn…”Willy Van de Vijver, Stadsarchivaris Mechelen"Archivarissen moeten een ander businessmodel bedenken"Karel Velle, Algemeen Rijksarchivaris“Twee types archivarissen anno 2020: de historische erfgoedbewaarder en de informatiebeheerder?”Kaat Leeman, Archivaris Archief Zusters van Liefde“Het archief: uw erfgoedhuis voor morgen”Marika Ceunen, Stadsarchivaris Leuven

Ad 2:

Ik wil hier voor het gemak speciaal op stelling 2 wijzen, en dat mede in het kader van de discussie 'Wat doen we voor de Belgische oorlogsvluchtelingen?', waarbij in NL vooral soevereiniteit in eigen kring lijkt te domineren.

Vooralsnog een grote gemiste kans voor open doel. De sector lijkt niet in staat een algemeen overstijgend historisch en in dit geval humanitair belang op (inter)nationale waarde in te schatten, maar bekijkt alles (nog) louter vanuit de regionale identiteit.

De Hyves discussie laat overigens zien dat er zeker een aantal betrokken archivarissen zijn maar tevens dat de sector (in toenemende mate?) bij de realiteit achterloopt.

En Christian concludeerde nav KVAN-dagen 2013: geweldig, leuk al die ideëen maar op maandag gewoon weer aan het werk met alle dagelijkse beslommeringen vandien (en wat blijft er dan nog over van al die vernieuwende initiatieven?).

Voer voor discussie genoeg dus lijkt mij maar hopelijk dan ook eens met klinkende conclusies en daadkrachtige eindresultaten.

Reacties

2 reacties, meest recent: 13 december 2013
  • Leuke stellingen, maar toch niet echt nieuw? Hebben we het daar de afgelopen 10 jaar al niet eens vaker over gehad. De keuze tussen erfgoed en archiefbeheer, wat is het nieuwe profiel van de informatiespecialist en businessmodellen. Volgens mij heb ik er al eens vaker wat van gezegd.

    Tijdens DISH 2013 heb ik aan tafel gezeten bij Nancy van Asseldonk en Geert-Jan van Bussel en hun sessie What kind of professional are you looking for? Interessante discussie warbij vooral duidelijk werd dat we op zoek zijn naar een behoorlijke generalist die specialistische kennis nodig heeft. What else is new? Beiden vertegenwoordigden een opleiding die informatiespecialisten opleidt, dus wat dat betreft waren het de juiste gesprekspartners. Ik geloof niet dat we ze erg geholpen hebben aan tafel. Domweg omdat het bijna onmogelijk is om nu te zeggen wat ze in 2020 of verder in de tijd aan competenties, skills en attitudes nodig hebben.

    Het enige dat we echt nodig hebben is een open mind. Weten dat we zoekende zijn en voorlopig ook blijven. Dat er waarschijnlijk meer behoefte is aan korte cursussen of trainingen die informatiespecialisten kunnen bijspijkeren als het nodig is. Meer maatwerk. Net zoals de klant eigenlijk ook van ons vraagt.

    Overigens blijft de opmerking van Christian gewoon van kracht. Ook al organiseren we een dag met die stellingen als uitgangspunt. 

    Het wordt pas beter als we de tweede stelling collectief omarmen. Laten de sterkeren de kar gaan trekken waar geleidelijk aan de wat zwakkeren op kunnen springen. We kunnen niet alles in volledig collectief doen. Ieder moet in zijn kracht verder durven ontwikkelen. Maar zowel in zwakte als in sterkte is samenwerking een must.

    Verwijderde gebruiker
  • Op de website van FARO werd inmiddels een verslag gepubliceerd (met videopresentaties) van het Archieven 2020 Open Forum. In Nederland zijn we, geloof ik, nog niet zo ver. Ik weet dat pas vorige week of zo een communicatieplan is vastgesteld... Ongetwijfeld gaan we nu snel meer horen van dit innovatieprogramma.

    Wat stelling 2 betreft, ben ik in deze positief gestemd. Ja, er is nog een flinke weg te gaan, maar nee, het is niet alsof de archiefwereld heeft stilgezeten de afgelopen jaren. Ik merk in de dagelijkse werkpraktijk en in het veld duidelijk een toename aan samenwerking, van kleine initiatieven tot landelijke projecten. Maar nee, niet ieder idee wordt direct landelijk opgepakt. Als voorbeeld die losse projecten rond Belgische vluchtelingen. Een centrale coördinatie daarvan zal veel meerwaarde hebben, maar ook het zelfstandig oppakken daarvan geeft voordelen, bijvoorbeeld in snelheid. En wie weet of projecten later alsnog tot elkaar komen.

    Als archivarissen, door schade en schande zelf wijzer geworden of geïnspireerd door anderen, de voordelen van samenwerking gaan zien, dan zal deze trend van zoeken naar méér samenwerking zich doorzetten. Ik heb daar alle vertrouwen in, gezien de afgelopen jaren. En zal daar ook zelf mijn steentje aan bijdragen, afhankelijk van de mogelijkheden en voordelen.

    Laat onverlet dat we niet moeten denken, dat dit vanzelf wel goedkomt. Prikkelende stellingen, kritisch-opbouwende blogposts en visionairs die van zich laten horen blijven hard nodig.

    Christian van der Ven

Trefwoorden