Update
Een tijdje terug had ik een bijdrage gedeeld over het niet meer afnemen van ARA-kits (schimmeltesten)....
Beste collega's
Ik heb een vraagje. Onlangs hebben we een planarchief verwerkt en op enkele plannen ontdekten we een soort van vetvlekken. Het is geen schimmel, het plakt niet, is kleurloos maar voelt vettig, olieachtig aan. Het is onduidelijk wat de oorzaak is maar we denken zelf aan smeermiddel of iets gelijkaardigs, mogelijk afkomstig van de plankast waar de plannen aanvankelijk in werden bewaard.
Weet iemand hoe je hier best me omgaat? Bestaan er behandelingen voor dit soort vlekken? Kan het volstaan om er vloeipapier of iets gelijkaardigs op te plaatsen en het zo op te bergen? ...?
NB: de plannen zijn voornamelijk calques en een enkel plan op papier
Alvast bedankt!
Willem
Reacties
Beste Willem, interessant. Zou je een paar foto's kunnen sturen? Dat maakt het misschien makkelijker om hier een advies over te geven. Je zou de foto's kunnen sturen naar restauratie@nationaalarchief.nl
@gabriellebeentjes
Ik heb foto ook naar restauratie@nationaalarchief.nl gestuurd. Alvast bedankt!
Beste Willem,
Dank voor de foto. Vetvlekken in papier - en zeker in transparant papier - zijn niet eenvoudig te behandelen. De risico's van een behandeling zijn daarnaast relatief groot. Vandaar dat we in papierrestauratoren vrijwel altijd besluiten om vlekken onbehandeld te laten.
Je schrijft dat het papier daar waar de vlekken zitten vettig en olieachtig aanvoelt. In dat geval is - zoals je zelf al voorstelt - het een goed idee de tekeningen met de vlekken te scheiden van andere tekeningen. Dit kan door de tekening in een eigen omslag te plaatsen of tussen te schieten met een gebufferd papier zoals Utoplex. Op die manier verklein je het risico dat de vlek zich verplaatst naar een aangrenzende tekening.
Ik hoop je hierbij voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je meer vragen hebben, schroom niet om contact met ons op te nemen via restauratie@nationaalarchief.nl.
Met groet,
Aafke Weller, papierrestaurator Nationaal Archief.