Data in de diepvries

  • apr 2017
  • Pepijn Lucker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 63
Pepijn Lucker
Preservation Digitaal Erfgoed

Bij digitale duurzaamheid denken we vaak aan termen als e-depot, bestandsmigratie of software-emulatie. Op de Arctische archipel Spitsbergen wordt een hele andere oplossing geconstrueerd.

Op Spitsbergen bevindt zich in een verlaten kolenmijn sinds 1984 de zogenaamde Svalbard Global Seed Vault: een zadenbank waar 'kopieën' van zaden van over de hele wereld diepgevroren worden gepreserveerd. In het geval dat plantrassen (met name belangrijke voedselgewassen) dreigen te verdwijnen door bijvoorbeeld een natuurramp of menselijk handelen kan er een beroep worden gedaan op de zaden in de Seed Vault.

Recent is er een tweede 'doomsday vault' bij gekomen: in dezelfde oude mijn is deze week het Arctic World Archive geopend. Een Noors techbedrijf - Piql - heeft het idee opgevat om hier een datadepot te maken. Hiervoor gebruikt het een techniek waarbij digitale bestanden worden omgezet naar een soort QR codes, die vervolgens op een speciaal type film worden overgezet (een analoog medium dus). "Onder de grond, droog en koud, kunnen deze films honderden jaren worden bewaard, beloven de Noren. Veilig tegen cyberaanvallen (want niet online), maar ook tegen nucleair geweld" (citaat uit De Volkskrant, d.d. 05-04-2017). Overheden en wetenschappelijke instellingen, maar ook particulieren, kunnen hun data zo voor de eeuwigheid in bewaring geven. Zo hebben de nationale archieven van Brazilië en Mexico al data overgebracht.

Toegankelijkheid is volgens de website Datacenter Dynamics als volgt geregeld: "Clients who wish to access their data can request it, at which point it is manually retrieved, put in a piqlReader and uploaded."

Voor meer informatie zie het volledige artikel in de Volkskrant en hier en hier.