embedded metadata
In de erfgoedsector wordt soms gebruik gemaakt van embedded metadata, d.w.z. dat metadata al in het be...
Bij het vullen van de Archiefwiki ontstaan steeds meer ideeën over verfijningen, aanvullingen, nieuwe termenlijsten etc. Prachtig allemaal, maar de handjes om het te doen die ontbreken vaak. Het is een werk van lange adem, dat is bekend. Desalniettemin hebben we inmiddels een prachtige tool online staan die een grote meerwaarde heeft ten opzichte van de antieke papieren versie.
Één van de ideeën die opborrelde was het gebruik van afbeeldingen bij verschillende lemma's. Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden, om maar eens een tegeltjeswijsheid te noemen. Bovendien zijn sommige termen zo vakspecifiek dat een leek of nieuwe collega zich er niets bij kan voorstellen.
Dit idee leeft al geruime tijd, maar ook hier geldt: wie gaat het doen?! Daar komt de community van Archief 2.0 in beeld! Jullie dus!
Ongetwijfeld hebben diverse archiefdiensten prachtig beeldmateriaal liggen van verschillende soorten archiefstukken. We streven er natuurlijk naar om de afbeeldingen het karakteristieke van de uiterlijke vorm zichtbaar te laten maken.
Op dit moment staan er al enkele afbeeldingen in de Archiefwiki. Als voorbeeld gebruik ik het lemma zegel.
Om dit in goede banen te leiden proberen we als volgt te werk te gaan. In deze community, via het forum, vragen we om een afbeelding van een bepaald archiefstuk. Als je er eentje hebt dan kun je die hier binnen de community uploaden of naar mij mailen, of naar archief 2.0 mailen, maar reageer dan wel even op dit bericht.
Het is wel van belang dat de foto RECHTENVRIJ is. Als we die foto binnen de Archiefwiki ter beschikking stellen, dan kan iedereen die downloaden en gebruiken. Dus GEEN foto's met COPYRIGHTS. We willen geen rechtzaken aan onze broek krijgen.
Vervolgens is de bronvermelding van belang: archiefdienst, archiefvormer, inventarisnummer etc. Als er (lokale of regionale) bijzonderheden zijn te melden, dan die graag ook erbij zetten. Dat is het mooie van de Archiefwiki: we kunnen het er allemaal in kwijt.
Zoals de titel van deze post al verraadt zijn we op zoek naar een (of meer) mooie afbeelding(en) van een lias.
Wie helpt ons aan een afbeelding?
Reacties
Beste Luud,
Ik heb wel een mooie foto (zelfgemaakt dus rechtenvrij) van een lias, zowel voor als achterzijde.
@Peter
Dank je wel, dat zijn mooie exemplaren. Ik zal er voor zorgen dat ze in de archiefwiki terecht komen.
@allen
Ik houd me aanbevolen voor nog meer afbeeldingen van een lias.
De vorige was uit het gemeentearchief Lisse. Deze hele bijzondere uit het stadsarchief Den Bosch.
@Peter
Kijk! Dat zijn ook hele mooi exemplaren! Dank je wel.
Hierbij een paar foto's van 'onze' lias, oftewel de lias van Regionaal Archief Tilburg.We halen 'm (of is het haar)alleen tevoorschijn bij rondleidingen door het depot. De foto's zijn zelfgemaakt, dus rechtenvrij.
@Astrid
Die ken ik! :) Ook een mooie lias met frommelpapier.
Ik ga eens nadenken over het volgende lemma waar een foto bij hoort.
Goedemorgen,
Tijdens mijn lessen aan de HMDI in Woerden, heeft dhr. Duits een lias laten zien. Ik geef hierbij zijn email adres. Ik denk dat hij u wel verder kan helpen. Succes!
Henk.Duits@DenHaag.nl en hcduits@hotmail.com
H. Pieksma
Een foto van een schilderij in het Amsterdams Museum (vroeger: Amsterdams Historisch Museum)
schilder: Cornelis Brisé (1622-na 1665). De liassen zijn van de Thesaurie van de stad Amsterdam
@Jet P.
Dank je, ik zal hem eens mailen. Van de andere kant. Er is nu al een keur aan liassen beschikbaar!
@Chris
Dank je wel! Mooi voorbeeld van het gebruik van de lias.
Leuk, al die verschillende voorbeelden!
En dan mis ik de link naar het lemma in de ArchiefWiki: Lias. Omdat ik niet weet wat dat is. Overigens zie ik dat 'draadje', dat koord of die veter... niet op alle foto's meteen / even goed. Oh, wacht ik lees dat de oudste beschrijving van de term alleen maar spreekt over een pak, echter het gaatje wijst wel in de richting van iets wat daar dan door kan worden gehaald.
@Joost
Inderdaad, die had ik er niet aan toegevoegd! Bij de volgende zal ik er zeker aan denken.
Hoewel nieuwe voorbeelden van een lias nog steeds welkom zijn, ga ik toch een nieuwe vraag stellen in een nieuwe post.
Hartstikke bedankt voor ieders bijdrage. Ik heb een aantal van de aangeleverde foto's in het betreffende lemma geplaats in de Archiefwiki. Zie onder Lias en het kopje voorbeelden.
Op mijn weblog heb ik twee plaatjes (een prent en een tekening) gezet uit de Collectie Ver Huell (Gelders Archief), welke momenteel wordt gedigitaliseerd. Op de prent (2347.jpg) van L. Cornet = wschl J.L. Cornet, steendruk door J. Steuerwald is een lias afgebeeld die aan de kast hangt. De opname is door ons gemaakt en rechtenvrij.
http://arkhamarchivaris.blogspot.com/2011/06/het-einde-der-dingen-2...
W.Resida
Gelders Archief