Digitaal informatiebeheer in de steigers – HvA-scriptie Dick de Heer
Collega's, Door Christian is mijn scriptie toegevoegd aan de Archief 2.0-bestandenbox. Het verhaal is ...
Al ruim twee maanden en met nog vier weken te gaan, loop ik met veel plezier stage bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. Dadelijk zal ik meer uitleg geven over de inhoud van mijn stage en behaalde resultaten, allereerst zal ik mezelf voorstellen. Mijn naam is Koen ter Meulen en ik ben tweedejaars student aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Lange tijd heb ik niet precies geweten wat ik met mijn studie Cultureel Erfgoed aan moest vangen. Tot het moment dat ik in september 2017 in de collegebanken voor het eerst in aanraking kwam met digitaal erfgoed, Linked Open Data en Uniform Resource Identifiers. Dankzij boeiende gastcolleges van onder andere Wilbert Helmus, Marcel Ras en Sjors de Valk heb ik mijn interesse goed kunnen verkennen. Nu heb ik richting binnen mijn studie gevonden. Een half jaar later in februari 2018 was het dan zo ver, mijn stage bij het Netwerk Digitaal Erfgoed ging van start!
Het Netwerk Digitaal Erfgoed is een samenwerkingsverband van vijf nationale knooppunten, namelijk de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Verder zijn vele andere erfgoedinstellingen, van klein tot groot en door heel Nederland betrokken bij dit beoogde netwerk van gedistribueerde erfgoedinformatie. Samen ontwikkelen we een digitale infrastructuur om collecties met elkaar te verbinden. Dit met het uitgangspunt om de eindgebruiker te bedienen, variërend van het onderwijs tot wetenschappelijk onderzoek en individuele hobbyisten.
Tijdens mijn stage ben ik betrokken geweest bij organisatie van de HackaLOD, heb ik evenementen bijgewoond zoals de studiedag Goud uit Handen van Erfgoed Brabant en heb ik vergaderingen meegemaakt, onder meer bij CollectieGelderland. Ik heb voor de werkgroep Termennetwerk de terminologiebronnen van Nederland geïnventariseerd en hierover advies uitgebracht. Ook ben ik betrokken geweest bij de werkgroep Register van het Netwerk Digitaal Erfgoed en organiseer ik momenteel een workshop over de combinatie van Persistent Identifiers en Linked Open Data in collectiebeheer. Zelfstandig en naar eigen interesse heb ik mijn stage mogen vormgeven, wat goed heeft uitgepakt. Als klap op de vuurpijl ben ik een galerij en blog gaan ontwikkelen voor Europeana, in de thema’s 1914-1918 en Migratie. In dit project heb ik al mijn opgedane kennis van de afgelopen periode kunnen bundelen, met fantastisch resultaat!
Europeana (www.europeana.eu), brengt in samenwerking met Europese erfgoedinstellingen ruim 50 miljoen gedigitaliseerde objecten samen op één online platform. De publicatie van rechtenvrije content blijkt de meest effectieve deelname aan Europeana voor menig erfgoedinstelling. De voor iedereen vrij toegankelijke collectie is werkelijk een schatkist aan informatie en biedt mogelijkheden voor het leggen van nieuwe verbanden. Lang vergeten of geheel nieuwe verhalen worden verteld, een gedeelde geschiedenis komt aan het licht.
Via Europeana vond ik al gauw een hoop afbeeldingen over het interneringskamp van Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Gelderse stad Harderwijk. het Stadsmuseum van Harderwijk (www.stadsmuseum-harderwijk.nl) heeft haar collectie vrij van auteursrecht beschikbaar gesteld via CollectieGelderland en Digitale Collectie, laatstgenoemde is een directe partner van Europeana. Stadsmuseum Harderwijk huisvest het bijzondere verhaal van het zogenaamde Belgenkamp, dat een wezenlijk onderdeel is geweest van de lokale gemeenschap en nu relatief onbekend is bij veel inwoners. In Europese context is het leven van een vluchteling tijdloos en vandaag de dag zeer relevant, om de huidige vluchtelingencrisis als voorbeeld te nemen. Een lokaal verhaal tot internationaal niveau tillen, dat is een bijzondere ervaring. Actuele geschiedenis, visueel weergegeven: begin augustus 2018 worden de galerij en blog getiteld The Belgian Exodus gepubliceerd.
Mijn stage bij het Netwerk Digitaal Erfgoed komt binnenkort weliswaar tot een eind, inmiddels heb ik besloten dat ik verder ga in dit werkveld. Volgend jaar hoop ik een minor Digital Humanities aan de Vrije Universiteit Amsterdam te volgen. Met hernieuwde energie, herziene visie en met veel plezier vervolg ik mijn studie Cultureel Erfgoed. De toekomst in, met deze waardevolle werkervaring op zak.
Koen ter Meulen
LinkedIn: http://linkedin.com/in/koen-ter-meulen-a063a4136