Stuurgroep KIA: een introductie

  • apr 2020
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 23
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Violet
  • Mathieu Rutten

VNG nieuwe strategische partner KIA
In januari 2020 heeft Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) zich officieel verbonden aan het Kennisnetwerk als strategische partner. Het betekent dat KIA als ontmoetingsplaats voor archief- en informatieprofessionals dwars door de overheidslagen heen een flinke steun in de rug krijgt. Het archiefbeleid van de VNG bestaat onder andere uit het ontwikkelen van handreikingen en standaarden voor archivering door de VNG-Adviescommissie Archieven. De samenwerking ligt voor de hand. Samen met andere KIA-partners zet de VNG zich immers in om kennisontwikkeling, kennisdeling en uitwisseling van ervaringen en experimenten via KIA te stimuleren. Steeds belangrijker geworden is bovendien het ophalen van feedback op instrumenten.

Stuurgroep sinds 2016
De VNG neemt vanaf nu ook deel aan de stuurgroep KIA. Hoog tijd om daarom deze stuurgroep te introduceren. Vanaf de start in 2015 is het vormgeven van een kennisfunctie voor de archief- en informatiesector begeleid door een Klankbordgroep. Eind 2017 kreeg de kennisfunctie zijn definitieve vorm in het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA). Met het aantreden van KVAN/BRAIN in 2016 als eerste strategische partner van KIA werd deze klankbordgroep omgevormd tot een stuurgroep. KVAN/BRAIN legde in een samenwerkingsovereenkomst vast de eigen kennisactiviteiten via KIA te kanaliseren. Op dit moment nemen ook DEN Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI), de opleidingsinstituten en, zoals hierboven vermeld, de VNG deel aan de stuurgroep. Thema’s waarover de stuurgroep zich uitspreekt zijn de strategische koers en het concept van KIA, de wijze waarop de middelen worden ingezet, de inzet van de partners en de te bereiken doelgroepen. Dit alles met inachtneming van het community-karakter van KIA, waarbij de leden immers zelf grotendeels de inhoudelijke thema’s en activiteiten bepalen.

Hoofddoel KIA
In de stuurgroepvergadering van april 2020 werd het doel van KIA nog eens bevestigd. Het gaat om de versterking van de archieffunctie, door de informatie- en archiefsector via het kennisnetwerk te faciliteren met en te stimuleren in kennisontwikkeling en kennisuitwisseling. Dit alles opdat dat de sector (archiefinstellingen in samenspel met overheden op alle bestuursniveaus) beter in staat is te anticiperen op een veranderende omgeving en de uitdagingen die dit voor de sector met zich meebrengt.

Wie is wie in de Stuurgroep?
De stuurgroep bestaat op dit moment uit Maaike Verberk namens DEN, Tom de Smet namens het bestuur van KVAN/BRAIN, Gert Zwagerman namens de KNVI, Charles Jeurgens namens de opleidingsinstituten, Mathieu Rutten namens de VNG en Diana Teunissen (als voorzitter) en Wim Westland van het Nationaal Archief. Secretaris en adviseur is collega Violet en ondergetekende woont de vergaderingen als netwerkcoördinator bij.

Uit de stuurgroepvergadering van 8 april 2020
De stuurgroep heeft, op grond van opmerkingen uit de KIA-community, besloten vanaf nu steeds een korte terugblik op de vergaderingen te geven. In het overleg van 8 april, waarbij we flink moesten wennen aan het vergaderen via WebEx (een video-vergader-app), werd Mathieu Rutten verwelkomd als nieuw stuurgroeplid. In eerste instantie werd nog eens bij de doelstellingen van KIA stilgestaan, waarbij de stuurgroep zich voornam nadrukkelijker sturing te geven aan het oppakken van vraagstukken uit de K&I-agenda 2020-2021. Ook werd er uitvoerig stilgestaan bij twee notities over het beter vindbaar maken van de rap toenemende informatie die op KIA te vinden is. Dit naar aanleiding van eerdere opmerkingen daarover in de stuurgroep. We werken de komende tijd aan de voorbereiding op de introductie van een KennisIndex die inspeelt op de noodzaak sneller relevante informatie op KIA te kunnen vinden. Tagging door de deelnemers die informatie op KIA plaatsen is daarbij essentieel. Daar berichten we later meer over op KIA. Net zoals natuurlijk over een volgende KIA-Stuurgroepvergadering!

Reacties

één reactie, 30 april 2020
  • Mijn eerste kennismaking met KIA is positief. Wat een berg informatie en activiteit! De reden van mijn toetreden tot deze stuurgroep is 2-ledig. Uiteraard het vertegenwoordigen van de gemeenten in deze samenwerking. Maar minstens zo belangrijk is het meer betrekken en bij elkaar brengen van de vakgenoten uit mijn wereld; die van digitalisering en ICT. Bij VNG zie ik ondertussen veel gebeuren om met name ook daar aan te werken. Ik heb er zin in :).
    Groet,
    Mathieu Rutten
    https://www.linkedin.com/in/mathieu-rutten-2a637b2/

    Mathieu Rutten

Trefwoorden