Update ontwikkeling DUTO

  • nov 2022
  • Frank Smeets
  • ·
  • Aangepast 28 jun
  • 3
  • 170
  • Rens Ouwerkerk
Frank Smeets
InformatiehuishoudingOverheden
  • Antal Posthumus
  • Marieke Doezé
  • Jasper Slob
  • Ad van Heijst
  • Vincent Post
  • Rens Ouwerkerk

Samenvatting

In december 2021 is er vanuit het Nationaal Archief een werkgroep gestart met de actualisatie van het DUTO-raamwerk. Zie ook de vorige blog hierover. Het nieuwe DUTO-raamwerk is praktisch en zal beter aansluiten op technologische ontwikkelingen en veranderende wetgeving.

Waar hebben we aan gewerkt?

De afgelopen maanden hebben we onder meer gewerkt aan een het generieke deel van het raamwerk met het DUTO-processen en -functiemodel. In dit model staan eerst de processen uitgewerkt voor het inrichten van duurzame toegankelijkheid in een informatiesysteem en vervolgens de bijbehorende functies.

Het bleek in de afgelopen periode dat de afbakening van termen als functionaliteiten, processen en functies nog wel eens door elkaar heen liepen. Dat leidde regelmatig tot spraakverwarring. Een werksessie met de redactiegroep, bestaande uit diverse deskundigen van verschillende overheidsorganisaties en archiefinstellingen, leidde tot verheldering. We maken nu onderscheid tussen de DUTO-processen en DUTO-functies. De processen worden hierbij ondersteund door de verschillende functies.

Het ‘vernietigen’ is bijvoorbeeld een proces dat meer functies nodig heeft dan alleen een knopje ‘verwijdering’ in het gebruikersscherm. Een functie zoals metagegevensbeheer is een voorwaarde om een selectie mogelijk te maken en ‘toegangsbeheer’ regelt dat er alleen wat gebeurt als een bevoegde medewerker op de knop drukt. Waar we het voorheen hadden over de DUTO-functionaliteiten zoals ‘vernietigen’ , hebben we het nu dus over het DUTO-processenmodel. In onderstaande plaat staan de (voorlopige) hoofdprocessen uitgewerkt met daarin de functies die voor deze processen gebruikt worden.

De DUTO-functies zijn vervolgens op thema gegroepeerd in thematische blokken die zijn gebaseerd op de NEN-ISO:16175-1. Deze blokken vormen tezamen het DUTO-functiemodel Alle modeleisen die uitgewerkt worden zijn gekoppeld aan de functies in dit conceptmodel.

De invulling is nog niet in beton gegoten. Bij verdere uitwerking zal er, op basis van voortschrijdend inzicht, dan ook ongetwijfeld nog een en ander worden gewijzigd.

Een meer gedetailleerde uitwerking vindt je in dit conceptdocument.

DUTO-processen in ontwikkeling

Het proces van vernietigen is inmiddels verder uitgewerkt met een beschrijving van de processtappen, de specifieke randvoorwaarden en de modeleisen. Het is ook voorgelegd aan de redactiegroep en onderwerp geweest van een feedbacksessie. De hierbij ontvangen input is verwerkt in een nieuwe versie. Hierbij zijn de modeleisen ook gekoppeld aan functies.

Daarnaast is parallel begonnen aan de uitwerking van het proces ‘registreren’. Met dit proces is wat later begonnen dan die van ‘vernietigen’ en het is dan ook nog niet in een even ver gevorderd stadium. De hoofdlijnen staan er, maar synchronisatie met de nieuwe opzet van het functie- en procesmodel is nog nodig. Het is wel al ingebracht in de redactiegroep en de daar ontvangen input wordt verwerkt in de volgende versie.

De volgende stap

Komende periode zullen we, naast het afronden van de twee eerder genoemde processen, aan de slag gaan met het uitwerken van twee nieuwe processen. Het zal gaan om ‘bewaren’ en ‘ter beschikking stellen’.

Feedbacksessie

Graag horen we van jou als vakgenoot wat je van onze uitwerking tot nu toe vindt. Ben jij geïnteresseerd in de uitwerking van en ontwikkelingen rondom DUTO, sluit dan aan tijdens de online feedbacksessie op 20 december. Klik hier voor het agenda-item op KIA over de feedbacksessie. Of reageer op deze blog.