Kick off: dé startplek voor zbo’s!

  • jun 2022
  • Linette van 't Hof
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 35
Linette van 't Hof
Zbo - community
  • Violet
  • Gerdine Kruizinga

Samenvatting

Toen de strategisch adviseur van ons programma Open NA Orde mijn collega Olga en mij vroeg wat de wensen en behoeften van de zbo’s waren, viel het even stil. De vraag klinkt simpel, maar is erg complex. En daarbij: hoe konden we hier met zekerheid antwoord op geven, als we niet alle zbo’s spreken? ...

Verschillende soorten

Er zijn heel veel verschillende zbo’s, met totaal verschillende taken. Als relatiemanagers hebben wij met circa 30 zbo’s structureel of incidenteel contact. Deze organisaties weten het Nationaal Archief dus al te vinden met vragen die ze hebben over ons vakgebied. Andere zbo’s hebben we nog niet weten te bereiken. Terugkomend bij de beginvraag, omdat we hier geen antwoord op konden geven, besloten we na te denken hoe we hier wél antwoord op kunnen geven en hoe we de zbo’s kunnen helpen. Het resultaat is deze groep op KIA én de organisatie van een Kennisfestival in september, met als doelgroep: zbo’s!

Zbo community

Deze groep beoogt een startplek te zijn voor informatieprofessionals die werkzaam zijn bij zbo’s. Hier blijf je op de hoogte van wat speelt in ons vakgebied. Daarnaast kan je hier je vraag stellen om erachter te komen hoe andere zbo’s met deze vraagstukken omgaan of een discussie starten. Afgelopen maand kreeg ik een vraag van DNB, waarbij zij zich afvroegen hoe de ACM met deze kwestie omging. Toevallig had ik de contactgegevens van de ACM en kon ik de twee organisaties met elkaar in contact brengen. Heel waardevol, maar daar zou ik niet nodig voor moeten zijn. Op deze pagina kunnen júllie elkaar vinden. Vul daarom ook je organisatie in bij je profielinstellingen. Zo kunnen we de handen ineenslaan en elkaar helpen om vraagstukken op te lossen. Het Nationaal Archief kan jullie ook helpen bij complexe vraagstukken en informeren over nieuwe diensten en producten. En ook als het Nationaal Archief vragen aan jullie heeft, kunnen we jullie ook vinden bereiken.

Kennisfestival 8 september

Om dit netwerk een boost te geven, organiseren we op 8 september in de middag een kennisfestival voor zbo’s. Tijdens deze middag kunnen jullie elkaar in levende lijve ontmoeten! Ook zullen de experts van het Nationaal Archief hier rondlopen en vertellen over bepaalde onderwerpen. Doel van deze middag is dat je naar huis gaat met het idee dat je nieuwe vakcollega's van andere zbo’s hebt ontmoet waarmee je kennis kunt uitwisselen, dat je weet dat je de hulp van het Nationaal Archief kunt inroepen, en dat je met name terug kijkt op een hele leuke en informatieve middag. We zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen, en zullen binnenkort updates geven in deze groep. Je kan je aanmelden voor het kennisfestival via de website van het Nationaal Archief.

Hartelijke groeten,

Linette van ‘t Hof

Trefwoorden