Archieven en Twitter: #fotovrijdag

  • feb 2011
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 12
  • 83
Christian van der Ven
KIA Community
  • Fred van Kan
  • Bob Coret
  • Verwijderde gebruiker

Zojuist zag ik op de nieuwe website van Regionaal Archief Gorinchem (@ArchGorinchem) dat ze leuk inspelen op "Foto Vrijdag" (#fotovrijdag) op Twitter.

De laatste tijd heb ik er een beetje op gelet en het lijkt alsof sommige archieven op dezelfde tijd zitten - soms komt er uren niks, dan ineens drie tweets na elkaar. Misschien is dat niet erg, maar misschien willen we dat liever spreiden?

Het BHIC (@bhicarchief) post bijvoorbeeld steeds stipt om 10.00 uur een tweet. En jullie?

(Ik zag trouwens dat een wielervereniging ook een Foto Vrijdag is begonnen, of beter gezegd weer heeft opgepakt.)

Reacties

12 reacties, meest recent: 9 maart 2011
  • Bij het @NArchief mikken we op 9.00 uur maar de tool die we daarvoor gebruiken (Twuffer) is soms gek met tijdzones. De tweets die ik had klaargezet werden allemaal een uur te laat, en dus precies gelijk met het @BHICarchief, getweet.

    Verwijderde gebruiker
  • @Yvette: Ik zou zeggen, tijd voor een andere tool. ;-) (Maar inderdaad, over dit 'probleem' hebben we het al eens gehad.) Uit het uitblijven van andere reacties maak ik gemakshalve maar op dat mensen deze post óf hebben gemist óf dat ze geen enkel probleem zien in het met golven publiceren van tweets. (Ik heb altijd geleerd: het goede moet je spreiden!)

    Christian van der Ven
  • Volgens mij zitten wij op 4u na de middag.

    Maar ik ben ook voor spreiding. Er zijn mogelijkheden genoeg gedurende de dag, dus waarom meerdere tweets op het zelfde tijdstip?

    Verwijderde gebruiker
  • Ha Christian,

     

    Wij hebben hier in Gorinchem geen vaste tijd. Misschien goed om die wel te prikken, maar mijn ervaring is dat het soms hollen en soms kruipen is bij een archief. Neem je je voor dit steeds om 11:00 uur te doen, heb je te maken met bezoekers met moeilijke vragen of schoolklassen. Maar goed wij zijn hier ook nog mee aan het experimenteren.

    Bij het Nationaal Archief in Engeland wordt/werd getweet over documenten uit hun collectie betreffende de Eerste Wereldoorlog. Lijkt me leuk om iets soortgelijks te doen met een aantal archiefdiensten over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. We kunnen zelf tweeten over documenten uit onze collectie, maar ook burgers kunnen zich hierbij aansluiten die verwijzen naar bronnen online. Zo herbeleven mensen die zich hier op abonneren de oorlog. Zie jij hier iets in Christian?

    Verwijderde gebruiker
  • @Aron: Ik denk, ook gezien de andere reacties, dat het kiezen van een vaste tijd slim is. Het is vast niet mogelijk om altijd precies op dat moment te tweeten, maar zoals je ziet gebruiken de meeste van ons bepaalde tools waarmee je tweets kunt agenderen. Op het BHIC gebruiken we bijvoorbeeld Hootsuite, maar er zijn er meer die Twuffer gebruiken. Je kunt met die tools zelfs vooruitwerken.

    Dat idee om thematisch te tweeten, dat klinkt wel goed! Misschien kun je dan met elkaar een thema afspreken en dan gedurende een week allemaal iedere dag een tweet plaatsen waarin je linkt naar een bijzonder archiefstuk, verhaal, foto, wat dan ook. Afhankelijk van de actualiteit kunnen andere thema's ook - zo kan de actie zich steeds herhalen. En ja, de oproep dat anderen ook mee gaan tweeten maakt het lekker interactief! Wat mij betreft gebruiken we een apart discussiedraadje om dit idee eens wat verder uit te diepen.

    Christian van der Ven
  • @Christian: Ja, ik wist wel dat er bepaalde tools waren die je hierbij kunnen helpen. Ik was er echter nog niet aan toegekomen om ze te bekijken. Zal ik zeker gaan doen. Een vaste tijd ligt dan voor de hand. Geef jij een startsein voor dat aparte discussiedraadje?

    Verwijderde gebruiker
  • @Aron: Dat startsein is nu, wat mij betreft. Het is jouw idee, dus laat ik het graag aan jou een dat draadje op het forum te starten. ;-)

    Christian van der Ven
  • Het Gelders Archief twittert als we iets te melden hebben, en dat is niet op vaste tijden.

    Persoonlijk ben ik deze week begonnen met 23 archiefdingen. Nieuw voor mij zijn bloggen en twitteren. Ben daarbij nog wel wat op zoek naar: wat meld je persoonlijk en wat meld je via je instelling? Bloggen zit voor mij overigens in het verlengde van berichten die ik op facebook plaats, zij het dat facebook min of meer mijn privéomgeving is terwijl ik in blogs kies voor onderwerpen gerelateerd aan mijn werk.

    Fred van Kan
  • @Fred: Wij twitteren ook allemaal als we iets te melden hebben, en inderdaad is dat nooit op vaste tijden. In dit forumdraadje gaat het echter om een speciaal projectje, waarbij zoveel mogelijk archiefdiensten verspreid over de hele vrijdag steeds een tweet met link naar een leuke foto plaatsen.

    Wat je trouwens beschrijft over de scheiding tussen het persoonlijke en het zakelijke, dat is iets waar we allemaal - in meer of mindere mate - mee te maken hebben (gehad). Maar eigenlijk is er niks nieuws onder de zon. In het Archievenblad schrijf je dan eens als Fred de directeur van het Gelders Archief, vervolgens als Fred de voorzitter van de KVAN of een andere keer als Fred de individuele archivaris. Voor mij geldt hetzelfde (vanuit het BHIC, vanuit Archief 2.0, vanuit m'n individuele beroepspraktijk enzovoort). Maar goed, dat zijn wel verschillende petten, maar allemaal toch nog zakelijk.

    In de sociale media kan dat door elkaar gaan lopen (verschillende zakelijke en persoonlijke petten), maar in de praktijk houd ik zelf de zaken ook wel een beetje gescheiden hoor. Ik blog en twitter toch hoofdzakelijk zakelijk, overgoten met een persoonlijk sausje. Op LinkedIn zitten zakelijke contacten, Hyves en Facebook zijn persoonlijker - dat zit hem ook in de aard van de netwerken. Zoiets groeit door erover na te denken en naar gelang de praktijk zich ontwikkelt. En eigenlijk is het ook leuk als het een beetje door elkaar loopt - we zijn immers allemaal mensen.

    Succes met de cursus! Waar staat je blog?

    Christian van der Ven

Trefwoorden