Geen Archievenblad in januari, maar wel... Verloop van Tijd

  • jan 2012
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 26
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven
  • Yvonne Welings

Nieuws
02-01-2012
Er verschijnt geen Archievenblad in januari. Maar niet getreurd, want redacteur René Spork bijt het spits af en biedt de leden/lezers van de KVAN een nieuwjaarsgeschenk in PDF: een persoonlijke verhandeling over Tijd. Sporks verhandeling over Tijd is te raadplegen en te downloaden via deze website.

http://www.kvan.nl/files/Archievenblad/Nieuwjaarsbijdrage2012.pdf

Reacties

4 reacties, meest recent: 10 februari 2012
  • @Rene, de allerbeste wensen voor 2012. Goed thema tijd !

    Zou het geen goed idee zijn om een onlineabonnement aan te bieden. Dan wil ik mijn huidige abonnement wel wijzigen. Als je dan ook nog toegang krijgt tot de digitale bestanden zoals bij de SOD zou helemaal geweldig zijn.

    Yvonne Welings
  • Hoi Yvonne,

    Jij ook beste wensen en... deze digitale bijdrage is alvast gratis.

    Verwijderde gebruiker
  • @René: Veel te lang laten liggen, jouw nieuwjaarsgeschenk! Tijd te kort of gewoon de tijd er niet voor genomen... maar vandaag met plezier doorgelezen.

    Ik vind het een ontzettend mooie bundel van verhalen, gedichten en foto's, die veel stof tot nadenken geeft. Leuk, zoveel kanten van de tijd belicht. Complimenten!

    Zelf vind ik het altijd boeiend om te leren over hoe mensen in de loop der jaren grip hebben proberen te krijgen op de tijd. Misschien langs die weg een beetje grip hebben proberen te krijgen op de natuur? Dagen en nachten, de seizoenen en jaren; de tijd lijkt zo op het eerste gezicht al aardig geordend van zichzelf. We hoefden er alleen nog maar een kalender omheen te bouwen en de tijd was van ons. Maar schijn bedriegt, want de 'orde van de tijd' is de onze niet. En na talloze verschillende manieren om de tijd bij te houden en in te delen, na talloze opeenvolgende kalenderwijzigingen en vervangingen, ontkomen we vandaag de dag nog steeds niet aan een schrikkeljaar om onze 'gebrekkige orde' regelmatig (dat dan weer wel!) bij te stellen en om zo af en toe aan de GMT een extra seconde toe te voegen. Alhoewel, toegegeven, een atoomklok die er slechts ongeveer eens per 30 miljoen jaar een seconde naast zit, daar mogen we niet over klagen. ;-)

    Interessant vind ik ook hoe de tijd als instrument van macht is gebruikt. En van verzet. Hoe protestanten zich niet zonder meer wilden conformeren aan de Gregoriaanse kalender. Hoe na revoluties soms een nieuwe kalender werd ingevoerd om het revolutionaire karakter van de gebeurtenissen nog eens extra te benadrukken: een 'nieuwe tijd' was letterlijk aangebroken! Maar ook hoe de Europeanen zichzelf onafhankelijker willen maken van het Amerikaanse GPS-systeem. Maar ach, de tijd zelf trekt zich van al die strijdjes natuurlijk niets aan en verstrijkt vrolijk door in eigen tempo...

    Groundhog Day is trouwens een van mijn favoriete films. Om onderstaande dialoog moet ik altijd erg lachen (weerman Phil praat in een café met een van de stamgasten):

    Phil: "What would you do if you were stuck in one place and every day was exactly the same, and nothing that you did mattered?" Ralph: "That about sums it up for me."

    En tot slot: wat dacht je van deze nieuwe kunstvorm: cinemagraphs? Volgens de grondleggers:

    "A Cinemagraph is an image that contains within itself a living moment that allows a glimpse of time to be experienced and preserved endlessly."

    Christian van der Ven
  • Hoi Chris,

    Dank voor commentaar en vooral voor je tip van de 'Cinemagraph.' Het stilstaande beeld waarvan 1 element subtiel en onverwacht beweegt is geweldig en doet me denken aan de manier waarop ik als ambtenaar al decennia achter mijn bureau zit. Wel gedacht, maar nooit zeker geweten, dat dat (een) 'kunst' was.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden