Archivaris tussen abstract en concreet

  • jun 2014
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 2
  • 79
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Allereerst bedank ik de KVAN en alle sprekers voor twee heel mooie en leerzame dagen! Graag deel ik mijn ervaringen van deze KVAN-dagen met jullie...

Digitalisering van archiefcollecties heeft niet alleen gevolgen voor de archivaris voor wie de professie verandert. Wat deze KVAN-dagen zo interessant maakte, was dat er nu ook juist aandacht was voor de gevolgen van digitalisering voor bijvoorbeeld historisch onderzoek. Big data als abstracte term kreeg daarbij concreet gestalte.

Ik bezocht twee sessies over de invloed van digitale collecties/data op het doen van onderzoek. Henk Wals van het IISG gaf aan dat wanneer onderzoekers data van verschillende onderzoeksgebieden tot hun beschikking hebben (bijv. op sociaal en economisch gebied), gezocht kan worden naar verbanden daartussen. Dit was voorheen veel lastiger. Het was leuk om dit concreet te zien in verschillende projecten die ook werden gepresenteerd. In de andere sessie sprak onder meer Petra Links over Ehri, de European holocaust research infrastructure. Collecties met materiaal over de holocaust die anders over heel Europa en ook daarbuiten verspreid zouden zijn, worden nu in één portal toegankelijk. Een grote stimulans voor holocaust-onderzoek!

Er wordt niet alleen gewerkt aan het toegankelijk maken van archieven voor onderzoek. Dat werd duidelijk in de presentatie over de ontwikkeling van Geschiedenislokaal.nl. Is het voor onderzoekers belangrijk dat zoveel mogelijk archiefmateriaal beschikbaar is, leraren en leerlingen zijn juist gebaat bij een goede selectie van bronnen, liefst gerangschikt op thema. Andere instellingen kunnen aansluiten bij het platform. In deze sessie werd ook het project ‘Het bewaren waard’ gepresenteerd. Amersfoorters kunnen een eigen archiefdoos vullen en in beheer geven aan Archief Eemland. De documenten kunnen ook in een online schoenendoos bewaard worden waar ze voor anderen zichtbaar zijn. Op deze manier creëert Archief Eemland binding met burgers die een participerende rol krijgen. Bovendien worden burgers zich ervan bewust hoe belangrijk zorgvuldig digitaal archiveren is. Want daar schort het nogal eens aan, vertelden de experts in de sessie ‘The future past, omgaan met digitale particuliere archieven’. De vraag werd gesteld wat archiefinstellingen moeten doen om klaar te zijn voor het opnemen van ongeordend digitaal particulier archief. Welke competenties en kennis is nodig? Duidelijk werd in ieder geval dat archiefinstellingen nog wel moeten werken aan een imago dat ze een veilige bewaarplaats zijn voor digitaal materiaal, want archiefvormers hebben een zekere schroom om digitaal materiaal over te dragen. Over die nodige kennis en vaardigheden ging het ook in de sessie ‘De gebruiker centraal, maar nu écht’. Samen met Marco de Niet maakte Karin van der Heiden duidelijk dat archivarissen niet meer om de digitale werkelijkheid heen kunnen en dat deze realiteit vraagt om verankering in de professie van de archivaris. Een professie waarin de gebruiker centraal moet staan.

De kracht van samenwerking en kennisuitwisseling zag ik terugkomen in alle presentaties over het opzetten van digitale infrastructuren. Eén zo’n infrastructuur is het e-depot. Roland Bisscheroux besprak de mooie resultaten van de WVI, de Werkgroep Voorbereiding Implementatie e-depot. Vier handboeken zijn inmiddels opgesteld om RHC’s te begeleiden met de implementatie van het e-depot. Kees Brouwer nam ons mee door het proces van de pilot in Haarlem. Hij legde uit wat knelpunten zijn van twee naast elkaar bestaande systemen: enerzijds DMS/RMA en anderzijds het e-depot. Vooral in fase waarin zaken al zijn afgehandeld, maar informatie ervan snel én duurzaam beschikbaar moet zijn, is het lastig te bepalen hoe DMS/RMA en het e-depot zicht tot elkaar moeten verhouden. Een heldere presentatie waarbij niet alleen oog was voor mogelijk oplossingen, maar ook voor knelpunten. Want ook dat is kennis. En kennis moeten we delen, want kennis is macht. Daarover gaan we meer horen op de volgende KVAN-dagen in Amersfoort!

Reacties

2 reacties, meest recent: 20 juni 2014
  • Goede samenvatting, Marieke. Persoonlijk vraag ik me wel af hoe vaak we elkaar nog hetzelfde duidelijk moeten maken. Statements als dat we niet meer heen kunnen om de digitale werkelijkheid stammen al uit de jaren '80 en dat we de gebruiker centraal moeten stellen roepen we ook al heel erg lang. Het thema van de KVAN-dagen is ieder jaar anders, maar de onderstroom blijft eigenlijk dezelfde. Maar goed om te zien dat we met golven wel steeds vooruit komen in alle ontwikkelingen!

    Christian van der Ven
  • Een terechte opmerking Christian. Nu gingen sessies over bijv. digitale dienstverlening en jouw sessie veel meer in op praktische ideeën over het benaderen van gebruikers.  De sessie waar ik bij was, bleef inhoudelijk wat algemeen. Maar het blijft goed om je ervan bewust te zijn dat het zoekgedrag van internetters ook van invloed is op de manier hoe zij archiefwebsites doorzoeken. Moeten archivarissen gebruikers voorschotelen dat ze in archiefcollecties ook kunt ‘googelen’? Dan doe je geen recht aan het feit dat archieven vaak bestaan uit gestructureerde informatie. Maar hoe maak je dat gebruikers duidelijk? En moet je onderscheid maken in verschillende typen gebruikers? Dit soort vragen zijn wel belangrijk. Maar inderdaad: je moet je de stap naar de toepassing wel maken, anders blijf je hangen in algemene slogans.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden