Niet omdat het kan, maar omdat het moet: Brewster Kahle over alles online #KVAN125

  • jun 2016
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 32
Christian van der Ven
KIA Community

"The best we have to offer is not on the net." Voor veel archivarissen een regelmatige verzuchting - een verwijt bijna - richting onderzoekers die niet verder zoeken dan Google diep gaat, voor Brewster Kahle een overduidelijke call to action, een aansporing om te starten met scannen. Deze digitale bibliothecaris en oprichter van Internet Archive werkt al meer dan 25 jaar aan een heel helder doel: universal access to all knowledge. Dat die boodschap bibliothecarissen en archivarissen moet aanspreken, daarvan getuigt het motto free to all, dat al jaren boven de entree van de Boston Public Library prijkt, zoals Kahle ons voorhield tijdens zijn keynote voor het jubileumcongres van de KVAN.

De hele handel"It's our day, people want us!" klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Ons digitale geheugen is belangrijker dan ooit en ook moeilijker te managen dan ooit tevoren. Dit is daarom het moment waarop we volgens Kahle moeten aanhaken, zelfs het voortouw kunnen of zouden moeten nemen. In zijn presentatie liet hij overtuigend zien dat het scannen van al onze collecties logistiek, juridisch en financieel mogelijk is. Niet alleen voor wat betreft boeken (teksten) en archieven, maar ook voor muziek, film, televisie, websites en software.

De 28 miljoen boeken van de grootste bibliotheek ter wereld, de Library of Congress, passen wat tekst betreft op een handvol harde schijven. Voor selectie is het volume te groot, dus "let's just do the whole thing." Scannen gebeurt voor 10 cent per pagina, voor dezelfde prijs van een papieren boek krijg je in plaats daarvan dus ontelbare digitale exemplaren. Communities die willen, worden geholpen met onbeperkte opslag en toegang. Zo zijn er al van duizenden bands honderdduizenden concerten online terug te luisteren. Dit is een concept wat ook archivarissen kunnen inzetten, maar je moet er dan wel serieus werk van maken om het hele proces (kosten)efficiënt te krijgen. Luxe scanners kopen en ze dan niet minstens acht uur per dag gebruiken om als een dolle te scannen, dat is niet de manier. Internet Archive wil je helpen, bijvoorbeeld met scannen of het beschikbaar stellen van tools om je eigen webarchief binnen te crawlen. Zelf gaan ze nu met personal digital archives aan de gang, zeg je foto's op Flickr en je leven op Facebook.

Klip en klaar"Universal access to all knowledge can be one of our greatest achievements" en niet alleen omdat het kan, maar eigenlijk vooral omdat het moet. Natuurlijk heeft Kahle het vooral over publicaties, in eerste instantie niet over archieven. Ons spul is natuurlijk uniek, complex, vaak beperkt openbaar en wat al niet meer. Maar na Kahle te horen spreken kan niemand meer met droge ogen beweren dat niet binnen redelijke tijd de volledige inhoud van onze depots gedigitaliseerd zouden kunnen worden. Het kan echt, de vraag is alleen wanneer we echt doorzetten.

Helaas zal dat niet van vandaag op morgen gaan, zoals Kahle hoopte dat we na zijn verhaal met ingang van meteen in ons werk een klein ietsje zouden veranderen. De suggestie om te klikken op de upload button van Internet Archive - en nog eens, en nog eens, en nog eens - is klip en klaar, maar... Maar goed, tijdens de vragenronde bleek waarom Kahle op het podium stond. En vooral waarom wij in de zaal zaten: geïnspireerd, maar nauwelijks in staat om van richting te veranderen.

Tot slotKahle alleen was al voldoende reden om je voor dit congres aan te melden. Ik heb zelf niets nieuws meer gehoord, maar wilde hem gewoon een keer horen en zien spreken. Heb je dat gemist, dan is deze TED Talk uit 2007 over a free digital library een schrale troost, maar tegelijkertijd een goede introductie. Dat laatste was het destijds in ieder geval voor mij.

Trefwoorden