Discussiebijeenkomst – Passen archiefprincipes bij particuliere archieven?

14:00-14:50Locatiehttps://meet.google.com/idb-mikd-eweCategorieBijeenkomst
  • 34
  • 15
  • Maarten Zeinstra
  • Ma 7 mrt
    2022
  • 14:00-14:50
Particuliere Archieven
  • Maarten Zeinstra
  • Maarten Brinkerink [Digitaal Werktuig]
  • Kristina Petrasova
  • Frans Neggers
  • Sebastiaan Vos
  • Martijn Spruit
  • Mieke Schaap
  • Irene Schrier
  • Carla van Beers
  • Frederiek ten Broeke
  • Bettemiek Grijns
  • Tanja Zuijderwijk
  • Samantha van As
  • Huib Geuze
  • Mathé van der Velden
  • Ria Mink-Gijzen

Samenvatting

Op 7 maart 14:00-15:00 organiseren Maarten Brinkerink en Maarten Zeinstra een discussiebijeenkomst rondom de vraag “Passen archiefprincipes bij particuliere archieven?”.

Dit doen zij als onderdeel van het project “Handreiking gezamenlijke zorg voor particuliere archieven van makers in de cultuursector” voor DEN en KIA. In dit tweede hoofdstuk brengen we de belangrijkste archiefprincipes onder de aandacht van particulieren uit de cultuursector.

Samen met DEN en KIA werken we aan een handreiking met de focus op het zelfredzaam maken van de culturele makers (individueel en in collectieven), op het gebied van hun archieven. Dit in de overtuiging dat het opbouwen van een duurzaam archief allereerst intrinsiek gemotiveerd moet zijn. Hiervoor schrijven we vanuit de werkpraktijk van de maker(s).

In deze tweede discussiebijeenkomst bespreken we hoe we gevestigde principes uit de archiefsector op een effectieve manier onder de aandacht van particuliere archiefvormers brengen. Het doel hiervan is in de eerste plaats om deze particulieren uit de cultuursector zelfredzaam te maken en van praktische/pragmatische tips te voorzien. Maar wel op een manier die in lijn is met de best practices uit de archiefsector. Dit om overdracht van kennis en ervaring te bevorderen en de kans op een toekomstige overdracht van de particulier naar een archiefinstelling te vergroten.

Onze eerste discussiebijeenkomst “Waarom moet de particulier archieveren?” was erg waardevol, dus we hopen dat jullie nu weer aanhaken om met ons mee te denken!

Het verslag van de vorige bijeenkomst is hier (in de reacties) terug te vinden.

Een week voor de bijeenkomst zal het tweede hoofdstuk in concept worden gedeeld via KIA, we zullen alle deelnemers daarover ook nog apart informeren.

Klik hier om naar de conference call te gaan

Schrijf je in door rechtsboven op ‘aanwezig’ of 'aanmelden zonder account' te klikken.

Reacties

5 reacties, meest recent: 10 maart 2022
  • Dit overleg is gelijk met een klankbordgroep over de nieuwe Archiefwet. Ik kan er dus helaas dit keer niet bij zijn. Ik ontvang wel graag de eventuele vergaderstukken.

    Ria Mink-Gijzen
  • Dag Ria,

    Zet je jezelf dan op afwezig? Dan hebben we je contactgegevens en kunnen we je op de hoogte houden.

    Vriendelijke groet,

    Maarten Zeinstra

    Maarten Zeinstra
  • Dag allemaal,

    Net als de vorige discussiebijeenkomst, we gaan onze discussie voeren we aan de hand van het concepthoofdstuk voor de “Handreiking gezamenlijke zorg voor particuliere archieven van makers in de cultuursector”, een project van DEN & KIA.

    Dit tweede concepthoofdstuk “Archiefprincipes” kan je vinden op deze link. Het hoofdstuk is toegevoegd aan het Google Document waar we eerder ook het eerste hoofdstuk in gedeeld hebben.

    Voel je vrij om commentaar toe te voegen of suggesties te maken op het document. Dat helpt ons allemaal om op 7 maart een interessante discussie te voeren.

    Met vriendelijke groet,

    Maarten Brinkerink (DigitaalWerktuig.nl)
    Maarten Zeinstra (IP-squared.com)

    Maarten Brinkerink [Digitaal Werktuig]
  • Beste deelnemers,

    Wij waren maandag wederom erg verheugd met de opkomst en kwaliteit van de discussie bij onze tweede discussiebijeenkomst rond particuliere archieven in de culturele sector!

    De discussiebijeenkomst ging over archiefprincipes en particuliere archiefvorming. Ter voorbereiding op deze discussie en als onderdeel van de ontwikkeling van een handreiking voor de particuliere archiefvormer is een concept hoofdstuk gedeeld. In dat hoofdstuk en de discussie hebben we constructieve en waardevolle aanvullingen en suggesties gekregen. We gaan deze in de handreiking verwerken. We werden er bijvoorbeeld terecht op gewezen dat we jargon zoals ‘authenticiteit’ beter kunnen vermijden (andere connotatie in een creatieve context)

    Gedurende de discussie hebben we drie stellingen over archiefprincipes besproken, die voorkwamen in ons hoofdstuk. Welke van deze principes zijn belangrijk voor de particulier? Welke principes moeten vooral door de archiefinstelling uitgevoerd worden? En hoe passen deze principes op immaterieel erfgoed?

    Volgens de deelnemers zijn alle archiefprincipes in zekere mate relevant voor de particuliere archiefvormer. De authenticiteit, de ordening, selectie, metadateren, en de materiële staat. Terecht wordt er door de deelnemers op gewezen dat deze principes gezamenlijk in één actie aan voldaan kunnen worden. Wanneer je ordent, haal je ook nietjes en insteekhoezen uit je collectie (materiële staat), ook verwijder je dan dubbelen en stukken zonder waarde (selectie). en doe je de eerste stap in metadateren. De handreiking kan deze praktijk nog iets verder naar voren halen.

    Ook rondom de vraag welke van deze principes uitsluitend door de archiefinstelling uitgevoerd moeten worden is het antwoord divers. Er is een algemene consensus dat er te weinig capaciteit is om al deze principes goed uit te voeren bij de erfgoedinstelling. Sommige participanten geven aan dat vooral de materiële staat van belang is om door archiefinstellingen te laten garanderen. Je moet het materiaal immers duurzaam bewaren (en dat is een expertise op zichzelf). Aanname is ook dat onder particuliere archiefvormers het bewustzijn over digitale duurzaamheid onvoldoende aanwezig is om dit geheel uit handen te geven. De andere principes zijn een beetje ondergeschikt aan de preservering van het materiaal was de teneur. Het gebruik van vrijwilligers om het gebrek aan middelen op te vangen werd ook nog aangestipt.

    Tenslotte hebben we een discussie gehad over immaterieel erfgoed. Veel creatieve uitingen hebben niet noodzakelijk een fysiek eindproduct, zoals bijvoorbeeld een choreografie, een uitvoering van een koor, etc. De groep was hier unaniem: Zorg ervoor dat je iets registreert, maar denk ook na over de fysieke materialen die rondom je immateriële productie tot stand zijn gekomen (deze zijn archiefwaardig).

    Gebruik deze KIA groep vooral om verder te discussiëren over dit onderwerp. Wij maken hier ook gebruik van om jullie op de hoogte te houden van onze voortgang, onze volgende concepthoofdstukken, en de uitnodigingen voor nog twee discussiebijeenkomsten.

    Voor nu nogmaals dank en tot ziens!

    Maarten & Maarten

    Maarten Zeinstra

Trefwoorden