Nieuwe landelijke website voor historisch onderzoek naar personen en familie.
Persbericht15 september 2009Nieuwe landelijke website voor historisch onderzoek naar personen en famil...
Besten,
Dit is niet mijn idee, laat ik dat voorop stellen. Maar een maand geleden hadden we een inspirerende bijeenkomst @RATilburg. Enkele educatieve vertegenwoordigers van 's lands archieven gaven aan dat ze in 2011 iets educatiefs willen doen met 200 jaar Burgerlijke Stand. En zo gaat dat dan: je denkt ' he, dat is interessant, waarom doen we niet iets gezamenlijks?' In september / oktober komen we als educatoren bij elkaar. Met o.a. dit onderwerp op de agenda.
Ikzelf ben een leek op het gebied van genealogie. Ik kan mezelf dus vergelijken met de educatieve doelgroep. Geen flauw idee hoe gegevens op te halen via databases of archieven. Wat ik wel weet zijn de namen van mijn (groot)ouders, voornamen, geboortedata en geboorteplaats / - streek.
Het lijkt me leuk om het project ' Kinderen van NL' op te zetten. De titel is ook al gejat: vorig jaar verscheen er een kinderboek met gelijkluidende titel. Maar aan jullie de vraag als genealogen: het moet toch mogelijk zijn dat we de kinderen (basisschool) een stamboom laten invullen. Altijd leuk: begin met je eigen naam. Vader en moeder en vervolgens de opa's en oma;'s en wellicht die van de overgrootouders.
Laat kinderen invullen op slechts de geboorteakten. Anders is het veel te moeilijk. Achternaam, geboortejaar, plaats en zoeken maar. Leuk zou zijn als er dan een ' pling' komt, zodra een kind in Groningen met dezelfde namen komt als zijn leeftijdsgenoot in Limburg. Het verhaal is meteen duidelijk: onze voorouders kunnen van dezelfde komaf zijn.
Naast dit oer-hollands perspectief wil ik uitleg kunnen geven over de Burgerlijke stand van Marokkanen, Turken, Grieken, Spanjaarden, Afrikanen en Antillianen om maar eens wat bevolkingsgroepen te noemen. Hoe worden geborenen daar geregistreerd? En waar zijn hun gegevens?
Lijkt me leuk om dit met de educatoren in sept / okt te bespreken. Maar we zijn dan niet compleet, want wellicht bevinden zich tussen deze 700 Archief 2.0 mensen wel een aantal genealogen die ons kunnen vertellen of dit educatieve plan kans van slagen heeft.
Reacties
Hallo Petra, een hele tijd geleden alweer, hebben wij een educatief project gehad met kinderen en stambomen in een klas met veel kinderen van buiten Nederland. De kinderen hebben leuke verhaaltjes geschreven over hun eigen naam met als titel: 'daarom heet ik ...'. De webpresentatie is intussen zwaar verouderd, maar misschien brengt het je nog op een ideetje: http://stadsarchief.amsterdam.nl/onderwijs/namen/zoek_je_naam/index.nl.pl. Mocht je meer willen weten: Betsy Dokter (nu op vakantie maar vanaf volgende week weer aanwezig) was destijds projectleider: bdokter@stadsarchief.amsterdam.nl. Wij willen op 3 maart 1811 (oudste akte burgerlijke stand Amsterdam) het een en ander in onze Schatkamer organiseren, wellicht met een congresje, maar hebben geen educatieve plannen. Groet, Ellen Fleurbaay
Dag Ellen, Dank alvast voor je bijdrage. Maakt niet uit of een project al ooit geweest is, vaak is de essentie nog goed bruikbaar. Ik zal een lijstje maken met archieven die wel of geen educatieve plannen hebben. Daardoor kunnen we misschien effectief samenwerken in het ontwikkelen van materiaal.
Ha Petra, Ik heb eens gegoogled op 'Stamboom in de klas'. Het CBG heeft een stamboomproject onder die noemer ontwikkeld en ik zag dat ook archieven met stamboomonderzoek aan de slag gaan onder die titel. Het Nationaal Archief maakte in samenwerking met educatoren van andere archiefdiensten een website 'Archief in de klas', nummer 1 daarvan is ook een stamboomproject dat alleen huwelijksakten (daar staan altijd de meeste gegevens over de wederzijdse families in) gebruikt: http://www.nationaalarchief.nl/archief_id_klas1/ . Andere archiefdiensten gebruiken ook de titel 'Archief in de klas' voor hun educatieve projecten, waarin ook vaak aandacht wordt besteed aan stamboomonderzoek. Misschien is het goed om voor de landelijke bijeenkomst archiefeducatie op 28 september a.s. aan de deelnemers te vragen om te inventariseren wat er al op het gebied van educatieve stamboomprojecten bestaat. Er zitten vast hele goede projecten bij die we kunnen recycelen en/of kunnen updaten en/of kunnen aanvullen. Met groet, Anneke
Voor de bijeenkomst ArchiefEducatie 28 september 2010 in Eindhoven even de projecten Burgerlijke stand op een rijtje:Stamboom in de klas I - BO (CBG)Stamboom in de klas II - VO (CBG)Namen in Amsterdam (Stadsarchief Amsterdam)Internet bij stamboomonderzoek - Boek (Mijn Gelderland)Lesbrief Genealogie - BO - leerlingen - PDF (GA Roosendaal)Lesbrief Genealogie - BO - Docentenhandleiding - PDF (GA Roosendaal)Het Archief in de klas I - huwelijken - VO (NA)Begin geschiedenis met een stamboom - blogpost Bob Corret met praktische tipsStamboom in de klas - VO - PDF - CBG 1999Stamboom maken - BO - Docenteninformatie - Gemeentearchief Schiedam Er zijn ongetwijfeld nog meer archieven die lesmateriaal hebben over stamboomonderzoek. Aanvullingen zijn bijzonder welkom!
Dan voor de aanvulling Marloes! Is het alleen analoog of ook (gedeeltelijk) digitaal? Kun je het meenemen morgen of is het teveel? Met groet, Anneke Marloes Rijkelijkhuizen zei:
De Groene Hart Archieven hebben een project getiteld 'De stamboom van...' Hartelijke groet, Marloes
Ha Marloes, Toezenden in pdf hoeft voor de vergadering niet hoor. Morgen laten we via de links in dit document even de verschillende BS-projecten zien om te kijken of we er iets mee kunnen en zo ja wat. Als jullie project online had gestaan hadden we een linkje aan de lijst kunnen toevoegen. Maar als het niet te zwaar/veel is om mee te nemen is een live lespakket ook heel leuk om te bekijken! Hartelijke groet, Anneke PS Dat geldt ook voor andere deelnemers van het ArchiefEducatie overleg: indien aanwezig en mogelijk graag analoog BS-lesmateriaal meenemen. Alvast veel dank!