Het Leidse charterproject - deel 8
Na behandeling en digitalisering van de charters worden deze gemonteerd in een nieuwe berging. Erfgoed...
Voor de archiefruimte in het stadhuis van de gemeente Kampen wil ik een thermo-/hygrometer aanschaffen.
Ik ben online zelf gaan zoeken en kwam uit op het merk Testo.
Specifiek: testo 160 TH - WiFi datalogger met geïntegreerde temperatuur- en vochtsensor.
Ik wil dat de data wordt gelogd en ook dat ik de tendens in de gaten kan houden. Zou deze van Testo een goede optie zijn of zijn er betere op de markt?
Reacties
Ik ken de Testo niet, maar in "mijn" depot (gemeente Midden-Groningen) gebruiken we twee van deze (https://www.atal.nl/producten/atv-11e-temperatuur-rv-en-dauwpunt-datalogger-met-interne-sensoren) en een hiervan (https://www.catec.nl/nl-nl/zoeken?query=temperatuur%20luchtvochtigheid&searchType=Search&pageSize=12&sortingField=Description&sortingDirection=Ascending&meetparameter2=temperatuur&page=1). Ze voldoen uitstekend en vanuit de Atal's zijn mooie periodieke grafieken te maken die je kunt opslaan in PDF. Deze kun je laten zien bij de jaarlijkse gesprekken met de archiefinspectie. Of aan de gebouwenbeheerder om aanpassingen in de klimaatbeheersing door te laten voeren.
@riemerjanssen
Bedankt voor deze suggesties Riemer!
In principe zijn heel veel digitale dataloggers bruikbaar, maar de clou is dat ze moeten kunnen worden gekalibreerd om op termijn ook de juiste waarden te blijven geven. Bij de provincie gebruiken we de mobiele Escort junior met dockingstation en een jaarlijks kalibratiecontract bij Askey.
@dickbunskoeke
Dank voor de informatie Dick.
Dag Irene,
Er is inderdaad veel keus, maar deze Testo's lijken me prima dataloggers. Afgezien van de meetfrequentie en opslag van data is het goed om op een aantal technische specificaties te letten:
Het is belangrijk dat de gebruikte meetapparatuur in staat is om gedurende een langere periode T en RV te meten. Op deze manier kunnen de ontwikkelingen in het binnenklimaat over een langere periode gevolgd en in kaart gebracht worden. Hieronder staat beschreven met welke nauwkeurigheid gemeten moet kunnen worden. Vervolgens is het nodig om de meetapparatuur regelmatig te controleren op functionaliteit en om deze volgens fabrieksvoorschriften te (laten) kalibreren om zeker te zijn van de juiste meetwaarden.
Temperatuur: meetresolutie 0,2 graden Celsius of nauwkeuriger, meetnauwkeurigheid 0,5 graden Celsius of nauwkeuriger, meetbereik 10 tot 30 graden Celsius of ruimer.
Relatieve Luchtvochtigheid: 0,5 %RV of nauwkeuriger, meetnauwkeurigheid 2,0 %RV of nauwkeuriger, meetbereik 30 tot 65% of ruimer.
Meetresolutie = het kleinst mogelijke verschil tussen de afleeswaarden van een digitaal meetinstrument
Meetnauwkeurigheid = de accuraatheid van de meting, oftewel het verschil tussen de door het meetapparaat weergegeven waarde en de werkelijke waarde. Bijvoorbeeld: het is werkelijk 18 oC en niet de gemeten 18,2 oC)
Meetbereik = welke uiterste temperatuur of relatieve luchtvochtigheid het apparaat minimaal en maximaal kan meten met de vereiste meetnauwkeurigheid.
(Deze tekst is onderdeel van een over enige tijd door het Nationaal Archief te publiceren handreiking mbt klimaat)
Trouwens, ook niet onbelangrijk: ga voordat je wifi dataloggers aanschaft na of deze wel op een wifi-netwerk in het depot kunnen. Bij ons is dat bijvoorbeeld in een aantal depots een probleem. Zo ook de beveiliging van de verbinding.
@gabriellebeentjes
Goed om te lezen dat er een dergelijke handreiking aan zit te komen. Houd je ons op de hoogte van het moment van publiceren?
@gabriellebeentjes
Uiteraard komt er een aankondiging als deze handreiking verschijnt.
@gabriellebeentjes
Dank voor deze uitgebreide informatie, Gabriëlle. Ik zal nog eens goed naar de specificaties kijken van de Testo. Ook zal ik onderzoeken of een wifi datalogger een optie is in de archiefruimte. Uiteraard zit de archiefruimte in de kelder en dat kan misschien wat problemen opleveren :-)