Architectuurschets Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie: 'Denk groot, begin klein'
- nov 2023
- Steven Ham
- ·
- Aangepast jun 2024
- 1
- 137
Samenvatting
De Architectuurschets Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie is gepubliceerd op de website van het Nationaal Archief. De schets is tot stand gekomen binnen het programma Open op Orde, onder regie van het Nationaal Archief.
Wat is de Architectuurschets?
De Architectuurschets geeft een beeld van de essentiële architectuurkeuzes – geformuleerd als ambities – die nodig zijn om de informatiehuishouding van de overheid structureel te verbeteren. Het idee daarbij is om op een andere manier te kijken naar de inrichting van zowel het beheer als de uitwisseling van informatie. Zoals de naam suggereert, is dit slechts een eerste schets van een nieuwe architectuur; een nadere uitwerking van de ideeën en concepten is noodzakelijk.
Belangrijke concepten
Belangrijke concepten in de Architectuurschets zijn een verregaande standaardisering, metadatering en structurering van informatie. Door gegevens op een consistente manier te organiseren en te ‘labelen’, wordt het gemakkelijker om informatie te vinden, te doorzoeken en te gebruiken. Bovendien kan hiermee de duurzame toegankelijkheid van informatie worden geborgd. Daarnaast is een belangrijk uitgangspunt het hanteren van het concept van ‘halen bij de bronregistratie’, gericht op het terugdringen van kopieën en meervoudige opslag van informatie. Tenslotte beschrijft de Architectuurschets de noodzakelijke semantische en syntactische interoperabiliteit, waardoor ook de betekenis en de vorm van de gedeelde informatie eenduidig worden. Met al deze aanvullingen zijn er veel meer handvatten beschikbaar voor de inrichting van de informatie-huishouding, ook bijvoorbeeld in relatie met Archiveren by design.
Concretisering
De beschreven concepten zijn best ingrijpende veranderingen ten opzichte van de huidige inrichting. Het zal ook de nodige tijd kosten om dit streefbeeld te realiseren. Maar vanuit het adagium ‘denk groot, begin klein’, kunnen de eerste stappen in de juiste richting op korte termijn al worden gezet. We nodigen de KIA community daarbij van harte uit om mee te denken.
Reacties
Jammer om te moeten constateren dat in het stuk wordt gesproken over de noodzakelijkheid van het opnemen van definities en vervolgens twijfel schept door het het gebruik van niet gedefinieerde begrippen.
Waar mijn oog meteen op viel, het meest essentiële begrip: vernietiging (p. 27) vs verwijdering (p. 28)
Suggestie: verwijs door naar de plek waar alle definities staan van alle gehanteerde begrippen waarover geen twijfel mag bestaan bij alle partijen die in dit hele proces een rol spelen. (Denk bijvoorbeeld aan voor de mens (en ICT) leesbare thesaurus).