Review MDTO van start: reageren kan nu tot 15 mei!
Het Nationaal Archief ontwikkelt de norm ‘Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie...
ISO is een stemming gestart over de nieuwe versie van ISO 14721 (OAIS). Deelnemende landen kunnen hun stem uitbrengen op deze Draft International Standard (DIS) en commentaar indienen. De NEN commissie vraagt experts vanuit de community om input om met behulp daarvan een stemoordeel te kunnen vormen.
ISO TC 20/SC 13 Space data is verantwoordelijk voor het beheer van ISO 14721 (OAIS), de standaard die vaak aan de basis staat van e-depots. De huidige versie van de ISO standaard stamt uit 2012 en is oorspronkelijk ontwikkeld door CCSDS - the Consultative Committee for Space Data Systems. Destijds is hun Magenta paper via een fasttrack procedure ongewijzigd tot ISO standaard gemaakt. Wel zo prettig, want betekend dat eenieder gebruik kan maken van het publiek beschikbare Magenta paper en niet per se de ISO standaard hoeft te kopen.
Een aantal jaren geleden is input opgehaald door CSSDS bij de community. Deze feedback is door CSSDS in meer of mindere mate verwerkt en heeft geleid tot een derde CCSDS versie van OAIS. Deze versie, gepubliceerd in 2020, is naar het zich laat aanzien ook ongewijzigd overgenomen door ISO en wordt via eenzelfde fasttrack procedure meteen als Draft International Standard (DIS) in stemming gebracht. Daarmee blijft ook deze versie bruikbaar voor hen die geen ISO standaard willen of kunnen kopen.
De NEN commissie Informatie- en archiefmanagement is lid van TC 20/SC 13 en heeft daarmee de mogelijkheid om een stem uit te brengen en commentaar aan te leveren. Voor het bepalen van haar stem wil de commissie graag gebruik maken van input vanuit de community. Wat is de algemene indruk, van deze versie wat kan inhoudelijk of redactioneel beter of anders?
Graag ontvangt de commissie uiterlijk 15 december input, zodat er voldoende tijd overblijft voor het vormen van een stemoordeel en de consolidatie van de ingebrachte commentaren. Daarbij: idealiter wordt commentaar vergezeld door wijzigingsvoorstellen en hoe concreter het commentaar, hoe beter.
Input kan per email geleverd worden via wout.van.der.reijden[at]nationaalarchief.nl. Bij voorbaat dank!