App met beleid; niet over beleid
Met massaal thuiswerken wordt er bij de Rijksoverheid ook meer gebruik gemaakt van berichtenapps. Maa...
Dit bericht is het eerste in een serie, waarin ik terugblik op interessante of opvallende berichten die de afgelopen week op het web verschenen zijn. Over een maandje bekijken we of deze berichten in een behoefte voorzien. Laat dus vooral even een reactie achter om te laten weten wat je hiervan vindt! Ook aanvullingen zijn van harte welkom! Deze week:
Blijkt Vught volgens Google Streetview nog steeds grotendeels een concentratiekamp te zijn. De gemeente Vught is hier niet blij mee maar Google is niet bereikbaar.
Krijgt het project Van Papier Naar Digitaal, waarbij bezoekers zelf archiefstukken fotograferen en online beschikbaar stellen, meer oempf.
Lokte Christians blogpost over Crowdsourcen van militieregisters een interessante discussie uit over hoe je vrijwilligers zo ver krijgt dat ze mee gaan werken aan je indexeringsproject. Een club die dat goed op de rails heeft, is Familysearch, de database van de Mormonen. Zij melden deze week dat online vrijwilligers maar liefst 100 miljoen records geindexeerd hebben.
Schreef ik een blogpost over trends op het internet, waar een aantal leuke aanvullingen op kwamen.
Publiceert Wikileaks maar liefst 75.000 grotendeels geheime documenten over de oorlog in Afghanistan.
Laten kinderen zien hoe de kaart van Nederland er in 2040 uitziet.
Verscheen er op Youtube een film over het samenstellen van de duurste facsimile atlas ooit (79.500 euro!): de atlas Blaeu van der Hem.
aanvulling naar aanleiding van de commentaren:
Maakt de Algemene Rekenkamer bekend dat ze onderzoek gaan doen naar het economisch voordeel van het gebruik van open standaarden en open source software.
Meldt WikiLovesBieb dat uit onderzoek blijkt dat jongeren meer internetvaardigheden moeten leren: ze zoeken slordig en hechten vaak teveel waarde aan gevonden informatie.
Reacties
Geweldig initiatief Yvette! En voor jou is het gewoon tweets achter elkaar plakken :) Prachtig filmpje over de atlas van Blaeu
Mocht die donatiewidget voor Archief2.0 trouwens de 300 euro hebben bereikt, dan stel ik voor dat we doorgaan met een nieuwe widget 'Koop een atlas Blaeu van der Hem voor Yvette' :-D
@Luud Leuk om te horen dat je het een goed idee vindt. En inderdaad haal ik mijn inspiratie voor een groot deel uit mijn gedeelde items uit Google Reader, die ook via @yhoitinktips op Twitter of als 'leestips van Yvette' in de rechterkolom te lezen zijn!
Heel mooi zo'n weekoverzicht. Dank je Yvette. (Wat ik me trouwens afvraag: hoeveel documenten heeft WikiLeaks nu eigenlijk op het net gezet? De NRC heeft het vanavond over 92.000 documenten.)
@Ingmar Ja, dat vroeg ik me ook af. Wikileaks geeft het antwoord: "We have delayed the release of some 15,000 reports from total archive as part of a harm minimization process demanded by our source. " Er zijn nu dus 75.000 documenten op Wikileaks beschikbaar, maar er zijn er nog meer. In totaal kom je dan op die 92.000 documenten.
@Yvette Dank je. Overigens het nieuws dat de Algemene Rekenkamer onderzoek gaat doen naar het economisch voordeel van het gebruik van open standaarden en open source software ook wel interessant.
Leuk overzicht, Yvette. Bedankt! :-) Mijn oog viel verder nog op een post op de blog van Wiki loves bieb. Daarin wordt melding gemaakt van het behoeftenonderzoek ‘mediawijsheid’ dat in opdracht van Mediawijzer.net is uitgevoerd bij jongeren tussen de 10-14 jaar en hun ouders. Uit het onderzoek blijkt dat ouders en jongeren hun eigen mediavaardigheden onderschatten: "Ouders en jongeren weten hoe zij betrouwbare informatie moeten vinden op internet, maar passen deze vaardigheden niet altijd toe in de praktijk. Jongeren hanteren lakse zoekstrategieën en het impliciete vertrouwen in informatie op internet is groot. Ouders zijn beduidend vaardiger, maar controleren lang niet altijd de informatie of bron. Opvallend is dat leerlingen Wikipedia vaak als niet begrijpelijk en onbetrouwbaar bestempelen. (...) Dit is in tegenstelling met de leerlingen op het vmbo die aangeven Wikipedia niet altijd begrijpen, maar wel een betrouwbare site vinden." Voor het project Wiki loves bieb is een belangrijke conclusie dat “het aanleren van informatie- en strategische vaardigheden bij deze groepen jongeren vooral via de school zou moeten plaatsvinden.” Wikimedia Nederland en de Bibliotheek Vlissingen zullen later dit jaar op scholen gastlessen over het gebruik van Wikipedia verzorgen.
@Ingmar @Chris Leuke aanvullingen, ik heb ze er bij gezet!
Bedankt voor dit interessante overzicht :-)