Muziekschatten 15e bij Geschiedenis Online Prijs

  • feb 2013
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 1
  • 106
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Christian van der Ven

Gisteren woonde ik de uitreiking van de Geschiedenis Online Prijs (GOP) in het Nationaal Archief bij. Muziekschatten, de website waarop de Muziekbibliotheek van de Omroep (MCO-MB) het omroepmuzikale verleden laat herleven, was namelijk deelnemer in deze wedstrijd.

Begin december zag ik op Twitter een bericht voorbijkomen waarin men historische websites opriep mee te dingen naar een cheque van €2500 en een speciaal ontworpen beeldje van kunstenares Gonneke van Echten. In deelname zag ik een goede gelegenheid de bekendheid van Muziekschatten te vergroten en mogelijk ook aandacht te vragen voor het vooralsnog droeve lot van de enorme collectie bladmuziek (ca. 5 km) van de MCO-MB (op zoek naar nieuwe horizonten). Bovendien zou - na meer dan twee jaar met onzekerheid, frustratie en stress - een positief en bindend intermezzo welkom zijn in de laatste maanden van ons dienstverband.

Via mail, websites, Twitter, Facebook en de eerste aflevering van een nieuwsbrief brachten we beide doelen onder de aandacht. De reacties via mail, op onze reactiepagina en op de GOP-website werkten motiverend en onze aanwezigheid in de top-15 voor de Publieksprijs was tamelijk stabiel. Uiteindelijk bleek een plek bij de beste 10 net niet haalbaar (15e met 355 stemmen) en dat was jammer, want die zou tijdens de uitreiking een korte introductie in een zaal vol archiefmedewerkers hebben opgeleverd. Concrete winst was er ook: de bezoekerscijfers en het aantal downloads op de website stegen duidelijk.

Er kwamen mooie, informatieve en met veel betrokkenheid gemaakte websites voorbij die alle een belangrijke kracht gemeen hebben; ze vertellen een verhaal. Dat geschiedkundige, verhalende element is niet de voornaamste kracht van Muziekschatten, dat allereerst bladmuziek wil ontsluiten en aanbieden. Mocht er voor deze dienst een mooie toekomst in het verschiet liggen dan kan een verhalend, chronologisch kader een groter publiek aanspreken.

Hoewel op deze specifieke dag weinig voor Muziekschatten te winnen viel, was het voor mij persoonlijk toch een waardevolle ervaring. Die waarde lag in de lezing van internetdetective Eric Hennekam. Zijn kennisdeling over het zoeken op het invisible web - gelardeerd met talloze aansprekende voorbeelden - leverde me bijzonder veel nieuwe inzichten op, die mij onmiddellijk van nut zijn bij het catalogiseren.

NB. AnnoDrentheNu werd door de jury als beste website beoordeeld. Mijnmuseum de Beukel won met 1849 stemmen de Publieksprijs. Meer informatie vindt u op de GOP-website.

Meer foto's op de Facebook-pagina van Muziekschatten.

Reacties

één reactie, 13 februari 2013
  • Mooi om te lezen, Eric, dat je misschien niet op de eerste plaats bent geëindigd, maar desondanks hebt 'gewonnen'. Dank voor je persoonlijke ervaring.

    Christian van der Ven

Trefwoorden