Archivistiek op Archiefdagen
Waar zouden we zijn zonder archivarissen? Op de Archiefdagen ontmoeten professionals uit de archief-...
Afgelopen vrijdag 17 november 2017 was ik aanwezig bij de finale van het 'webarcheologisch onderzoek' naar de case De Digitale Stad. In 7 jaar is veel onderzocht, samen gedeeld, gezocht en gegraven. Via 'FREEZE! Red en behoud ons digitaal erfgoed' wordt de opgedane kennis beschikbaar gesteld voor het erfgoedveld.
'FREEZE!' Bestaat uit drie onderdelen:
Het 'Do It Yourself Handboek voor Webarcheologie' (pdf) geeft op basis van de DDS casus praktische informatie over webarcheologie en is direct toepasbaar voor erfgoedprofessionals.
Het 'Haalbaarheidsonderzoek Presentatie' (pdf) beschrijft de resultaten van een studie naar de mogelijkheden om vroege Nederlandse internetcultuur te presenteren in een museale context.
Het (Engelstalige) Manifest (pdf) roept erfgoedinstellingen op om digitale preservering en indien nodig webarcheologie ter hand te nemen zodat ons digitaal erfgoed niet verloren gaat.
Direct weer discussie over de juiste spelling : born digital :)
Het consortium (De Waag Society, Amsterdam Museum, Universiteit van Amsterdam, Beeld en Geluid) hoopt dat 'FREEZE!' erfgoedinstellingen inspireert om na te denken over het veiligstellen van vroege internetcultuur.
Gerelateerde blogposts:
Voorbij de nostalgie, bekijk DDS als kunstwerk
Gerelateerd event:
Hacking Heritage Lab: De Grand Finale
Project:
De Digitale Stad herleeft
Lab:
Future Heritage Lab