NDE-vragenuur over Preservation Watch op 8 april

  • mrt 2021
  • Tamara van Zwol
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 89
Tamara van Zwol
Preservation Digitaal Erfgoed

Steeds meer collecties van archieven, bibliotheken, media, musea en kennisinstellingen komen digitaal en online beschikbaar. Maar informatieverlies ligt op de loer. Denk aan hardware die veroudert, of oude bestandsformaten die niet meer leesbaar blijken te zijn.

Het kan ook gebeuren dat je gebruikers (ineens) andere eisen gaan stellen. Of dat als organisatie op zoek bent naar manieren om je ecologische voetprint te verkleinen door een duurzamere digitale opslag te realiseren. Dat zijn voorbeelden van omstandigheden die invloed hebben op digitale preservering.

Maar hoe ga je al deze invloeden, risico's, nieuwe technologische ontwikkelingen bijhouden of monitoren? Zodat je op tijd je maatregelen kunt nemen en niet voor nare verrassingen komt te staan? Het is belangrijk dat deze functie een plaats krijgt binnen je organisatie, maar ook binnen het landelijke netwerk, als gezamenlijke voorziening(en). Deze functie noemen we Preservation Watch.

Met Preservation Watch wordt dus kort gezegd bedoeld: het monitoren van interne en externe invloeden en veranderingen die van invloed zijn op de levenscyclus van een digitale informatieobject. Zodat, als het nodig is, acties kunnen worden ondernomen om levensduur van de digitale objecten te kunnen garanderen ten behoeve van duurzame toegankelijkheid.

Sinds 1 maart j.l. ben ik begonnen als coördinator Preservation Watch voor het NDE bij Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Met experts uit het land gaan we aan de slag als het gaat om het definiëren en vormgeven van de (gezamenlijke) functie van Preservation Watch voor het netwerk.

Dan is het belangrijk om te weten waar het netwerk behoefte aan heeft.
Wat zouden die gezamenlijke voorzieningen kunnen zijn? Hoe wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen? Of wil je zelf je kennis delen? Welke onderwerpen zijn voor jouw organisatie van belang om te (kunnen) monitoren?

Het wordt daarmee een interactief vragenuur waarbij ik misschien meer vragen stel dan dat ik beantwoord.
Ik ben heel benieuwd naar jullie vragen en antwoorden en hoop jullie te ontmoeten op 8 april a.s. tussen 11 en 12 uur. Klik hier voor de link naar het vragenuur.

Trefwoorden