Bestandsstrategieën Nationaal Archief
Vanuit de (rijks)overheid verwacht het Nationaal Archief (NA) de komende jaren vooral digitale informa...
Van 25 tot 29 september 2017 werd in Kyoto (Japan) de conferentie iPres gehouden. Op internet verschenen een aantal terugblikken, en enkele daarvan zet ik hier bij elkaar.
Op de website van de NCDD staat een verslag over deze geslaagde iPres-conferentie.
Internationaal is er waardering voor de "Dutch approach", zoals blijkt uit een blog van David Rosenthal.
Met dank aan het DPC Leadership Programme schreef Louise Lawson een blog over de keynote van Ingrid Dillo over FAIR and Open Data, en een blog over de sessie Emulation and Software Preservation.
Een collaboratief verslag van de hele conferentie is op Google Docs te vinden.
Ook op Twitter verschenen heel wat tweets over #ipres2017.
De uitsmijter heb ik voor het laatst bewaard. Meerdere collega's attendeerden me namelijk op het paper "PDF/A considered harmful for digital preservation" van Marco Klindt. Hoe schadelijk vind jij PDF/A?
Reacties
Aangepast op 4 maart
De link over PDF verwijst naar een Japanse pagina die aangeeft dat het artikel is verwijderd. Deze link zou het wel moeten doen: https://ipres-conference.org/ipres17/ipres2017.jp/wp-content/uploads/15Marco-Klindt.pdf
een samenvatting:
Tegenwoordig is PDF het meest gebruikte bestandsformaat voor de uitwisseling van elektronische documenten binnen de academische en erfgoedsector. Het is daarom niet verrassend dat PDF/A wordt beschouwd als een archiveringsformaat dat geschikt is voor digitale archivering.
Dit artikel biedt een beknopt overzicht van de geschiedenis en technische complexiteit van het formaat, evenals de voordelen, tekortkomingen en potentiële valkuilen op het gebied van digitale preservering, met bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid en herbruikbaarheid van de informatie-inhoud van PDF/A.
Verschillende potentiële problemen worden geïdentificeerd binnen de context van creatie, preservering en verspreiding, die zowel voor huidige als toekomstige gebruikers problemen kunnen opleveren. Daarnaast worden enkele risico's van PDF/A voor preservering besproken en worden strategieën voorgesteld om problemen te beperken die de bruikbaarheid van de gegevens in digitale archieven in de toekomst kunnen belemmeren, zowel voor mensen als voor machines.