Beslissingstool voor het ontwerpen van een archiefdepot

  • jun 2022
  • Gabrielle Beentjes
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 48
Gabrielle Beentjes
Behoud fysieke documenten
  • Valerie Martens-Monier
  • Annelot Vijn
  • Lotte Wijsman
  • Leonoor Hamers
  • Femke Prinsen
  • Karin Kuilboer
  • Debayan Paul
  • Mahsa Nikoufard
  • Riemer Janssen

Samenvatting

Het realiseren van optimaal behoud van de archieven gecombineerd met een zo energiezuinige mogelijke vorm van opslag, is een uitdaging. Een beslissingstool kan helpen om conserveringsdeskundigen en ingenieurs met elkaar te laten praten en zo tot een ontwerp te komen waarin deze beide eisen samen komen.

De manier waarop archieven en collecties worden bewaard is eigenlijk al heel lang hetzelfde: dikke muren, strak gereguleerd klimaat. Dat komt de houdbaarheid van de veelal papieren collecties ten goede maar een heel stabiel, strak gereguleerd klimaat is niet per se heel energie-efficiënt. Er zijn ook steeds meer ideeën over wat voor gebouw het beste is om collecties langdurig te bewaren en dat maakt dat het ontwerpen van een nieuw archiefgebouw niet meer zo’n standaardproces is als het ooit was.

Om optimaal behoud èn energie-efficiënte klimaatbeheersing te realiseren, moet eigenlijk vanuit verschillende kanten naar het depot en de bewaaromstandigheden gekeken worden. Er is bijvoorbeeld een conserveringsdeskundige nodig voor de kennis van veroudering van papier en de invloed van het klimaat daarop, een ingenieur voor het ontwerp van de klimaatinstallatie, een architect voor het ontwerp van het gebouw. Samenwerking en overleg vanaf het begin is belangrijk om tot een goed ontwerp te komen. De uitdaging van deze samenwerking is dat elke betrokkene weliswaar kennis heeft op zijn of haar gebied, maar vaak veel minder weet van de andere invalshoeken. Om dit probleem op te lossen is een onderzoeksproject gestart door het Nationaal Archief in samenwerking met de TU Eindhoven, getiteld “klimaatmodel Archieven, fase 2”. Nadat in fase 1 van dit onderzoek een verkennend onderzoek was gedaan voor de haalbaarheid van een model, wordt nu in fase 2 daadwerkelijk een model ontwikkeld waarin de verschillende invalshoeken gecombineerd worden.

Voor het model wordt gezocht naar de belangrijkste parameters waarover besloten moet worden, vanuit het oogpunt van bouwfysica en collectiebehoud. Voor het ontwerp van het depotgebouw wordt vervolgens de impact van deze parameters bepaald aan de hand van indicatoren zoals energieverbruik, levensduur van de collectie, omvang van de collectie en formaat van het gebouw. Het doel is een gebruiksvriendelijke tool te ontwikkelen, op basis waarvan beslissingen genomen kunnen worden over bijvoorbeeld het isolatieniveau en het type klimaatregeling. Met andere woorden, aan de ene kant voer je een aantal vaste gegevens in en vervolgens kun je ‘spelen’ met een aantal variabelen, waarbij je het effect op energieverbruik en levensduur van de collectie ziet. Met behulp van dit model zal het makkelijker zijn voor de verschillende specialisten om met elkaar in gesprek te gaan en tot een ontwerp te komen dat aan alle verwachtingen voldoet.

Op dit moment zijn we bezig met het vinden van de juiste inputs en outputs voor het model door simulaties uit te voeren en zoveel mogelijk advies in te winnen van de experts op de verschillende gebieden. We zouden het heel fijn vinden als u uw ideeën en suggesties voor dit model met ons zou willen delen. Uiteindelijk moet het een tool worden waar zoveel mogelijk mensen profijt van hebben en dat kan niet zonder uw hulp!

U kunt ons bereiken via email: Mahsa Nikoufard, m.nikoufard@tue.nl en Debayan Paul, d.paul@tue.nl

Reacties

3 reacties, meest recent: 4 juli 2022
  • @riemerjanssen

    Hello Riemer,

    Thanks for your comment! The tool was initially intended to be designed for newly built archive buildings. However, later on we decided to add features to the tool so that it can also be used for existing buildings. Because of the complexities related to the energy modeling of constructed buildings, and its high level of uncertainties, the tool is not able to predict the building’s energy use realistically. However, it will be able to show the effect of certain parameters. For example, it can show if increasing the insulation level will have a better effect on decreasing the energy use, or turning off the ventilation system.

    It is important to mention that in order to use the tool for existing buildings, it is necessary to have some information related to the physics and services of the building. For example, how airtight the building is, or what the type of its mechanical systems are.

    Please let me know if anything is unclear, or if I could provide you with more information.

    Kind regards,

    Mahsa

    Mahsa Nikoufard