Afsluiting organisatie UPIR dag
Samenvatting: Een beter laat dan nooit afsluiten van de UPIR zomerdag met een winterse lunch!
Sinds 1 januari 2021 kunnen gemeenten eerder mensen helpen die door schulden in de problemen dreigen te komen. Dat is mogelijk door een wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/gemeenten-sneller-signaleren-van-schulden.
In de handreiking 'Handreiking vroegsignalering schulden en bescherming van persoonsgegevens' van PBLQ staat de volgende voor ons vakgebied relevante passage: "Aangezien het proces vroegsignalering schulden beschouwd moet worden als een vorm van schuldhulpverlening ter uitvoering van de Wgs en derhalve als een publiekrechtelijk taak van het college van burgemeester gelden voor wat betreft de bewaartermijnen de Archiefwet en daarop gebaseerde gemeentelijke verordeningen. Als er voor de hulpverlening aan schuldenaren een van de gemeente onafhankelijke instantie is ingeschakeld (verwerker), draagt deze alle gegevens na afronding van het traject ter archivering over aan de gemeente."
Voorzover ik heb begrepen worden er aparte applicaties ontwikkeld voor het proces vroegsignalering. Weet iemand of er in de praktijk ook rekening wordt gehouden met bovenstaande?
Reacties
Jack, zijn dat applicaties die door de overheid ontwikkeld worden, waar de externe schuldhulpverlener dan in werkt?
@Chido, het zijn door bedrijven ontwikkelde applicaties waar diverse instanties, waaronder overheden, in kunnen werken, maar waarbij de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de archivering.