Wie heeft er ervaring met het SUN/Oracle ZFS bestandssysteem voor archiveringsdoeleinden?
Ik ben al geruime tijd aan het klooien met Solaris en Open Solaris in diverse x86 hardware configurati...
Niet maandag-, maar dinsdagochtend (helaas was ik maandag ziek) zat ik al vroeg in de trein, op weg naar KVAN-archiefdagen 2014. De dagen werden dit jaar georganiseerd in de stad van Bartje Bartels: Assen. Met het thema ‘Big Archives!’ kwamen de afgelopen dagen veel verschillende onderwerpen aan bod in het theater en de bioscoopzalen van De Nieuwe Kolk. Graag deel ik met jullie de ervaringen die ik tijdens de tweede dag van #KVAN14 heb opgedaan.
Na de uitreiking van de Van Wijnpenning aan Christian van der Ven en de bevlogen keynote speech van Eric Ketelaar over Sociale Archiefgeschiedenis, was ik aanwezig bij een van de parallelsessies met een paneldiscussie. Dit panel dat discussieerde over ‘The Future past, omgaan met digitale particuliere archieven’ werd geleid door Karin van der Heiden. In het panel namen verder Afelonne Doek, Aad Meinderts en Filip Boudrez zitting. Tijdens discussie werd duidelijk dat de methodes die gebruikt zullen gaan worden om digitale archiefbescheiden te verwerven en bewaren, vooral begrijpelijk en toepasbaar moeten zijn voor de particulieren. Wat de (beste) methodes zijn om digitale particuliere archiefbescheiden te verwerven en bewaren kwam niet naar voren. Wel werd snel duidelijk dat verwerven en bewaren van particulieren archieven een steile leercurve zal vergen van archivarissen, maar ook van de particuliere archiefvormers. Daarnaast zullen archiefbeherende instellingen het vertrouwen moeten winnen van particulieren – zij zijn namelijk ook steeds vaker een veilige bewaarplaats voor digitaal materiaal.
Na een snelle en interessante SNAAI-lunch bij het Drents Archief ging mijn middagprogramma verder met de sessie van Bob Coret die ons een presentatie gaf over de website Open Archieven. Coret liet ons in de presentatie zien welke mogelijkheden het gebruik van open data en services biedt. Het was interessant om te zien hoe data semantisch wordt vertoond op Open Archieven en dat afgestapt wordt van het presenteren van data in labelwaardes, die de meeste archiefinstellingen tonen op hun website. Zo werden er voorbeelden gepresenteerd waarin data was vertaald naar kwartierstaten en tijdslijnen. Het blijkt dat het publiek graag helpt om de kwaliteit van de data te verbeteren door fouten te melden die op website zijn te vinden. Daarentegen plaatst het publiek niet of nauwelijks reacties of feedback. De vraag die ik na deze presentatie nog wel heb is: waar kan het publiek terecht met zijn of haar vragen over de aangeboden data? De presentatie van Coret werd afgesloten met een discussie over of hij gebruik mag maken van de lage resolutiescans die archiefinstellingen op hun websites aanbieden. Een van de opmerkingen hierover was dat het voor het publiek zeer aantrekkelijk is om deze lage (of medium) resolutiescans wel open te stellen als open data zoals nu al het geval is bij het Nationaal Archief.
Aan vragen en discussies dus geen gebrek op de dinsdag (en vast en zeker ook op de maandag). Nu de antwoorden nog! Zelf hoop ik dat in deze antwoorden vooral het publiek centraal zal staan. Al met al kijk ik terug op een interessante dag, waar ik de organisatie graag voor bedank!
Reacties
De sessie van Bob heb ik helaas gemist, dank dus voor je verslag, Jantine! Zijn Open Archieven is een perfect voorbeeld van hoe derden gebruik kunnen maken van 'onze' open data en andere services kunnen ontwikkelen voor 'onze' gebruikers. Beter voor de een, maar vast niet voor iedereen. Eigenlijk dus zoals onze eigen services. Maar nu dus voor ieder wat extra wils, denk ik dan maar.
Wat de roep om lage resolutie scans betreft zit er natuurlijk wel een verschil tussen wat het NA doet en wat Bob zou willen. Namelijk het verschil tussen beeld en tekst en vervolgens nut en noodzaak voor de gebruiker om een hoge resolutie te bemachtigen. Maar dat verschil zal in de discussie ook wel aan bod zijn gekomen.