DPC Rapid Assessment Model: nu ook in het Nederlands

  • jul 2023
  • Angela Puggioni
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 87
Angela Puggioni
Preservation Digitaal Erfgoed
  • Marin Rappard
  • Tamara van Zwol

Samenvatting

Vanaf nu is het Rapid Assessment Model (RAM) van de Digital Preservation Coalition (DPC) ook in een Nederlandse versie beschikbaar. Met dank aan Sophia van Hoek die het model tijdens haar stageperiode bij het Nationaal Archief toegankelijk heeft gemaakt voor Nederlandstaligen.

Het Rapid Assessment Model, inmiddels in zijn tweede editie en nu ook in het Nederlands beschikbaar als PDF download, is een volwassenheidsmodel dat is ontworpen om snel te kunnen evalueren welke digitale preserveringsvaardigheden een organisatie in huis heeft.

"Een van de dingen die ik heb geleerd tijdens mijn stage bij het Preservation team van het Nationaal Archief is hoe belangrijk het is om samen te werken op het gebied van digitale preservering. Deze vertaling van DPC RAM was mijn manier om actief bij te dragen aan die community, in de hoop digitale preservering toegankelijker te maken voor de Nederlandse GLAM-sector", zegt Sophia van Hoek, die DPC RAM naar het Nederlands heeft vertaald. "Ik ben blij dat ik op deze manier kan helpen om het model beschikbaar te maken voor collega's in Nederland die zich bezighouden met digitale preservering."

Door de jaren heen heeft de DPC vele gidsen en rapporten gepubliceerd die niet alleen de ontwikkeling van digitale preserveringstools en -standaarden hebben ondersteund, maar ook de professionele community die zich bezighoudt met digitale preservering. De vertaling van DPC materiaal naar andere talen is een belangrijke manier om die community wereldwijd te ondersteunen.

De Nederlandse vertaling van de DPC RAM die vandaag is uitgebracht, wordt beschikbaar gesteld als onderdeel van het beleid van de DPC en een breder werkprogramma waardoor beroepsbeoefenaren waar ook ter wereld toegang krijgen tot ondersteunend materiaal. De DPC heeft als uiteindelijk doel om haar belangrijkste hulpmiddelen in verschillende talen te delen en werkt daarom samen met vrijwillige vertalers en digitale preserveringsnetwerken over de hele wereld.

De DPC is een internationale stichting die digitale preservering ondersteunt en haar leden over de hele wereld helpt om lange-termijn-toegang tot digitale inhoud en diensten te bieden. Dat doet zij door zich in te zetten voor de digitale preserveringscommunity, door gericht belangen te behartiging, door trainingen te ontwikkelen die vaardigheden op het gebied van digitale preservering verbeteren, door ‘good practice’ en goed bestuur. DPC’s visie is een duurzame digitale nalatenschap ongeacht geografie.

Ook een vertaling aanbieden? Neem contact op met sarah.middleton@dpconline.org

Trefwoorden