Nieuwe selectieaanpak (NSA)
Sinds enige tijd werk ik samen met een aantal collega’s van het Nationaal Archief aan een nieuwe metho...
Het Haags Gemeentearchief beschikt over het archief van de gemeentepolitie. Daarin bevinden zich dossiers met betrekking tot in het (verre) verleden gepleegde moorden. Hoe gaan we daar mee om?
We hebben besloten om nabestaanden toegang te geven tot de dossiers. Het gaat dan om geanonimiseerde kopieën. In de praktijk blijkt dat er zo op veel klemmende vragen een antwoord komt en aan onzekerheid een einde komt.
Tegelijkertijd bevatten de dossiers bepaalde inhoud en soms gruwelijke foto's van vermoorde slachtoffers.
We vragen ons af er meer archieven zijn die dergelijke dossiers beheren en hoe die met dit materiaal en de aanvragen omgaan.
Raymund Schütz, Cynthia Hamberg
Reacties
Raymund / Cynthia,
Ook bij de Koninklijke marechaussee hebben ze zulke dossiers en ook uit de archieven van missies in het buitenland (Afghanistan, Irak etc). Ook daar kregen we vragen om inzage van de dossiers met foto's, meestal was er dan ook een geestelijke verzorger aanwezig.
Met vriendelijke groet
Marius van Gasteren
Hey Raymond, mijn advies is om even contact op te nemen met de afdeling DIV van de Nationale Politie. Met name onopgeloste moordzaken (coldcases) verjaren niet.
Nog eens nagedacht over de inzage van oude dossiers. Controleer altijd of de wet politiegegevens wel/ niet van toepassing is. Ik zou, eventueel met andere gemeentelijke archiefdiensten met dezelfde vraag, in gesprek gaan met de afdeling DIV van de Nationale Politie om te komen tot een heldere en eenduidige handreiking hoe te handelen aangaande de oude gemeente politie dossiers.
Wij hebben verschillende dossiers met foto's van slachtoffers van de Watersnoodramp. Openbaarheid ervan is natuurlijk goed, maar een waarschuwing op/bij het dossier is wel op zijn plaats. Dan is het aan de onderzoeker of hij/zij daarmee geconfronteerd wil worden. Foto's zijn eventueel in een zuurvrije enveloppe te doen om raadpleging zonder foto's ook mogelijk te maken.
Nee, bij mijn weten hebben wij (Rotterdam) zulke dossiers niet of nauwelijks, zeker niet als het niet verjaarde zaken bevat. In het archief van de heer Blaauw, voormalig korpschef, zitten deze zaken wel. Vanwege het niet verjaard kunnen zijn van deze zaken is er sprake van een zware openbaarheidsbeperking. Ik onderschrijf de opmerking van Remko Koning.
@remkokoning
Coldcase-teams maken gebruik van deze gemeente(politie)archieven.