Hoe ontbrekende functionaliteit en inhoud webarchief weergeven

  • apr 2018
  • Erik Saaman
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 23
Erik Saaman
Particuliere Websites en SoMe
  • Arnoud Goos
  • André Plat VNG Realisatie
  • Verwijderde gebruiker

Heeft iemand een idee hoe bij de weergave van een webarchief (in WARC-formaat) ontbrekende functionaliteit en inhoud kan worden weergegeven. Zodat voor de raadpleger van het webarchief duidelijk is dat er iets mist en waarom dat zo is.

Bijvoorbeeld:

  • Pagina's zijn niet in het archief opgenomen omdat archiveren technisch niet mogelijk is. Bijvoorbeeld om oneindige herhaling te voorkomen. Wat gebeurd er dan bij het aanklikken van een link naar zo'n pagina.

  • Functionaliteit is niet meer beschikbaar omdat daarvoor interactie met de server voor nodig is. Zoals een zoekfunctie, inloggen of een interactiever kaart. Wat gebeurd er dan als die functionaliteit aangeroepen wordt.

  • Inhoud (hele pagina's of onderdelen daarvan) mogen niet getoond worden vanwege privacy of anderszinds gevoelige informatie.

Reacties

4 reacties, meest recent: 18 april 2018
  • Technisch heb ik geen idee hoe je dat binnen een webarchief kan doen. We zitten er zelf over te denken om een goede beschrijving bij het webarchief te plaatsen waarin wordt vermeld wat de inhoud is en wat er niet in staat, wat wel en niet werkt, hoe je het beste kan navigeren binnen het webarchief, etc. Dit hebben we per gearchiveerde site geïnventariseerd. We hadden eerder veel themasites die nu een voor een worden uitgefaseerd. Nu hebben we alleen een directe link naar onze webarchieven binnen onze huidige corporate website, maar we denken aan een voorlooppagina (intropagina) waarin bovenstaande wordt genoemd. Een webarchief heeft nu eenmaal zijn beperkingen als er bij het ontwerp van de gearchiveerde website geen rekening wordt gehouden met deze beperkingen.

    Verwijderde gebruiker
  • Als ik bijvoorbeeld in het archief van rijksoverheid.archiefweb.eu een contactformulier wil verzenden, dan werkt dat niet. Ik krijg een melding dat formulieren zijn uitgeschakeld. Weet iemand hoe die melding tot stand komt?

    Erik Saaman
  • Dag Erik e.a.
    De 3 genoemde beperkingen (en wellicht zijn er meer) tonen voor mij aan dat archivering van media plaats hoort te vinden in de context van de processen zelf. Het is logisch in een proces dat een webpublicatie van een periode actief tot einde periode actief dat een webformulier niet kan worden aangeroepen. De technische voorziening/of herhaling is in het proces nuttig en daarna gearchiveerd in de context van dat proces opgeslagen, behorende bij de andere stukken van dat proces. Ook de privacy issues maken deel uit van het proces en de context van beveiliging, privacy, openbaarheid en archivering.
    Natuurlijk snap ik dat we zoeken naar een oplossing voor het archiveren van websites (en andere vormen). Het leggen van een stevige verbinding met het proces, die context haar voorwaarden biedt soelaas en is volgens mij ook de oplossing voor de genoemde problemen.

    Wat ik erken is dat het lastig is deze voorbeelden in de praktijk te toetsen: want we weten dat zowel vanuit het proces onvolledige archivering van bijvoorbeeld publicaties of webdiensten plaatsvind. Net zoals dat de initiatieven webarchivering onvoldoende diep steken om ervaring op te doen met de genoemde 3 of meer beperkingen.

    De crux zit 'm erin om de wereld van webharvesting en die van informatiebeheer beter en meer samen te laten werken. Wellicht zit de oplossing in metdatering en later bijeenbrengen. Daarmee experimenteren of 'vooruitblikken' helpt wellicht om antwoorden te vinden.

    André Plat VNG Realisatie
  • Dag Erik, en de rest,

    Ik neig voor nu ook naar de methode van Edy, vooral omdat ik nog geen betere oplossingen gehoord heb. Een goede beschrijving maken van wat er wel en niet werkt in het webarchief (maar ik realiseer me dat onze insteek wellicht anders is dan voor de archiefwet archiveren). Wij hebben altijd gewerkt met een FAQ Webarchiveirng op de website waarin dit soort dingen stonden (zoeken in de gearchiveerde webpagina werkt niet meer, etc), maar deze is wel aan een update toe realiseer ik terwijl ik dit type.
    Een ander gerelateerd probleem hierbij lijkt me overigens de 'live leaks': het archiveren van scripts/links die ook in het webarchief kunnen blijven verwijzen naar het liveweb. Dit kan minstens net zo verwarrend zijn als informatie die ontbreekt of functionaliteiten die niet meer werken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij embedded social media, advertenties,e.d.
    Onze vorige leverancier (IMR) loste ontbrekende content overigens op met een logo (van hunzelf) met de tekst dat dit onderdeel niet mee was gekomen in het webarchief.. fijn omdat je weet dat er ooit iets stond, maar zonder verdere uitleg waarom, kan het nog steeds verwarrend zijn voor een gebruiker.



    Arnoud Goos

Trefwoorden