Bevrijding van Amsterdam in 1945 (22 doden)

  • okt 2012
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 6
  • 153
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Op LinkedIn zoekt Arthur Rebattu mensen die iets meer kunnen vertellen over 7 mei 1945 toen Amsterdam werd bevrijd, maar waarbij 22 doden te betreuren waren/zijn. Hij roept vooral op om een 'memorial' voor deze doden op te richten. Amsterdam wil dit oorlogsmonument dan onthullen in 2015. Ik heb hem o.a. verwezen naar het boek 'De laatste huzaar' van Tonny van Renterghem. Hierin komt de bevrijding van Amsterdam ook uitvoerig aan de orde. O.a. een motormarechaussee (Jan de Jongh) komt hierbij om, waarvoor in 1946 een plaquette op het Victoria-hotel is aangebracht.

Misschien zijn er archiefmensen die hem verder willen helpen? Of gebeurt dit al?

Reacties

6 reacties, meest recent: 23 november 2012
  • Het ligt natuurlijk nog steeds gevoelig. Inmiddels is er meer informatie beschikbaar gekomen, o.a. dat er een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze schietpartij op 7 mei 1945 is aangebracht op het monument op De Dam, maar zonder namen. De bedoeling van deze projectgroep is om de namen te achterhalen en verhalen die erbij horen. En dan een monument met namen te stichten.

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo,

    actuele informatie vinden jullie op:

    www.facebook.com/#!/DeDam7Mei1945

    Alvast dank voor support, er zijn 3 proffesionele genealogen een militair historisch onderzoeker en een historisch fotograaf pro deo actief betrokken naast mijzelf en een andere nabestaande.

    Verwijderde gebruiker
  • Zie ook een online raadpleegbaar fotoboek van Wil F. Leijns op de website van het Nederlands Fotomuseum (met commentaar bij de foto's). (gevonden via Google: 'Bevrijding van Amsterdam').

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Jos,

    complimenten en een prachtige website,

    het is echter zo verschrikkelijk triest dat tussen het moment van de Duitse capitulatie op 5 mei en de feestelijkheden van 9 mei 1945 in de middag vele honderden mensen nog hun naasten verloren, of zelf gewond werden door kogels of door verdrukkiing in de massa. Amsterdammers van peuters tot ouderen trof dit. Ik kan mij nauwelijks voorstellen hoe het enorme gevoel van bevrijding en de feestelijke stemming van hun omgeving op de geestelijke gesteldheid heeft ingewerkt van diegenen, die een kind, partner, ouder of familielid die dagen na 5 mei nog verloren door kogels. Behalve het getal van 22 doden op 7 mei, blijken er nog veel meer de dagen erna aan hun ernstige verwondingen te zijn bezweken. Een extra pijn is hen aangedaan omdat de daders niet zijn vervolgd, de getuigen niet zijn gehoord, de gevolgen voor de nabestaanden geen aandacht kregen en zelfs de generatie daarna de trauma's doorgegeven kregen. Tijd om schoon schip te maken.   Jos Wiersema zei:

    Op onze website van de Stichting Geheugen van Plan Zuid een uitgebreid artikel over de bevrijding van Amsterdam (Zuid). Het artikel wordt aangevuld met verklaringen van tijdgetuigen. Enfin kijk maar eens hier: http://www.geheugenvanplanzuid.nl/index.php/plan-zuid-en-de-oorlog/...

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden