Overbrengen persoonskaarten

  • jul 2019
  • Alexandre van den Berg
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 117
Alexandre van den Berg
Informatierecht
  • Leoniek Damman-Vrielink
  • Theo Vermeer

Beste collega's,

Een van bij ons streekarchief aangesloten gemeente wil haar persoonskaarten naar ons toe overbrengen. Ik loop echter op dit moment tegen artikel 4.18 van de Wet Basisregistratie Personen aan. Daarin staat, zo lees ik het, dat alleen persoonskaarten van overleden personen overgebracht mogen worden. Klopt dit? of heb ik het mis?

Heeft er iemand hier ervaring met een recente overbrenging van persoonskaarten?

Met vriendelijke groet,

Alexandre van den Berg

Reacties

3 reacties, meest recent: 1 oktober 2021
  • Dag Alexandre,

    Zoals gezegd, ik heb hier recent niet mee te maken gehad.
    Toch heb ik mij, zoals beloofd, erin verdiept.

    1) Ik heb de wetstekst en de Memorie van Toelichting bestudeerd. De Memorie van Toelichting geeft helaas geen artikelsgewijze toelichting bij 4.18 en gaat in de inleiding niet erop in. In andere kamerstukken heb ik eveneens geen achtergrondinformatie hierover geovnden.
    2) de wet GBA kende een dergelijke bepaling niet. Dit blijkt uit de concordans bij de MvT op de Wet Basisregistratie Personen
    3) Je zou op eerste lezing denken, dat de artikelen 4.4. en 4.5 van de Wet brp een opening geven voor de overbrenging van persoonskaarten. Volgens de MvT is dit niet het geval.
    4) artikel 4.18 is leidend en is duidelijk: overbrengen van persoonskaarten na overlijden van ingezetene
    5) O.g.v. art. 3.13 Wet brp is historisch, wetenschappelijk en statistisch onderzoek mogelijk. Vergelijk art. 44 Besluit brp (is een Amvb) voor de randvoorwaarden.

    Wat dat praktisch betekent? Misschien alvast overbrengen van persoonskaarten overledenen naar de archiefbewaarplaats. Daarmee dien je een grotere groep onderzoekers, want aankloppen bij Burgerzaken voor onderzoek in de persoonskaarten betekent altijd voldoen aan een heel rijtje garanties (art. 44 Besluit brp).

    Ik zou graag willen weten, waarom art. 4.18 erin opgenomen is. In een van de kamerstukken, een brief van het toenmalige CBP aan de TK, wordt gezegd, dat de regimes van de (toen nog) Wbp en wet BRP zoveel mogelijk op elkaar moeten aansluiten. Aangezien de Archiefwet 'openbaar, tenzij' is, sluit dat minder op die regimes aan. Mogelijkerwijs is daarom 4.18 opgenomen in de Wet brp?

    Als iemand een ander inzicht heeft, geef ik de mijne graag voor een betere.

    Theo Vermeer
  • Ik vind nergens dat de archief- en informatiesector input hebben gegeven tijdens de consultatieronde voor de Wet brp. Wie weet daar meer over? Is dat gebeurd?

    Theo Vermeer
  • Hoe is dit uiteindelijk afgelopen?
    En - er vanuit gaande dat het overgebracht is - welke openbaarheidstermijn en op grond van welke wet hebben jullie aangehouden bij de overbrenging?

    Leoniek Damman-Vrielink