Video's conferentie Society of American Archivists online
Een paar weken geleden hielden onze Amerikaanse collega's hun jaarlijkse vakconferentie, met in ieder ...
2012 Was een bewogen archiefjaar. Maar wat vind jij de belangrijkste gebeurtenissen dat jaar?
De valse start en herstart van WieWasWie? De kwestie rond het uitwisselen van persoonsgegevens met de mormonen en de discussie over de privacy van overledenen? De voorzichtige doorbraak van open data en tegelijkertijd ook het wederom uitblijven van de doorbraak van het semantisch web? Of misschien wel de invoering van nieuwe wetgeving en de veranderingen voor archiefinspecties?
Er zijn nog honderden andere dingen gebeurd: veel auteursrechtengedoe, archieven werden ontsloten, websites en mobiele apps gelanceerd, er zijn ons helaas enkele bijzondere collega's ontvallen, OnsDNA werd online gezet evenals het Archievenblad, en tot slot vierde Archief 2.0 een feestje.
Dat waren in willekeurige volgorde 10 verschillende gebeurtenissen... Wie vult aan? Welke gebeurtenissen hebben volgens jou het archiefjaar 2012 bepaald? En waarom?
Reacties
Voor mij is de doorbraak, voorzichtig zou ik 'm niet eens meer willen noemen, van Open Data dé gebeurtenis van 2012.
Op het moment dat ik dit commentaar tik zit ik bij een Game Hackathon in Utrecht waar we met collega's van Kennisland en Beeld & Geluid de Open Datasets die op Open Cultuur Data sets staan promoten. En is een stel programmeurs de hele dag aan het 'hacken', programmeren en combineren met de verschillende open datasets. Om aan het einde van deze dag wellicht een aantal werkende prototypes van een game te hebben.
Met deelname aan hackathons vanuit Open Cultuur Data zijn we nu ruim een jaar bezig (sinds november 2011). Maar belangrijker is het netwerk wat van en rond verschillende erfgoedinstellingen is ontstaan die kennis en kunde deelt op het gebied (van beschikbaarstelling) van open data. Er worden masterclasses georganiseerd, presentaties gegeven en bovenal wordt er data vrijgemaakt. Om daar aan mee te doen hoef je niet groot te zijn of state-of-the-art programmatuur te hebben. Goed nadenken over de (auteurs)rechten op je materiaal, dat goed documenteren en regelen o.a. in de metadata en vooral doen is het devies!
Een van de mooiste zaken die (in mijn ogen) met de data van het Nationaal Archief hieruit de afgelopen maanden is ontsproten is de import van inmiddels zo'n 5200 afbeeldingen op Wikimedia Commons. Vanuit de gehele set van ruim 140.000 afbeeldingen hebben wikipedianen een selectie doorgezet naar dit platform. Waarvandaan het materiaal weer verder gerecycled kan worden op bijvoorbeeld Wikipedia. Bij inmiddels 44,5% (adoptiegraad) van de afbeeldingen is dat het geval. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar het lemma van Johan Cruijff op Wikipedia blijken van de 19 afbeeldingen er 12 afkomstig te zijn uit de Anefopersfoto-set. En dat is voor een instelling als de onze in toenemende mate een interessant platform. Niet alleen is het in dit digitale tijdperk bijna onmogelijk om je eigen website als hét domein te zien waar alles plaatsvind op-, rond- en over je collectiedata. En waar je dus een soort 100% controle op moet hanteren. Het bereik van bijvoorbeeld Wikipedia is vele, vele malen groter dan onze eigen site ooit zal zijn. In het april 2011 is zoiets al eens onderzocht wat het bereik was van de 1000 foto's die het Nationaal Archief beschikbaar had gesteld aan Wikimedia. Daaruit bleek o.a. dat tegenover 1 bekeken foto binnen de beeldbank zo'n 500 stuks op Wikipedia stonden.
Bovendien... Open Data staat niet alleen in de belangstelling binnen het erfgoedveld. Minstens zo belangrijk zijn de ontwikkelingen die er Europees en Nationaal gaande zijn.
Ik denk dat we de komende jaren nog niet zijn 'uitgespeeld' met Open Data.
NL-HaNA, ANEFO / neg. stroken, 1945-1989, 2.24.01.05, bestandeelnummer 928-0278. Fotograaf: Peters, Hans / Anefo. Auteursrechthebbende: Nationaal Archief. Licentie: CC-BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/
Dank voor het delen van je inzichten en enthousiasme voor de 'open data' beweging. Ik sluit me daar graag bij aan. Dit jaar wordt de meerwaarde van open data hopelijk duidelijk door het koppelen van open datasets in een nationale digitale infrastructuur voor cultureel erfgoed en beschikbaarstelling voor brede en veelsoortige toepassingen. In ieder geval gaan we daar hard mee aan de slag!