Aftelkalender | Dag 18 | Recepten van de Archiefkok, incl X-mas cake

  • 18 dec
  • Community manager KIA
  • ·
  • Aangepast 16 dec
  • 1
  • 96
Community manager KIA
KIA Community
  • Marjan Dik
  • Nadia Favié-Slaar

De Archiefkok stooft eeuwenoude recepten weer tot leven.


Hoe leuk is dit! Recepten uit de archieven. Nog geen toetje uitgekozen voor de kerst?
Dan is wellicht deze X-mas cake een idee?

Bron: website De Archiefkok

De blog van de Archiefkok wordt sinds september 2018 niet meer bijgehouden maar de recepten staan nog steeds online. Lees meer! Over de Archiefkok zelf, hoe de site tot stand is gekomen en natuurlijk alle recepten. Veel plezier!

Over de Archiefkok | De Archiefkok

U leest het blog van de Archiefkok, een historicus en archivaris die werkt bij het Nationaal Archief en die in haar vrije tijd graag in de keuken staat. En hoewel u bij het Nationaal Archief waarschijnlijk denkt aan dikke VOC-boeken, de Vrede van Munster en stamboomonderzoek (of alleen maar aan stoffig oud papier), weet zij dat de depots vooral gevuld zijn met persoonlijke verhalen. Zelfs de grootste geschiedenissen gaan immers over mensen. En mensen moeten eten.

In de archieven blijven ook sporen achter van dat eten. Nee, niet letterlijk natuurlijk, we willen geen muizen. Maar wel op papier. In de vorm van menukaarten, recepten en soms hele kookboeken. Zo zijn er kookboekjes bewaard gebleven uit de Tweede Wereldoorlog, vol met adviezen om van de nood een deugd te maken. En vind je in de vele familie-archieven handgeschreven kookboeken waarin latere generaties hun opmerkingen hebben geschreven bij de recepten van hun voorouders.

Uw Archiefkok wil de smaken uit het archief graag weer tot leven brengen. Om te weten wat onze voorouders aten en om hun gekoesterde recepten niet in de vergetelheid te laten raken. Ze zijn immers met zo veel zorg bewaard dat ze nu tot ons nationale erfgoed behoren. Makkelijk zal het niet worden: onbekende ingrediënten, onbekende inhoudsmaten, lange kooktijden of juist helemaal geen aanwijzing over de bereidingswijze. En soms recepten die nauwelijks leesbaar zijn, door verval van het papier of een onleesbaar handschrift. Maar dat maakt het juist zo leuk. Net als de hulp die velen al hebben aangeboden. Het eindresultaat kunt u op dit blog lezen, hopelijk met net zo veel plezier als het wordt gemaakt.

Reacties

één reactie, 18 december

Trefwoorden