Binnen Stadsarchief Amsterdam is een gloednieuwe cursus van start gegaan, speciaal ontwikkeld voor en door onze eigen medewerkers. Tijdens deze cursus ‘Stadsarchief Kookboek: Basiscursus archief’ zullen we ‘recepten’ (ideeën) met elkaar uitwisselen en nieuwe ‘gerechten’ (producten) leren kennen.
Waarom deze cursus?
Het archiefvak is volop in beweging, en het Stadsarchief heeft de afgelopen tijd veel nieuwe medewerkers, waaronder acht medewerkers van de Stadsarchief Academy, verwelkomd die het vak zich eigen zullen maken. Voor hen is deze cursus ontworpen. We richten ons op specifieke onderwerpen of thema’s, waarbij we vertellen over de klassieke archivistiek en inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied. We willen graag onze collega’s de ‘ingrediënten’ (tools) en inzichten geven die nodig zijn om de uitdagingen van vandaag én morgen aan te gaan.
Wat houdt de cursus in?
Het programma bestaat uit een kickoff, zes sessies en een afsluitende bijeenkomst waarin we een breed scala aan onderwerpen behandelen: van dienstverlening tot verwerving, van analoog tot digitaal, van oude technieken tot AI. We hebben een mix van theorie en praktijk, met veel ruimte voor interactie en persoonlijke leerdoelen. Zo zorgen we ervoor dat onze nieuwe medewerkers niet alleen hun kennis vergroten, maar ook direct toepasbare vaardigheden opdoen en met elkaar in gesprek gaan.
De lessen van het ‘Stadsarchief Kookboek: Basiscursus archief’ zijn als volgt ingedeeld:
Les 1 Publiek en programmering: van comfortfood tot haute cuisine.
De deelnemers denken in deze les na over de verscheidenheid aan gebruik en gebruikers van onze archieven en leren welke werkzaamheden daarbij komen kijken. Ze maken kennis met de ambities van het Stadsarchief op dat gebied.
Les 2 Dienstverlening: thuisbezorgd of restaurantervaring
Welke diverse soorten dienstverlening biedt het Stadsarchief (fysiek & digitaal), en welke soorten werkzaamheden komen daarbij kijken?
Les 3 Toegankelijkheid: koken volgens Stadsarchief-receptuur
Wat is het volledige route van archiefstukken, van binnenkomst tot publicatie. Tijdens deze les staan de laatste stappen in die keten centraal.
Les 4 Duurzaamheid: over de apparatuur en ons keukengerei
Deze les gaat in op de eerste stappen van het proces van archivering. Deelnemers wordt getoond dat metadata essentieel zijn om stukken vindbaar en bruikbaar te maken, en dat goede zorg voor de data nodig is om ze duurzaam te bewaren.
Les 5 Overbrenging en verwerving: verantwoorde ingrediënten en leveranciers
De deelnemers leren dat archiefstukken bij het archief komen op zeer uiteenlopende wijze, hoe onze collectie is opgebouwd en van wie de stukken afkomstig zijn.
Les 6 Netwerk: een Stadsarchief potluck
Het Stadsarchief werkt in een netwerk van diverse stakeholders die elkaar wederzijds beïnvloeden, hoe werkt dit?
Om af te sluiten nog wat quotes van verwachtingen van enkele deelnemers:
“Ik kijk erg uit naar de cursus en ben benieuwd om dieper te duiken in de vraag wat een archief precies is en hoe het Stadsarchief hiermee omgaat. Het idee om het te vergelijken met een kookcursus vind ik een leuke en creatieve invalshoek. Ik heb zin om samen met de ‘interne chefs’ aan de slag te gaan!
– Quinty Hooijman
"Dit klinkt als een fijne kijk achter de schermen van het Stadsarchief, op een leuke manier ingedeeld en gepresenteerd. Zin in! Toch hoop ik daarna te leren hoe het vak Archiveren echt werkt, een soort crash course Archivistiek, om zo het archief en de processen hier veel beter te begrijpen.’’
– Erol Erdogan
” De opzet van de cursus is bijzonder aantrekkelijk. Elke les, met een onderscheidend thema, biedt ons als deelnemers de kans om op een diepgaande manier kennis te maken met verschillende aspecten van archivistiek. Ik kijk er reikhalzend naar uit, naar de start van deze cursus en de smakelijke lessen die ons te wachten staan!’’
– Sheriva Kortzorg
We delen graag onze ervaringen met deze cursus, en hopen dat het anderen ook inspireert om nieuwe wegen in te slaan binnen de eigen organisatie!
Reacties
Geweldig! Wat een creatieve manier om leeractiviteiten aan elkaar te verbinden. En na deze basiscursus voegt iedere collega nieuwe recepten en gerechten toe, al naar gelang de ontwikkelbehoefte. Smaken verschillen tenslotte
Heel goed idee dit!