Nationaal Onderzoek Klimaat en Papier
Er is veel gepubliceerd over veroudering van papier en de invloed van het klimaat daarop. Wereldwijd w...
Beste groepsleden,
Mijn beste wensen voor 2017 en dat we dit jaar maar geen bluswater nodig zullen hebben…
In Noord-Holland gaat de brandweer in de Veiligheidsregio Kennemerland bij brandblussing over van schoon leidingwater naar water in tankwagens, zie Haarlems Dagblad van 5 januari 2017. En indien nodig maken ze gebruik van bluswater uit kanalen en sloten (of wat maar voorhanden is, denk ik dan).
Dat roept bij mij vragen op: Is blussen met ander water dan schoon leidingwater - bij brand in een archiefruimte of archiefbewaarplaats - strijdig met art. 30, Archiefregeling (zie ook de Toelichting)?
Wordt er een stof toegevoegd aan het bluswater in de tanks? Bijv. om bevriezing of legionella te voorkomen? Òf om betere blusresultaten te behalen? Zie ook hier weer de Toelichting op de Archiefregeling. In bluswater voor sprinklerinstallaties kunnen toevoegingen zitten (dank aan H. Merkelbach voor deze info), zie: http://www.kiwafss.nl/uploadedFiles/FSS/Brandveiligheid/DP%20VBB%20Systemen%20-%20Lijst%20vervallen%20besluiten%20versie%201.1%20juni%202015.pdf en https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Certificatie-en-Inspectie/Schema_s/Technische_Bulletins/memorandum_64b.pdf
De essentie van mijn vragen is dat vervuild water, of water met toevoegingen, schade kan veroorzaken aan archiefbescheiden. Hoe groot schatten jullie de nadelige gevolgen in, en - indien groot - wat kunnen we daar dan aan doen?
Daarbij moeten we ons natuurlijk realiseren dat blussen met water vaak onvermijdelijk is, om mensen, gebouwen en andere goederen te redden.
Kees Schabbing, provincie N-H
Reacties
Reactie namens Robyn Steensma:
Beste Kees,
Bedankt voor je signalering. Als je toch met de brandweer om tafel gaat, kun je ze vragen of de beperkte voorraad in bluswatertanks iets te maken heeft met het steeds vaker naar buiten komend beleid van de brandweer om niet meer zozeer te willen blussen, maar een brand liever gecontroleerd uit te willen laten branden (met alle gevolgen van dien voor de 60 of 120 minuten brandwerendheid van archiefruimtes/archiefbewaarplaatsen). Als ook bij jouw gesprek blijkt dat de brandweer liever de boel wil laten uitbranden, hoop ik dat je ze duidelijk kunt maken dat de brandweer dan weet waar de archiefruimte/abp zich bevindt zodat die (aan de buitenkant) koel worden gehouden met bluswater(?).
Iets anders wat je zou kunnen vragen is waarom in verleden besloten is om geen gebruik meer te maken van bijv. grachten/slootwater maar liever leidingwater te gebruiken.
Beste Kees,
Anti vriesmiddelen toevoegen aan het water in een tankwagen, lijkt mij niet handig indien natte archiefstukken, in afwachting van nadere behandelingen, moeten worden ingevroren. Maar is het niet zo dat cultuurinstellingen een infrastructuur hebben (droge stijgleidingen etc.) vlakbij het gebouw, waar de brandweer gebruik van kan maken zodat de brandweer geen tankwagen nodig heeft?