Survival in archives
Mechanische degradatie, ook wel gebruiksschade genoemd, is een veel voorkomend proces van verval binne...
Bij een grootscheepse standplaatscontrole in ons kaartendepot komen medewerkers allerhande soorten fotomechanische procedé's tegen, waarvan sommige een penetrante ammoniakgeur verspreiden. Naar aanleiding hiervan komt een aantal vragen op, waarvan een deel wordt beantwoord op bijvoorbeeld het Preservation Self-Assessment Program, sowieso een interessante site met veel informatie. Toch zijn we ook heel benieuwd hoe collega's omgaan met dit soort wasemende objecten en of iemand kant-en-klare antwoorden of literatuur paraat heeft op vragen als:
- wat is de chemische (door)werking van diazo’s en blauwdrukken? Voor welke andere materialen vormen ze een negatieve invloed, waarom, hoe?
- moeten dit soort objecten kunnen uitwasemen?
- is er een manier om die uitwaseming te absorberen of te neutraliseren?
- is verpakking in polyester hoezen of polyproylene affichemappen een optie?
- wie heeft ervaring met deze problematiek en heeft oplossingen bedacht?
Als je antwoorden hebt of literatuur weet, laat het ons weten!
Reacties
Inmiddels hebben wij wat literatuur verzameld:
Kissel, E. and Vigneau E. (1999). Architectural Photoreproductions, A Manual for Identification and Care. New Castle, Delaware: Oak Knoll Press.
Olcott Price, L. (2010). Line, Shade and Shadow. The Fabrication and Preservation of Architectural Drawings. New Castle, Delaware: Oak Knoll Press.
Glück, E. and Brückle, I. and Barkhofen, E-M. (2012). Papier - Linie - Licht / Paper - Line - Light. Berlin: Akademie der Künste.
De algemene lijn in deze boeken is dat dit soort architectuurtekeningen in ongebufferde mappen of, liever nog, in melinex (polyester) hoezen geborgen moeten worden, vooral om de omgeving te beschermen tegen de schadelijke invloed van de gassen die uit de tekeningen vrijkomen. Overigens blijft dan wel de vraag of er geen microklimaat ontstaat wat voor de tekening zelf schadelijk zou kunnen zijn.
Wij vragen ons nog steeds af of het mogelijk is de (ammoniak)dampen op de een of andere manier te absorberen en wat dat doet met de tekeningen, dus daar gaan we verder onderzoek naar doen. Als iemand nog ideeën of tips heeft, zijn deze uiteraard welkom!
Ik kom dit regelmatig tegen met een project waar ik nu op werk. Dat zijn bouw- aanvragen en -vergunningen die in staande archiefdozen zijn bewaard. De bouwaanvraag heeft een A3 formaat dubbel gevouwen en wordt gebruikt als map. Daarin treft men de bouwvergunning en de plattegronden en tekeningen ea. die opgevouwen zijn, vaak diazo's die sterk geuren en een soort cristal vorming hebben aan de oppervlakte. Ik heb besloten om de aanvragen niet in gebufferde archiefmappen te plaatsen (vanwege de diazos) maar wel in de archiefdozen van Jansen Wijsm. en Beuns op te bergen (door gebrek aan andere mogelijkheden. Wij hebben in huis een stapel papier dat gebruikt wordt om de 4 flaps voor foto's en negatieven te bewaren. Daarmee zou ik een map kunnen maken voor de diazo's maar mijn vraag is, kan dan een blauwe omslagmap er dan wel overheen? En al die extra lagen zorgen voor overvolle dozen.... Graag hoor ik ook tips hierover.