Eigen scanapparaat meenemen naar de studiezaal?

  • nov 2016
  • Janneke Woning
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 6
  • 25
Janneke Woning
Behoud fysieke documenten
  • Valerie Martens-Monier
  • Gabrielle Beentjes (online)

Enige weken geleden, vertelde een studiezaalmedewerkster mij dat een bezoeker zijn eigen scanapparaat had meegenomen. Zij kwam hier achter doordat zij telkens een zoemend geluid hoorde en toen begreep wat er aan de hand was.

Dit hebben wij nog niet eerder meegemaakt en is de discussie ontstaan wel of niet toe laten?

Het kan storend zijn voor de overige studiezaalbezoekers maar ik vraag mij af of dit schade kan veroorzaken voor de stukken die gescand worden? Zeker als het een kleinere scanapparaat betreft.

Graag hoor ik een reactie,

Janneke Woning (HCO).

Reacties

6 reacties, meest recent: 12 januari 2017
  • Ha Janneke,

    heb je enig idee om wat voor soort scanapparaat het ging? Want dat kan natuurlijk nog wel uitmaken bij de beantwoording van de vraag of er een risico is voor de stukken of niet...

    Groet, Gabriëlle

    Gabrielle Beentjes
  • Hallo Gabriëlle,

    Het was een handzame scanner van 30 x 23 verder is het onbekend om wat voor soort het ging. Dan zal dit formaat onder de kleinere vallen lijkt mij?

    Groet Janneke.

    Janneke Woning
  • ha Janneke,

    geen idee wat dat voor scanner is, kennelijk draagbaar en compact en min of meer op A4 formaat. Als er losbladig materiaal op gescand wordt zou dat in principe niet zo'n probleem hoeven zijn, mits de stukken zorgvuldig gehanteerd worden en de volgorde in stand gehouden wordt. Het wordt natuurlijk anders als er gebonden materiaal op gescand wordt: dat zou weleens mechanische schade kunnen veroorzaken. Het lijkt me verstandig dat je er een volgende keer dat deze scanner gesignaleerd wordt even bij geroepen wordt om te beoordelen of gebruik ervan niet ten koste van de stukken gaat.

    Gabrielle Beentjes
  • Interessant gesprek! Ik vind het fascinerend hoe brutaal en te gelijkertijd creatief mensen kunnen zijn.

    Blijkbaar heeft deze persoon niet eens aan gedacht om te vragen of het mocht! Dat is nogal storend. Misschien omdat men tegenwoordig met een smartphone foto's kan maken van documenten, denken mensen dat alles kan. Dat betekend dat er goed moet worden opgelet wat er ter inzage wordt gegeven. Er moet een scheiding gemaakt worden tussen wat wel en wat niet gereproduceerd mag worden. Wordt dat bij jullie gedaan? Bij ons zeker niet. Je zou bijna een aparte ruimte/tafel moeten reserveren om toezicht te houden op wat en hoe documenten worden gereproduceerd...

     

    Valerie Martens-Monier
  • Dat klopt, dit ging ongevraagd. Bij ons wordt ook geen scheiding gemaakt omdat dit eenvoudig niet te doen is zeker als het wat drukker is. We hebben dan ook besloten om dit niet toe te laten en nog beter uit te kijken waar bezoekers mee bezig zijn dan dat wij al doen!

    Janneke Woning
  • Hallo Rutger,

    ik heb jou reactie gelezen en per abuis verwijderd, excuses hiervoor!

    om er op terug te komen was het niet bekend wat de lichtintensiteit was van dit scanapparaat. Omdat het die hele dag druk was hebben ze hier simpelweg geen tijd voor gehad en waren ze overrompeld. Nu weten we wel beter en zijn alle studiezaalmedewerkers ingelicht dat ze daar op voorbereid moeten zijn en dat het niet meer wordt toegestaan. Wat betreft het huisreglement staat hier verder niks over in, behalve dat op de studiezaal 2 scanapparaten staan die ze mogen gebruiken.

     

    Janneke Woning